| Pocait01 a întrebat:

Contextul ipotetic:
- Galaxia 1 (G1) de la marginea universului nostru (U1) se îndepărtează față de centrul universului nostru (zona big-bang-ului) cu o viteză mai mare decât cea a luminii.
- Undeva mult mai departe s-a mai produs un alt big-bang în același timp cu al nostru ce a format universul 2 (U2) și galaxia G2 de la marginea universului acela ce se îndepărtează față de centrul U2 tot cu o viteză mai mare decât cea a luminii (datorită expansiunii universului U2).

Ipoteză: Dacă traiectoria lui G2 este în direcția spre G1 și G1 spre G2 înseamnă că se vor ciocni cu o viteză mai mare decât cea a luminii? De ce? Cu mult accent pe "de ce?"

4 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Încă nu s-a dovedit că în natură există viteze hiperluminice.

| johnnny123 a răspuns:

"Galaxia 1 (G1) de la marginea universului nostru (U1) se îndepărtează față de centrul universului nostru (zona big-bang-ului)"

În primul rând, nu există "centrul universului". Pentru că Big-Bang-ul nu a fost o explozie dintr-un singur punct de origine, ci a fost o expansiune a spațiului însuși. Fiecare punct din univers poate fi considerat "centrul".
Deci contextul tău este greșit din start.

Apoi, dacă teoretizăm că există un multivers, cum ar putea să se ciocnească o galaxie din Universul 1 cu o galaxie din Universul 2? Ca să se ciocnească ar trebui să se afle în același spațiu. Dar ele se află în universuri diferite și prin urmare nu pot avea contact una cu alta.

Și în final, galaxiile nu se pot mișca prin spațiu cu viteze mai mari decât viteza luminii. Doar pot părea că se deplasează cu viteze mai mari decât viteza luminii datorită expansiunii spațiului însuși.

| relian a răspuns:

Galaxia 1 din universul 1, nu se poate ciocni cu galaxia 2 din universul 2, pentru ca fac parte din universuri diferite. Puteai sa spui se ciocneste universul 1 cu universul 2, aia mai mergea.

Nu poate doar o galaxie dintr-un univers sa se loveasca de o alta galaxie din universul vecin, cand se ciocnesc se ciocnesc cele 2 universuri si formeaza unul singur, vor fuziona.

Cu ce viteza se vor ciocni? Aici nu este ceva ca si cum sar ciocni 2 masini care vin din sensuri diferite.
In spatiu universurile, sau galaxiile danseaza, deci nu se ciocnesc asa cum se ciocnesc 2 corpuri pe Pamint,

Ele se rotesc una in jurul celeilante, ca intr-un dans, si se apropie usor usor, pana cand fuzioneaza, ar putea sa nu se intimple nimic deosebit, avand in vedere distantele uriase dintre stele, dintre galaxiile celor 2 universuri.

Gandeste in felul urmator : Tu te deplasezi catre o alta persoana cu o viteza X, persoana vine si ea spre tine cu aceiasi viteza, dar cand va apropiati nu va ciocniti frontal, va deplasati in cerc unul in jurul celuilant, apoi va dati minile si va tot rotiti pana va apropiati de tot, deveniti un singur corp, fara ca sa patiti ceva.

Ai priceput acum, cum sta treaba cu corpurile in univers?

Exemplu, galaxia Andromeda se va "ciocni " cu Calea lactee galaxia noastra peste 4 miliarde de ani cred, dar nu se va intampla nimic rau, in sensul ca se vor ciocni, de fapt vor fuziona, cuvintul ciocnire nu este cuvintul potrivit pentru situatii genul asta.

Referitor la ciocnirea ta cu viteza luminii, cum adica mai mare ca viteza luminii? Daca tu vii dintr-un sens si alta persoana din sens opus, te ciocnesti, asta inseamna ca te ciocnesti cu viteza dubla? Te ciocnesti cu viteza cu care te deplasezi, faptul ca si celalalt care vin din sens opus are aceiasi viteza, nu iti creste tie viteza, ori nu stiu exact la ce te referi cand spui ca se vor ciocni cu viteza mai mare decat viteza luminii.

Ce conteaza atunci cand te ciocnesti, este forta de impact, la viteze mari si forta de impact este mult mai mare, dar nu te ciocnesti cu viteza mai mare decat aia ce te deplasezi.

Referitor la viteza de deplsare, galaxiile nu se deplaseaza cu viteza mare, adica nici macar cit un purice din viteza luminii, nu stiu de unde ai informatia ca galaxiile se deplaseaza cu viteze uriase, nici pomeneala de asa ceva.

Uite un exemplu, luam iar Andromeda si Calea lactee care se deplaseaza cu 110 km /s deci galaxiile se deplaseaza cu viteze de cateva sute de km pe secunda, nu cu viteza de viteza luminii laughing

Tu, ce cred eu, confuzi departarea galaxiilor in univers cu viteza lor de deplasare. Cred ca nu ai inteles bine, adevarul ca nici cei care spun, nu vorbesc pe limba tuturora, de aia apar confuzii, sau oamenii nu pricep exact despre ce este vorba.

Trebuie sa scriu mult sa pot sa iti explic sa pricepi exact la ce se refera cei care spun ca galaxiile se departeaza, ATENTIE se "departeaza" ei nu zic se deplaseaza, ci se departeaza unele de altele si cu viteze de sute de ori mai mare decat viteza luminii.

Se poate asa ceva? Da se poate, cu cit o galaxie este mai departe de o alta galaxie, ea se departeaza cu viteze inimaginabile, dar nu prin deplasare directa, aici este confuzia.

Imagineazati universul ca un balon ok? Pe acel balon ai puncte, punctele se deplaseaza pe suprafata balonului cu viteze cum am spus 100-200 km/s.
Tu umfli balonul, el ce face? Se mareste corect? Cind se mareste, punctele ce fac? Distanta dintre ele creste umitor de rapid si de mult corect?
Balonul este spatiul, asa zic cei care au enuntat, spatiu care se dilata exact cum umfli tu un balon, iar distnta dintre puncte creste.
Ai putea sa stai pe loc, fara sa te misti deloc si alt corp sar departa de tine cu de 7 ori viteza luminii, tocmai ca universul, sau spatiu se extinde.

Deci daca ai o galaxie a noastra, si alta galaxie undeva la capatul universulul cunoscut, cele 2 se vor distanta cu viteze uriase, chiar daca ar sta pe loc, pentru ca spatiu se lungeste, se extinde.

Ai un elastic ok? La captele lui prinzi 2 corpuri. Distanta dintre ele va fi X corect? Acum tragi, sau lungesti elasticul, ce distanta poti obtine? Una foarte mare intre cele 2 corpuri prinse de capetele eleasticului corect?
Daca ai mai multe corpuri pe elastic cand se expanda, distantele vor fi diferite, de la primul la al doilea si la al 3 lea si asa mai departe, deci obiectele se departeaza cu viteze diferite am spune, sau cu distante diferite.

Aici faci tu confuzie, intre viteza de deplasare si expansiunea universului, a spatiului.Tu mergi pe un univers vid, adica excluzi ca ar exista spatiu.

Si eu tot la fel is de parere, ca spatiu nu exista, ca este o inventie, dar cine sintem noi sa ne bage careva in seama.
Nu lau bagat el pe Newton in seama, adica au venit cu alta gaselnita, cu spatiu asta, Newton n-a mers pe ideea asta ca corpurile stau pe ceva, dar acu fiecare cu ideile lui.

Big bangul ala n-a fost explozie, a fost aceiasi chestie, elasticul nostru laughing de asta zic astia ca nu are un centru, ca centru ar fi oriunde.
Aceste teorii is destul de greu de rumegat si de inteles uneori, nici nu stim daca or fi adevarate.

| Zergiu a răspuns:

Nu, G1 și G2 nu se vor ciocni cu o viteză mai mare decât lumina.
De ce? Pentru că acea „viteză mai mare ca lumina" vine din expansiunea spațiului, nu din mișcarea reală a galaxiilor prin spațiu. Spațiul poate să se extindă oricât de repede, dar nimic nu se poate mișca prin spațiu mai repede decât lumina.
Dacă G1 și G2 s-ar ciocni efectiv, viteza coliziunii ar respecta limita impusă de relativitate: sub viteza luminii.