| Steregoi a întrebat:

Se presupune ca a avut loc Big-Bang. In cadrul unei explozii, tinand cont de expansiunea Universului, galaxiile ar trebui sa se indeparteze unele de altele si nu sa se apropie unele de altele asa cum se spune ca Andromeda se va ciocni de Calea Lactee si tinand cont ca Andromeda are aproximativ aceeasi masa cu Calea Lactee si se afla la 2.5 milioane ani lumina una fata de cealalta. Asta nu inseamna ca de fapt nu a avut loc niciodata un Big Bang in ciuda expansiunii Universului daca Andromeda se va ciocni de Calea Lactee? Asta nu inseamna ca de fapt omul se inseala cand zice ca se vor ciocni cand in realitate vor trece una pe langa cealalta si in plus omul se insala zicand ca a fost Big Bang cand de fapt Universul nu are originile intr-un singur punct? De multe ori asteroizii nu au intrat in coliziune cu Pamantul si au trecut pe langa Pamant. Nu se poate ca Andromeda sa treaca pe langa Calea Lactee in viitor?

http://www.descopera.ro/......-andromeda

16 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Big Bangul a avut loc, explozia de care vorbesti tu si pe care in mod eronat o numesti "Big Bang" nu.

Asa ca galaxiile nu se indeparteaza pe motivul ca nu stiu ce explozie le-ar fi aruncat in spatiu in directii diferite, ele sunt de fapt cat se poate de stationare in acest sens: dovada ca explozia de care vorbesti nu a existat.
Ce se intampla este ca spatiul dintre ele creste: dovada ca Big Bangul a avut loc.

Si da, spatiul dintre Andromeda si Calea Lactee nu se abate de la regula, isi mareste dimensiunile. De data asta mai apare in calcul si o forta de care habar nu ai si care poarta numele de gravitatie. Este o forta care nu poate fi egala cu zero indiferent de distanta dintre corpuri. Asa ca nu stiu ce **** mananci tu acolo.
Apropo, galaxia nu e un corp ceresc,"e mai multe". In principiu marea majoritate a stelelelor si planetelor vor trece una pe langa alta fara a exista un impact real. La nivel global toate corpurile vor fi afectate gravitational (forma galaxiei se modifica) ceea ce tot impact se numeste.

| oprescudorin11 a răspuns:

Desigur stiinta a facut pasi importanti.Dar asta nu inseamna ca stie toate secretele.Caci sunt infinite! (vorbind filozofic!).
Stiinta actuala a generalizat ALGORITMII!
Adica acea specie de sistem de calcule, care ne repeta experientele noastre apropiate!
Dar trebuie sa fim constienti de faptul ca lumea, sistemul de fenomene si galaxii este in afara de experienta noastra implicita, accesibila, ca sa zic asa!
Big Bangul, ca teorie, mi se pare deja desueta, e depasita de mult, desi a curs asa de mult toner( ca cerneala a disparut de mult! -voila!) in promovarea ei, ca teorie!
Este interesant ca numai intrebarea ta frizeaza neancrederea in calculele bazate pe algoritmii si programatica bazata pe astea!
Asta dovedeste adevarata sete de cunoastere! Ca vrei sa faci pasi in avans. Succes, in aceasta privinta! A nega o teorie (expirata) este primul pas spre cunoasterea ADEVARATA!
A te increde in tehnologia actuala, la modul TOTAL este o stagnare a mintii!
Filozafic vorbind, apoi ma voi gandi si la date 'tehnice!"

| N0xEterniS a răspuns:

Mai mult de jumatate din ce spui tu acolo nu are rost deloc, distanta, masa etc.
Big Bang'ul a avut loc, la fel si expansiunea dar pentru cele doua galaxii, expansiunea a fost nulificata de materia intunecata/neagra ( Dark Matter ). Daca reusesti sa explici materia intunecata, vei primi premiul Nobel cu siguranta.

| Steregoi explică (pentru N0xEterniS):

Nu degeaba am punctat ca au mase aproximativ egale. In general un corp cosmic cu o masa mai mare atrage un corp cu o masa mai mica. Si Soarele are masa mult mai mare decat a Pamantului si de mult ar fi trebuit sa intre Pamantul in coliziune cu Soarele fiind atras de Soare.

| Steregoi explică (pentru N0xEterniS):

"expansiunea a fost nulificata de materia intunecata/neagra ( Dark Matter )." - probabil ai vrut sa spui ca forta gravitationala de atractie intre Andromeda si Calea Lactee este mai mare decat forta ce determina expansiunea accelerata a Universului.

| Uxellodunon a răspuns (pentru Steregoi):

Aici vorbesti prostii, pamantul nu cade in soare pentru ca pamantul se afla intr-o miscare cu directia perpendiculara pe axa pamant-soare, care cu suficienta viteza face pamantul sa "rateze" impactul cu soarele, rezultand o "cadere"+"ratare" permanenta spre soare, ceea ce se face pamantul sa se invarta in jurul soarelui.
Daca tot nu ai inteles, joaca-te cu simulatorul asta
http://www.nowykurier.com/toys/gravity/gravity.html

Doua corpuri daca au mase egale nu inseamna ca nu se atrag, dimpotriva, ele se atrag puternic una pe cealalta.

| Bitzer a răspuns (pentru N0xEterniS):

Daca Big bang-ul a avut loc,... te rog sa expui aici felul in care a fost probat acest fenomen. Cu explicatiile de rigoare si testele care confirma asta, te rog.

| N0xEterniS a răspuns (pentru Bitzer):

Lol. Nu-i nimeni dator sa te scoleasca pe tine, ramai prost. End of Story.

| drutzix a răspuns:

Vasile tu esti?
Daca universul este in continua expansiune atunci de ce cad meteoriti pe Pamant si de ce nu ne indepartam de Soare?
Cam asa suna intrebarea ta. Raspunde la asta si poti raspunde si la intrebarea ta

| Steregoi explică (pentru drutzix):

Da, eu sunt Vassile. Am înțeles.

| Uxellodunon a răspuns:

Viteza cu care andromeda si calra lactee se indreapta una spre cealalta compebseaza expansiunea universului. Ce e asa greu de inteles?

| Steregoi explică (pentru Uxellodunon):

Forta gravitationala aproximativa cu care Calea Lactee atrage Andromeda este F = 2.96*10^29 Newtoni. Daca cele doua galaxii ar fi fost mult mai indepartate una fata de cealalta atunci forta F ar fi fost zero Newtoni conform legii atractiei universale.

http://www.descopera.ro/......-universul

"Expansiunea Universului se referă la depărtarea galaxiilor cu o viteză foarte mare una faţă de cealaltă. Cu cât acestea ajung mai departe, cu atât ele se mişcă mai repede.

Ca exemplu se ia o galaxie aflată la 3.26 milioane de ani lumină distanţă. Aceasta se va distanţa de noi cu 73.8 kilometri pe secundă. O galaxie aflată la 6.52 milioane de ani lumină distanţă se va depărta cu o viteză de două ori mai mare decât cea a primei galaxii."

"Cercetătorii consideră "energia neagră" ca fiind forţa care duce la aceste modificări ale mărimii spaţiului. Înţelegerea acestei "necunoscute şi nedetectabile forţe"... "

In ciuda fortei F calculate de mine mai sus si tinand cont de citatul de aici, apare o contradictie: Universul se extinde sau nu? Daca s-ar extinde atunci Andromeda nu ar trebui sa se apropie de Calea Lactee ci din contra sa se indeparteze. Trecand peste astea, se pare ca gravitatia nu este singura forta macrocosmica ce guverneaza Universul ci si a cincea forta nedetectabila ce caracterizeaza misterioasa "energie neagra". Astfel, predictia conform careia Calea Lactee va intra in coliziune cu Andromeda peste 4 miliarde de ani este controversata si nu este sigura si este in contradictie cu expansiunea Universului ce determina distantarea galaxiilor intre ele. Din acest punct de vedere apropierea galaxiei Andromeda de Calea Lactee este o "anomalie" sau un caz exceptional. Acum ce poate sa creada oamenii?

| Uxellodunon a răspuns (pentru Steregoi):

"Daca cele doua galaxii ar fi fost mult mai indepartate una fata de cealalta atunci forta F ar fi fost zero Newtoni conform legii atractiei universale." - ce? De ce?

Andromeda e la 2.5 mil. Ani lumina departare, unde expansiunea universului ar indeparta un obiect cu 60 km/sec fata de noi.
Galaxia Andromeda insa deja se indreapta spre noi cu 110 km/ secunda, si daca nu ar fi fost expansiunea universului viteza ar fi fost si mai mare.

| Steregoi explică (pentru Uxellodunon):

Am vrut sa zic ca daca doua galaxii ar fi mult mai indepartate una fata de cealalta forta de atractie dintre ele ar deveni subunitara si forta de expansiune accelerata a Universului le va indeparta si nu va permite ca ele sa se mai apropie.

| Uxellodunon a răspuns (pentru Steregoi):

Adevarat, si in cazul galaxiei andromrda nu e cazul. E suficient de aproape si se indreapta spre claea lactee prea repede

| Bitzer a răspuns:

Big Bang-ul nu a avut loc. End of story.