În primul rând soarta României fusese pecetluită de Stalin, Churchill și Roosevelt, atunci când l-au făcut pe Stalin aliatul lor.
Ce s-a întâmplat în 23 august, a fost doar o îndulcire a sfârșitului războiului și rămânerea Transilvaniei în România. În rest, tot dezastru a fost!
Dar, în loc să fie distruse, rase orașe, sate prin luptele cu Armata Roșie, apoi prin bombardamentele aliaților s-au salvat vieți omenești în primul rând.
Dacă nu era acel 23 august, mulți dintre cei care trăim astăzi, nu am fi existat niciodată, deoarece strămoșii noștri ar fi fost morți, prizonieri și altele!
A făcut bine. A permis Armatei Roșii să ne elibereze de sub jugul fascist. Ce poate fi mai bine decât să-ți vezi jugul dat jos de pe grumaz!
Daca rușii au făcut atât rău intrând în România că aliați nici nu mă gândesc ce se întâmplă dacă intrau că învingători.
Dupa ce s-a terminat razboiul desi am fost la masa castigatorilor rusii ne-au cerut despagubiri de razboi, aur, grane.
Romania na intors armele, au fost fortata sa faca asta.Deci apare un grup sustinut masiv, pune mina pe putere, se da de partea celor care iau finatat, sau ajutat, care erau de fapt cei care pusese sa faca asta.
Na intors armele regele, na intors armele Antonescu, nici armata romana, nici populatia macar.
Daca a fost bine? Eu zic ca n-a fost bine.Trebuia sa capitulam si aia era, nu mai veneau aia peste noi, sau nu mai mureau soldati romani care sau dus pana unde sau dus spre Germania.
De ce n-a fost bine? Pentru ca indiferent ce am fi ales, tot acolo se ajungea. Daca capitulam nu mai mergeam cu razboiul mai departe, deci mai putini morti, daca am mers, au mai murit soldati, daca nu mergeam, sau mergeam tot tara invinsa eram declarati, asa cum de fapt sa si intimplat.
Am fost declarati ca inamici, ca tara invinsa, ca sa poata Rusia sa ne ia teritorii si despagubiri de razboi.
Vinovati au fost americani, eu asa consider.De ce? Americanii aveau bomba nucleara ce tocmai o daduse, toata lumea vazuse ce putere are, nimeni nu mai avea asemnea arma, deci americanii puteau dicta cui voiau orice.
Ei stiind ca Rusia este comunista, trebuia sa le fi zis cand sau intilnit in Germania, multumi fratilor de ajutor, acum luativa tigaile si mergeti la voi in tara linistiti.
Puteau SUA sa faca asta? Puteau, nu s-ar fi opus nimeni, cine ar fi indraznit sa se opuna SUA? Nimeni, erau singurii care aveau arma atomica, daca rusu ar fi inceput sa comenteze le baga una direct la Moscova ii linistea definitiv.
Dar ce cred eu si ce se spune oficial, ar fi fost ca le-a fost mila de ei de rusi, pentru ca suferise pierderi uriase si materiale si umane si le-a fost mila.
Dar uite de cine iti este mila dupa nu te lasa sa traiesti
Cine incepuse razboiul? Rusia si Germania, atunci de ce Rusia a fost considerata tara invingatoare? Adica tu vii, incepi un razboi, apoi te dai mare lovit, te declari invingator, te dai de partea aliatilor, deci Rusia a facut exact cea facut si RO, doar ca ei au facut-o mai devreme
Au fost aliatii Germaniei, impreuna au impartit Polonia, de acolo ni se trage si pierderea teritoriilor romanesti, date cadou de Germania Rusie, deci rusii nu au luat astea cu lupta de la romani.
Deci sa mers pe chestii lasa-i frate cas terminati, le-au murit zeci de milioane, e totul praf, lasa-i sa ia despagubiri sa se poata reface si cine stie cea mai fost in capul americanilor.
Trebuia sa le zica, mergeti acasa, nu va dam nici o zona de influenta, o sa va ajutam noi sa va refaceti, va dam ajutoare, una alta si capu la cutie.
America atunci dupa razboi era jandarmul lumii, dar pe bune, nu i se mai putea opune nici toata lumea la un loc, cine ar fi indraznit cand au vazut grozaviile de la japonezi.
Cam asa stau lucrurile, americanii sunt cei care au gresit, ei trebuia sa imparta dreptatea pentru fiecare tara, ei trebuia sa asigure pacea, aveau cum si cu ce, dar probabil se cam saturase si ei.
Ba sincer nu. Noi romanii din natia noastra suntem lasi si parsivi, mereu ne dam cu aia puternici. Cand au fost otomanii la putere am fost cu ei, cand au fost nemtii am fost nazisti, cand au fost rusii am fost comunisti, acum suntem americani.
Esti tampit? Nu e lasitate sau parsivitate sa ai o diplomatie externa care sa-ti puna in siguranta existenta ta ca stat. Ce vrei, sa sustinem cauze pierdute ca sa murim?
Greșit. Romania a vrut sa scape de rusia comunista si s-a vazut obligata sa lupte impotriva germaniei naziste
Argumentam o Teza contrafacuta cu un limbaj limitat. Signiticatia este ca Hitler stia ca nu exista progresism iar niste aliati se constelau impotriva lui in "numele progresismului" Multe state Europene continua sa fie conservatoare. Numele European se foloseste pentru putere de multe tari. Multi copii stiu ca progresismul este un mit si ca statele Europene au folosit acest mit ca sa ajunga la putere.
Ilustratii sunt si ei niste ființe limítate. Rationalistii care strigau progres tot aia sunt anti progres. Capii stiu ca valorile lor sunt fum si ca in realitate au sange conservator. Multi dumnezei se ascund de fata istoriei. Nu stiu cum adeptii lor ii mai numesc dumnezei stiind ca Istoria arata ca omul nu poate sa fie dumnezeu. Daca tata tau este dumnezoro nu mai merita sa fie revestit de dignitate. Nu ii mai spui dumnezoro ci spui ca si el este om pacatos.
Avand in vedere ca razboiul era pierdut, da, am făcut bine. Macar am ramas cu Ardealul. Dar dacă Germania urma sa castige categoric trebuia sa continuam sfânta luptă împotriva comunismului.
Păi în primul rând tu ești cel care n-ai argumentat de ce crezi că e bine. Apoi, că a fost bine, că n-a fost bine, n-ai cum să judeci prin prisma situației politice de azi deoarece o faci la rece și va fi în mod subiectiv. E ca și cum ți-ai cumpăra acu o mașină la mâna a doua iar peste zece ani după ce s-a stricat iremediabil te gândești că poate era mai bine dacă îți luai una nouă. Văd că unii zic că rușii au făcut prăpăd ca aliați la noi în țară iar ca învingători s-ar fi comportat și mai rău. Dacă ai să cauți pe internet ai să vezi că în primul rând rușii ne-au tratat ca învinși după ce s-a terminat războiul, nu ca aliați. Părerea mea e că faptul de a întoarce armele a fost o oportunitate din partea regelui și a camarilei sale de a se salva. Pentru așa zișii conducători ai țării nu a mai contat cât și cum ar fi urmat să sufere acest popor ci să-și salveze curul. Care vor să mă contrazică, îi invit să vadă cum au făcut ungurii care au mers până la capăt împotriva rușilor (și a noastră bineînțeles). Au fost cuceriți și au luptat până la ultimul. Sunt ei acum diferiți de noi, sau mai bine zis, suntem noi mai presus decât ei care au fost învinși? Unii spun că în loc să fie distruse, rase orașe, sate prin luptele cu Armata Roșie, apoi prin bombardamentele aliaților s-au salvat vieți omenești. Este corect până în punctul în care ne amintim de drama tuturor soldaților care știind că au întors armele n-au mai tras în ruși iar aceștia i-au executat până la ultimul. Uite de asta eu nu l-am halit și nu îl voi hali niciodată pe regele Mihai care a fost conștient că prin faptul de a întoarce armele va sacrifica întreaga armată română. Pentru mine, monarhia este un clan de lipitori care suge de pe spatele poporului pentru binele personal, fără a se implica în vreun fel.
Hai să îți propun alt exercițiu de imaginație: Ce crezi că s-ar fi întâmplat dacă n-am fi întors armele, rușii ne-ar fi împins până la noi în țară, iar noi împreună cu ungurii, nemții ne-am fi apărat pe Carpați? Chiar crezi că s-ar fi dus rușii așa de ușor până la Berlin? Da am fi fost bombardați de aliați însă acești aliați poate ar fi înaintat până aici, iar rușii nu și-ar fi întins influența până la Berlin. Dacă nu știi, aliații au luat jumate de Berlin cu influență până acolo, rușii au luat jumate cu influență din URSS până acolo și așa s-a născut zidul Berlinului. În concluzie, nu se poate spune cum ar fi fost mai bine, însă dacă am fi rezistat pe arcul Carpaților cu siguranță alta ar fi fost situația geopolitică de azi.
Germania N oricum pierdea razboiul si daca nu intorceam armele teritoriul Romaniei in prezent era mai mic. In 1940 Romania a pierdut Basarabia, Nordul Bucovinei, Cadrilaterul, Transilvania de nord, noi intrand in razboi in 1941 pentru a recupera macar o parte.
anonim_4396 întreabă: