| dogee92 a întrebat:

Ce parere aveti despre minciuna? Este un lucru bun sau un lucru rau? Cine stabileste daca este bun sau daca este rau?

36 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Niste cercetatori au studiat cu ajutorul IRM-ului ce se intampla in creier cand spunem o minciuna. Creierul, zic ei, depune mult mai mult efort in acest caz, decat atunci cand spunem adevarul. Cand este pusa o intrebare, un mincinos trebuie sa se gandeasca mai intai la raspunsul corect si apoi la celalalt, pe care vrea sa il spuna. Activitatea neuronilor este mult mai intensa in acest caz si se observa la IRM ca si cand ar fi un bec aprins, mai afirma cercetatorii.

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

He, he, cum crezi ca-ti vei rani mai mult dusmanii: prin lucruri care ei stiu ca sunt minciuni sfruntate si ca altii isi vor da repede seama de asta sau prin a spune in mod sincer lucruri adevarate despre ei?

| Wehrmacht a răspuns:

Minciunea are o parte negativa si una pozitiva.Stabilesti daca este buna sau rea in functie de scopul in care a fost folosita.

| Wøodenpints a răspuns:

Dacă eşti ca mine, adică nu-ţi place să dai nimănui explicatii pentru nimic, mi se pare firesc să denaturezi puţin adevărul, dacă asta te scapă de alte chestii cu care ar trebui să-ţi baţi capul.

| greyhound a răspuns:

Minciuna e un rau necesar; ai vazut "The invention of lying"?

| HueyFreeman a răspuns:

Minciuna este un lucru folositor. Daca le-as spune tuturor adevarul atunci le-as spulbera bula roz anti-realitate.

| Delicacy a răspuns:

Minciuna poate fi pentru tine şi prieten, dar şi duşman.Depinde de situaţiile în care o foloseşti şi mai ales, de oamenii pe care îi minţi.

| Aberdeen a răspuns:

Depinde.Minciuna poate fi si un lucru bun in unele situatii in care nu ai de ales.De exemplu gandeste-te ca ar fi o persoana car(doamne fereste) a avut un accident cu masina in timp ce mergea cu parintii ei.Din pacate unul din parinte(repet:este doar o fictiune) si-a fracturat bratul foarte rau...pe langa ca persoana se afla intr-o situatie rea dupa accidentul ce i-a inclus pe toti crezi ca s-ar simti ok sa mai afle si pe deasupra ca unul din parintii a fost grav ranit? raspunsul este nu, de aceea medicul, in momentul i care persoane pune intrebari, i-ar raspunde ca totul este in regula(pe moment), iar poate mai tarziu cand oamenii se mai calmeaza l-ar informa corespunzator...vezi? deci minciuna poate fi rea sau buna, depinde de situatie.

sper ca te-am ajutat.o seara buna

| dogee92 explică (pentru Aberdeen):

M.ai lamurit cobza!, esti totala!laughing

| Aberdeen a răspuns (pentru dogee92):

A fost un simplu raspuns.ai macar bunul simt sa il iei ca atare!

| scumpik99 a răspuns (pentru Aberdeen):

Buna.Tin sa te contrazic cu privire la teoria ta.Omul oricat de grav de bolnav ar fi, chiar si pe moarte cei din jur- familia inclusiv persoana bolnava in cauza trebuie sa afle adevarul deoarece un adevar dupa o minciuna poate fi fatal psihic plus ca denatureaza incredeara in oameni in special in tine chiar daca crezi ca persoana intr-un moment calm se simte bine.Niciodata oricat de calma ar fi o persoana nu e un moment potrivit sa-i spui ca sfarsitul cuiva este aproape.
Pe moment poti sa incerci sa tii situtia sub control, sa-i spui ca o sa facem tot ce putem dar fara nici o minciuna comoda deoarece odata si odata tot o sa afle adevarul ceea ce va fi covarsitor.
Minciuna pentru a calma o persoana are efecte scurte, placute dar cu efecte adverse pe momente indelungate. Daca il minti doar ca sa-l linistesti poate fi ceva usor pentru acel moment dar ceva foarte negativ pe perioade lungi.Tu vrei doar sa-l linistesti, sa-si uite de spirit si de lacrimi dar lacrimile sunt o eliberare a nervilor, iar adevarul este esential chiar daca este ceva greu de indeplinit, in joc fiind insasi un om.Tot ce poti sa faci este sa-i fii alaturi in acele momente grele.
Depinde si de starea ta de spirit pe care o detii atunci cand este o situatie cumplita.S-a demonstrat ca optimismul medicilor in raport cu vindecarea bolnavilor este ceva benefic, contribuind cu mult la ajutarea lui.Ai dreptate,ai nevoie si de un moment special(nu o sa te duci de ziua lui,in chip de cadou sa-l informezi de ceva grav),trebuie sa fii inarmat cu vorbe optimiste, de speranta, calmitate si cu o promisiune ca o sa faci tot ce-ti sta in puteri ca sa fie bine.
E o diferenta in a spune o minciuna si a alege de a spune adevarul mai tarziu. Exemplu:E in regula, este sanatos tun-minciuna controversata, menita sa distruga persoana la aflarea adevarului.O sa facem tot ce putem ca sa fie bine- o vorba optimista care implica sperante nu minciuni.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Este rau dar uneori te salveaza. Uneori nu vrei ca alti sa afle ceva si i minti dar stii bine ca daca le spui adevarul poate iesi mai rau! Dar pe de alta parte este rau sa minti pentru ca iti poti pierde prieteni aici trebuie sa fi diplomat sa minti numai cand este necesar.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Rau, rau, rau. Minciuna face rau chiar daca nu iti dai seama. Am auzit si varianta cu "minciuni necesare". Nu este adevarat. Cind sint descoperite, mai multa suferinta aduc. Deci, rau.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Minciuna este un lucru rau daca minti o sa te ajute pe moment dar e mai bine sa zici adevarul pentru ca daca spui o minciuna odata si odata adevarul tot iese la suprafata.
concluzie:nu trebuie sa minti pentru ca adevarul va iesi la suprafata stii cum se spune:''Minciuna a umblat cat a umblat, pana i s-a infundat.''
sau alt proverb ''Cine umbla cu traista de minciuni n-o duce mult.''
da funda 8-)



| dogee92 explică (pentru anonim_4396):

Cum ai putea repara o minciuna inainte sa se afle ca ai mintit?happy

| anonim_4396 a răspuns (pentru dogee92):

Spui adevarul si suporti consecintele.Dar de ce ai pus intrebarea asta?
Daca se afla ca ai mintit o sa ai consecinte si mai mari.Concluzie:trebuie sa spui adevarul mereu pentru ca minciuna raneste.E ca o arma de necontrolat dar poate fi controlata doar daca spui adevarul.Da funda

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Minciuna folosita des si fara nici-un sens si un scop serios, mi se pare lasitate. Dar nu-i rau uneori sa te folosesti de ea, un obicei sa nu-ti faci din asta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiecare decide pentru el, daca vrea sa traiasca in minciuna.Personal,accept minciuna numai daca stiu ca mintind, salvez viata unui om.In rest, este cel mai mare dusman al meu.Numai bine.

| Gogu06 a răspuns:

Un lucru bun pe termen scurt dar poate deveni devastator pe termen lung

| Adrianetc a răspuns:

Minciuna este un lucru rau, si iti face rau intai tie, avand constiinta incarcata si apoi persoanei, nespunandu-i adevarul, devi un fals, urasc sa mint, dar cateodata parca o faci instiinctiv si apoi iti dai seama, in unele situatii, tu spui nu, dar corpul parca tot spune adevarul, este un lucru inutil, daca mintim nu suntem responsabili de ceea ce spunem. Constiinta stabileste daca este bine sau nu ce spunem.Firea pamanteasca te tot ingroapa dar exista Cineva care te scapa, totusi indiferenta e colosala.

| emag a răspuns:

Probabil e buna pentru dezvoltarea memoriei, trebuie sa ai o memorie foarte buna, pentru ca pentru a sustine o minciuna, ai nevoie de multe altele, si esti nevoit sa stii si adevarul si minciunahee hee

| Alecsandra95 a răspuns:

E un lucru rau, asta e clar! dar mai este si a doua chestiestraight face uneori minti sa nu faci mai mult raustraight face si pana la urma tot ranesti. deci mai bine spui adevarul din start si astepti sa vezi ce se intampla, decat sa spui o minciuna si sa regreti mai mult timp + sa suporti consecinte. straight face
Oricum adevarul si minciuna = un cutit cu doua taisuri, parerea mea. straight face

| dogee92 explică:

Avand in vedere minciuna, cum am reactiona daca am fi mintiti sistematic de cei cu care suntem in relatii?

| Wyorel a răspuns:

Minciuna e buna la nevoie pentru ca te poate salva unori, dar alteori incurca totul si poate distruge increderea celui de care abuzezi!

| johnnyMe a răspuns:

Hai sa va spun eu ce parere am despre minciuna! big grin
Eu unul as fii un detector de minciuni foarte bun; asta pentru ca am ''prostul obicei'' de a memora si tine minte orice si mi se aprinde un bec cand ceva nu se potriveste!
Asa ca din toti cei pe care am intanlit eu o sa ii impart asa :
Sunt oameni care mint putin si nu grav; oameni care mint mult si grav si restul de oameni care i-am intanlit pur si simplu traiesc in minciuna si astia sunt cei mai multi!
Nu exista om care sa nu fi spus un neadevar, poate obligat de situatie, poate asa a crezut ca e bine si as putea sa continuii dar as scrie ore in sir si tot nu as termina!
Ideea e ca toti spun cate o minciuna ca este ine sau rau depinde de gravitatea si efectul care o are, iar cel care stabileste acest lucru e cel care are de suferit ...si aici pot spune ca poate fi cel care minte si cel care e mintit mintit; iar uneori poate sa existe si o a treia persoana!
Dar un lucru e sigur : Minciuna are picioare scurte! laughing

| roxystomp a răspuns:

"Adevarul incepe intotdeauna cu o minciuna". Nu incurajez minciuna pentru ca de fapt eu mint patologic. Dar uneori este chiar necesara pentru a iesi din diverse situatii. Totusi nu e bine sa abuzezi de ea caci altfel ajunci un "Petrica" (Daca stiti povestea cu Petrica si lupul)

| Mihaita21 a răspuns:

Daca are urmari negative pentru o persoana e "rea" daca se poate spune asa... Iar daca nu, e ceva nesemnificativ.
In orice caz sa minti nu poate fi bine.
Si asta e parerea mea, fiecare cu principiile sale, deci e o intrebare la care nu poti raspunde obiectiv.

| Sultan a răspuns:

Poti sa o numesti "vrajeala" nu minciuna. cateodata esti nevoit sa minti pentru a obtine ceva ce oricum vei avea mai tarziu, dar tu il vrei acum. cum spune greyhound este un rau necesar si doar tu decizi pana unde anume poti merge cu minciuna.

| LemonGreen a răspuns:

Ambele.
Rău e pentru că... minți..adică...na
Dacă nu mințim nu existăm.
Nu cred ca i-ar plăcea cuiva sa afle tot adevărul despre ceva...atunci apare minciunica.

| iulia5723 a răspuns:

E un lucru RAU clar! Nu minti niciodata deoarece adevarul va iesi la iveala intr-o zi! CONCLUZIE! MINCIUNA E UN LUCRU RAU!

| BlackShad0w a răspuns:

Minciunile pot fi de 2 feluri. Minciuni mici (cele care le folosesit in viata de zi cu zi) precum cele in care iti minti prietenul ca nu i-ai cumparat niciun cadou etc., si minciuni mari (minciunile propriu-zis). Acestea nu sunt nicidecum un lucru bun, dar a minti face parte din noi, asa ca trebuie sa ne controlam pe noi insine incat sa nu mintim.
Noi ar trebui sa contientizam ca mintim si ca nu este bine. Deci, ni stabilim. Ca nu suntem corecti cu noi insine, este alta poveste.

| Draven a răspuns:

Lying tears hurt others, lying smiles hurt one’s self.
C.C (Code Geass)

Minciuna e doar abilitatea de a fi creativ cu adevarul. Evident toti mintim, dar in majoritatea cazurilor situatile sunt prea dificile pentru a fi rezolvate prin simplul adevar. Minciuna fiind o cale mai usoara de a-ti atinge scopurile, ne ofera si o cale usoara in a scapa din situatii dificile sau neprevazute. In mod evident minciuna are si partile ei negative, dar si pozitive exemplu?
Esti un trecator vesel care admiri pasarelele dansand pe razele soarelui, un bun prieten de-al tau alearga franatic, zice ceva in linile ''Sunt urmarit de de cineva, spune-mi un loc sa ma ascund'', dumneata ca un cetatean cinstit i arati o ascunzatoare, 5 secunde mai tarziu, apare urmaritorul, si te intreaba onest si cu un zambet sincer ''Unde este X-amicul tau'' Aici dumenata sti ca nu vei scapa de el fiindca va vazut in contact, asa ca ai 2 variante, ori il tradezi pe amicul tau, ori il salvezi, apeland la abilitatea da a fi creativ cu adevarul.
Si cine stabileste daca e bun sau rau?-Situatia, contextul, personajele care folosesc minciuna, si in final Dumnezeu, care ne cam interzice sa mintim indiferent de situatie. E la fel ca si cum ai intreba, cine stabileste ce e bine si ce e rau, perceptia noastra, si consecintele sau beneficile obtinute in urma alegerii.
In final tu decizi daca vrei sa fi o persoana inconjurata de o imagine falsa, bazata pe minciuni, ce-i drept in situatia aceasta masca ta poate fi una mai puternica ca diamantul si mai stralucitoare ca ochii prietenei cand vrea ceva de la tine, sau un personaj simplu si onest credibil care isi trage castigul din munca si sudoarea proprie...si care are in acest context sprijinul si suportul entitatii care a creat spatiul timpul impreuna cu intreaga exitenta.

| Atlass a răspuns:

Toata lumea minte. Nu poti cataloga o bucata din temelia omului ca fiind rea, deci un fapt cert ( cel puti pentru mine ) e ca minciuna e necesara. Uneori te demoralizeaza propria lipsa de sinceritate, insa totul face parte din viata, din natura duala a exsitentei omului.

Minciuna eschiva cea mai buna in cazul unor consecinte grave, insa in acest caz consider ca doar lasii recurg la ea. Trebuie mereu sa alegi calea corecta, nu calea optima. Adevarul e relativ, deci uneori te poti multumi si cu minciuna.

| Atlass a răspuns (pentru Atlass):

* putin * existentei * Minciuna e eschiva

Scuzati, se trage de la ora tarzie.

| laura199430 a răspuns:

Uneori e necesar sa mintim big grin

| PhoneMyNx a răspuns:

E un lucru rau deoarece oricum se va afla