| chuckmanson a întrebat:

Ce părere aveți despre ideea lui Adam Smith care spune că omul este un animal care face negoț?

Răspuns Câştigător
| laSoledad a răspuns:

Atat el, cat si alti economisti, considera omul un animal in comert, datorita faptului ca de multe ori se lasa manat de instincte in relatiile de vanzare-cumparare. De multe ori, oamenii iau o decizie prea rapid, fara prea multa ratiune, manati de emotii. Avem exemple: clientii sectoarelor de mancare, haine, masini, turism, produse de lux, jocuri de noroc.
Intrebarea ta este foarte buna, iar pentru a gasi singur/a niste raspunsuri mai detaliate pe aceasta tema, iti recomand cu caldura 2 carti pe aceasta tema a omului-animal in relatiile de comert.

"Animal Spirits: How Human Psychology Drives the Economy, and Why It Matters for Global Capitalism"

"Phishing for Phools: The Economics of Manipulation and Deception"
ambele de George Akerlof si Robert J. Shiller, doi laureati nobel in economie. Teoriile lor acopera mult sfera asta a economiei comportamentale.

Lectura placuta!

8 răspunsuri:
| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Si unele specii de maimute *** troc cu mancare.
Deci nu e o definitie specifica omului deloc reusita.

| Florin9Florin9 a răspuns:

Poate s-a referit la faptul că își urmărește interesul.

| laSoledad a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Maimultele sunt bazate strict pe instinct, pe foame. Acelasi lucru se poate spune si despre om, ca fiind manat de instincte, de nevoi, ajunge sa faca negot. De aceea a fost asemanat cu un animal. Nu i-a dat o definitie omului, ci doar l-a asemanat.

Insa oamenii, pe langa instinte, nevoi, mai au si ratiune. Cei care intra in relatii comerciale si dau banul din mana rational, care isi ordoneaza nevoile in functie de prioritati, nu se incadreaza in definitia lui Smith. Doar ca se stie ca ratiunea se dobandeste in timp, iar o perioada lunga de timp din viata lui, omul relationeaza cu ceilalti bazat tot pe instincte, pe ideea de satisfactie imediata (foame; dorinte create de dependente (alcool, dulciuri, tigari, jocuri de noroc, droguri, etc); dorinta de a epata prin cumpararea unor obiecte de lux si altele). Cata vreme exista posibilitatea profitului, vanzatorii vor exploata slabiciunile si ignoranta cumparatorilor. Vezi "Phishing for Phools: The Economics of Manipulation and Deception" de George Akerlof si Robert J. Shiller, doi laureati nobel in economie. Teoriile lor acopera mult sfera asta a economiei comportamentale. Ei aduc aminte si despre partea aia cu maimutele. Cartea se gaseste si in romana, la editura Publica. Daca o vrei in format pdf in engleza, eu ti-o dau.

| chuckmanson explică (pentru laSoledad):

Chiar acum am început să citesc prima carte. Mersi de recomandări!

| laSoledad a răspuns (pentru chuckmanson):

Wah, serios? Ma bucur! Lectura placuta! Daca vrei, ti-o dau si pe a doua.

| laSoledad a răspuns (pentru chuckmanson):

Ti-am trimis-o acum.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru laSoledad):

Daca tot o ai, nu refuz sa mi-o trimiti, te rog.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai scurt si la obiect, nu s-ar fi putut! ''sapiens'' este o supraestimare. intre ADN-ul nostru si cel al cimpanzeilor, diferenta este de doar 1%. suntem singura specie care trebuie sa platesca pentru a trai (chirie, mancare, etc)... si se se mai presupune ca dispunem de o constiinta, da? priveste in jur. inca purtam razboaie, dar si alte cruzimi. drace! Terra-i un azil de nebuni! ..in capul multora se petrece doar o activitate neurnonala(biologic:normal). din pacate nu toti gandesc. nu stiu cat de coerenta am fost, dar vreau doar sa fiu un asteroid, plutind prin spatiu... si atat!

Întrebări similare