| Radu284 a întrebat:

Cum s-a format pamantul?
Cititi toata intrebarea inainte de a da un raspuns.

Teoretic stiu cum s-a format. A fost un nor compus din diferite substante, in mare parte hidrogen. Norul respectiv se invartea (de ce?), si o mare parte din nor a format soarele, restul a format planetele.

Toate bune si frumoase, dar raman cateva intrebari.
1. Cum se face ca substantele mai grele din norul respectiv nu au ajuns doar in soare? Adica, in mod normal substantele grele ar fi trebuit sa ajunga in centrul norului.
2. De ce au mai aparut planete, cand in mod normal tot norul ar fi trebuit sa compuna doar soarele? Erau mai multi nori distincti?
3. Intrebarea asta mi se pare cea mai complicata. De unde proveneau atomii diferiti de hidrogen din nor? In spatiu se gaseste hidrogen care a aparut la scurt timp dupa Big Bang. Poate si un pic de heliu. Dar restul elementelor au nevoie de stele. Multe din stele, dupa ce isi termina viata, pastreaza toate elementele lor in nucleu, care se raceste. Singurele stele care isi imprastie atomii (pe distante mari cel putin) sunt super novele. Problema este ca aceste explozii sunt foarte puternice, si atomii calatoresc la viteze foarte mari, plus ca se imprastie pe niste distante imense. Daca o stea explodeaza omnidirectional, dupa cativa ani lumina densitatea de particule va fi extrem de scazuta. Si nu toati atomii se vor opri intr-un nor molecular, unele vor trece pe langa, altele vor trece prin el. Deci... de unde provin toti atomii grei care creaza pamantul?

22 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut. Vad din mesajul pe care l-ai scris ca esti foarte interesat de formarea Pamantului si vrei un raspuns concret care sa iti raspunde la toate intrebarile. Pai imi pare rau sa te dezamagesc dar nimeni nu stie adevarul. Toate chestiile pe care le-am auzit cu Big Beng, cu existenta unui nor si multe altele, sunt doar niste teorii sau lucruri spuse dupa placul fiecaruia si dupa dorinta fiecaruia. De fapt nu stie nimeni cum s-a format. De ce atunci ne mai numim creștini dacă credem că provenim de la gorile/cimpanzei etc. Este clar că Dumnezeu ne-a creat mai întâi locul unde trăim-Pământul și apoi pe noi, eu nu cred în nici-un Big-Bang sau nor, sau poate ca Dumnezeu s-a folosit de acest Big Beng sau de acest nor ca sa creeze. Un lucru e sigur, Dumnezeu ne-a creat pe noi si a creat si Pamanatul. Intrebarea cea mai mare si cea mai puternica la care absolut nimeni nu poate raspunde cu nici o teorie/aberatie este: "CUM A APARUT DUMNEZEU?". La toate aceste intrebari la care noi nu gasim un raspuns sigur, noi ca oameni le vom afla raspunsul numai dupa moarte. Acuma sunt multi psihopati in lumea asta si vor crede ca daca se omoara afla raspunsul. Nu, daca te omori comiti un pacat mare, iar Dumnezeu nu te va mai primii in RAI ci te vei duce in iad unde nu vei mai afla nici un raspuns. Toate lucrurile spuse despre iad, Rai, Dumnezeu, Ingeri, draci, sunt adevarate. Singurul sfat pe care ti-l pot da pentru a afla raspunsul este sa iti traiesti viata fara sa pacatuiesti in mare masura, si atunci cand iti va veni ziua mortii vei afla tot ce vrei

| anonimg a răspuns:

"Pentru ca prin El au fost facute toate lucrurile care sunt in ceruri si pe pamant, cele vazute si cele nevazute. [...] Toate au fost facute prin El si pentru El." (Coloseni.1:16)
Omul nu se poate lauda decat ca a descoperit lucrurile acestea, dar nu si ca el le-a facut; dar chiar si descoperirea lucrurilor tot de Dumnezeu a fost data.
Daca omul Il indeparteaza pe Dumnezeu din viata lui, asta nu inseamna ca nu a mai facut Dumnezeu cerurile si pamantul. "S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit... (Romani.1:22)

| Mădă0611 a răspuns:

Cat ca nu imi place sa ma bag cu tine in discutii ca te prea lungesti si nu imi place, imi place sa arunc ideea si omul sa caute, pentru ca asa vreau sa faca cu mine, informatia mura in gura poate fi eronata, ideea nu neaparat, si documentarea e personala.
De ce se invartea norul? --> Gravitatia a compactat norii de materie. Norii deveneau mai densi si gravitatia mai mare, era atrasa alta materie si asa au aparut variatii de temperatura si presiune care au dus la formarea unor spirale care mai tarziu au devenit sfere rotitoare.

1. La inceput era doar hidrogen, apoi prin fuziunea a 2 atomi de hirogen s-a format heliul, stelele sunt formate doar din aceste doua elemente, dar cum hidrogenul se "arde" si se transforma in heliu, heliul in carbon, neon, oxigen, oxigenul in siliciu si siliciul in fier, rezulta ca toate elementele naturale sunt create in stele. De exemplu, fierul are 26 de electroni si 26 de protoni, daca pui 26 de atomi de hidrogen, ai un atom de fier. (daca am gresit, astept corectarea) La fel cu 13 de heliu.
2. Asta n-o stiu, dar banuiesc, pentru ca gravitatia nu tine cont de ce e frumos sau cum trebuie, asa ca probabil au fost mai multi nori, fiecare a luat ce a putut. laughing
3. Imagineaza-ti ca la inceput au fost doar stele si ca majoritatea, daca nu chiar toate, au ajuns supernove si universul nu era atat de mare, unde mai pui ca inca exista materie imprastiata prin spatiu care asteapta sa fie atrasa de alta provenita din explozii?

Sper ca ai inteles ceva. thinking

| Radu284 explică (pentru Mădă0611):

Stiu cum s-au format atomii mai grei decat hidrogenul. Intrebarea mea a fost cum au ajuns sa fie distribuite omogen in norul ala, in loc sa se concentreze spre centru...


"Norii deveneau mai densi si gravitatia mai mare, era atrasa alta materie si asa au aparut variatii de temperatura si presiune"

Presiunea si temperatura nu erau relativ omogene in nor? Mai ales daca aproape tot norul era hidrogen.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Radu284):

Nu iti inteleg intrebarea, raspund pentru ce cred ca ai vrut sa zici. Elementele mai grele decat heliul sunt impinse inspre nucleul stelei si heliul spre exterior, de aceea stelele isi si maresc dimensiunea, deci, atomii mai grei decat hirogenul "se concentreaza spre centru".

Ziceam acolo ceva de o spirala. Spirala e un "nucleu" cu niste brate, sau cel putin un brat, asta nu inseamna ca intre acel "nucleu" si brate sunt niste diferente? Sau norul mai mare a atras alti nori, care aveau fiecare presiunea si temperatura lui (temperatura fiind influentata de presiune, adica agitatia termica a particolelor).

| Radu284 explică (pentru Mădă0611):

" deci, atomii mai grei decat hirogenul "se concentreaza spre centru"."

Obviously. Ideea era ca daca se intampla asta in norul din care iese sistemul solar, cum de se formeaza planetele, cand tot ce este solid este in centru si ajunge in stea?

"Ziceam acolo ceva de o spirala."
Stiu, dar nu ai dat detalii despre cum si de ce se formeaza spirala.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Radu284):

Nu, nu, nu. In explozie elementele o sa fie aruncate in spatiu, dar doar hirogenul o sa formeze stele, care apoi o sa formeze heliu si ti-am zis povestea, astfel, din heliu se formeaza steaua si din restul elementelor planete, in principal,

Spirala se formeaza astfel: exista un nor al carui gravitatie atrage materia din jur, materie care nu e distribuita uniform, astfel nu e atrasa uniform.

| Radu284 explică (pentru Mădă0611):

"din heliu se formeaza steaua si din restul elementelor planete, in principal,"

Cred ca vorbim doua limbi diferite. Explica-mi si mie, te rog, cum de se formeaza doar din heliu steaua? (btw, elementul principal al stelelor noi este hidrogenul, nu heliul). Cine separa hidrogenul si heliul de restul elementelor? Zana magica? Nu am stabilit impreuna ca elementele grele se stang in centru?

Dupa ce stabilim asta vorbim si despre spirale.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Radu284):

Am gresit acolo, de hidrogen era vorba, am zis mai sus "dar doar hirogenul o sa formeze stele, care apoi o sa formeze heliu si ti-am zis povestea, astfel, din heliu se formeaza steaua si."

In centrul cui se strang elementele grele? Tot zici de centru si nu zici care.

| Radu284 explică (pentru Mădă0611):

Cum nu intelegi, ca ai raspuns:\"Elementele mai grele decat heliul sunt impinse inspre nucleul stelei si heliul spre exterior, de aceea stelele isi si maresc dimensiunea, deci, atomii mai grei decat hirogenul "se concentreaza spre centru"."

In centrul norului, care va deveni stea si planete.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Radu284):

Neah, n-am zis ce ai inteles, acolo vorbeam de stea si nucleul ei, nu de nori. Am zis si atunci ca nu iti inteleg intrebarea si am raspuns pentru ce am inteles.

| Radu284 explică (pentru Mădă0611):

Si steaua cu nucleul ei din ce s-a format?

| relian a răspuns:

Atomi diferiti de hidrogen adica ce sint aia? Atomii de hidrogen sint la fel nu sint diferiti deloc.Nu stau sa bifez pct 1, 2 etc.Cum ai spus initial avu loc o explozie, aparu hidrogenul ala, nu vrem sa stim cum ca nu face subiectul intrebarii.Acum avem hidrogen si temperatura, dar acestea stau undeva in spatiu care era sau avea o alta temperatura, ca urmare nu peste tot aveam aceleasi conditii.Sa intimplat ca in anumite conditii atomii de H sa se adune in norii aia de care spui.Mai departe datorita comasarii apare gravitatia care la felnu ne intereseaza aici.Incepu norul sa se invirta, temperaturi uriase bla bla H este supus la presiuni, temperaturi de care or fi fost si bum apare He, care si ala la rindul lui este supus unor conditii si uite asa element dupa element incep sapara.Cu alte cuvinte a fost necesar doar un singur element din care aparu ulterior restul elementelor. Avem acum o supa avem elemente gazoase care ramin asa datorita starii lor si conditiilor existente si avem la fel elemente grele.Toate astea pluteau la ingramadeala prin spatiu.Formarea planetelor sia stelelor este ceva asemanator cu formarea ploii.Deci avem elemente de toate culorile si marimile si deodata apar conditii pentru care un element sufera o transformare si atrage spre el alt elemet, apoi altii si altii si ia nastere o ingramadire la care adera tot mai multe elemente, iar aceasta ingramadire incepe la un moment dat sa se roteasca, apare un virtej, o spirala care incet incet incepe sadune ce gaseste prin preajma.Acum in acel pct unde s-a format normal poate ca sau ingramadit laolalta toate elementele dar pe masura ce corpul ala crestea in volum, masa etc in jur raminea cumva un gol sau materie, gaze mai putine.Normal sint atrase spre noul corp sau ingramadirea aia ce? Elementele mai usoare si anume gazele.Si uite asa incep sa se adune gazele se tot aduna pina cind in jurul sau ramine gol, nimic materie nimic gaz.Sa format un corp la care predomina gazele, presiunea este uriasa si temperatura la fel si materia dispare sau este transformata in energie.Asa aparu stelele, care nu puteau atrage orice peorice distanta.O stea are o anumita forta.Dar restul de gaze, elemente grele au ramas in jurul stelei formate la o anumita distanta, pentru ca deja steaua respectiva avea o forta destul de mare de atractie. Apoi lucrile au continuat tot asa pina cind na mai ramas mare lucru din elementele initiale sau pina cind universul s-a racit si na mai fost posibil fenomenul. Exact cum am spus ca si ploaia care apare doar in anumite conditii. Avem nori dar poate sa nu ploua.Ploua cind apar contidii pentru acest fenomen si se opreste cind conditiile dispar.Acum cine s-a format mai intii stelele sau planetele solide mai greu de spus.De unde provin elementele grele? Pai din atomii initiali de H supusi la conditii anume.La rindul lui noul elemnet format este sups altor conditii si asa apare un al treilea element si etc.Toate aceste elemente sau format atunci la inceput cind universul era fierbinte si avea conditii pentru a se petrece acest fenomen.Acum nu mai are loc asa ceva, deja sa trecut la faza urmatoare de uzura a ceea ce s-a format. Universul est rece deci imbatrinim usor usor dar sigur.Cred ca initial sau format planetele gazoase si apoi din cea ramas sau format planetele solide. Unele planete gazoase adunind o masa uriasa au luat foc, vorba vine si aparu prima stea.Deci o stea nu poate atrage in el orice de la orice distanta. Uite ex soarele nostru nu poate atrage in el nici cometa asta aparuta acum, nu poate atrage in el nici pe mercur ca este f aproape.Deci are o raza pe care poate absorbi xce se afla in jur.Bine ca acum nu absorabe planetele pentru ca si ele se alfa in miscare, dar initial acele elemente formate erau dispersate si probabil se miscau haotic pina cind cum am spus ceva sa adunat in jurul a altuiceva.Adica avem un fir de praf in aer si la el adera picaturi f fine de apa si usor usor adera mai multe mai multe pina cind se formeaza o picatura vizibila, mai multe picaturi vizibile si apare astfel un nor.Cam asa vad eu situatia.Acum pamintul sau planetele solide sau format din cea mai ramas elementele grele, ramase neabsorbite de planetele gazoase.Din cauza asta avem si putine planete solide comparativ cu cele gazoase.

| Inferno a răspuns:

Norul molecular se invarte datorita gravitatiei, cand un numar suficient de mare de particule se strang intr-un anumit loc se formeaza un centru comun de gravitatie, particulele sunt accelerate in centrul norului cu o vinteza suficient de mare incat sa treaca dincolo de acesta, dupa care se intorc gratie aceleiasi forte gravitationale. Unele particule sunt accelerate tangential centrului de gravitatie. In principiu, din tot acest haos particulele capata o miscare curbilinie in jurul norului.


"1. Cum se face ca substantele mai grele din norul respectiv nu au ajuns doar in soare? Adica, in mod normal substantele grele ar fi trebuit sa ajunga in centrul norului."

Care substante grele? Care substante grele? Norii moleculari sunt formati in proportie de 99% din hidrogen si restul He si alte elemente. Substantele grele, precum fierul, nu se afla in interiorul nebuloasei, ele se formeaza in interiorul Soarelui. Poate exista in interiorul nebuloasei doi, trei atomi de fier, insa sunt neglijabili.

"2. De ce au mai aparut planete, cand in mod normal tot norul ar fi trebuit sa compuna doar soarele? Erau mai multi nori distincti?"

Exact, erau mai multi nori distincti. Realmente era un singur nor,dar se stie ca in momentul in care norul intra in colaps gravitational,numai nucleul este cel ce se prabuseste sub actiunea gravitatiei, celelalte parti ale norului se organizeaza in moduri distincte, formand roiuri. Din aceste roiuri un roi central este condensat mai mult, formand ceea ce numim o globula. In momentul in care fuziunea nucleara se declanseaza, globula devine stea, mai exact,o protostea. Cat despre restul materiei ce inconjoara protosteaua,aceasta nu este atrasa direct in nor,datorita miscarii curbilinii pe care o avea initial, ca nor molecular. Ca urmare continua sa orbiteze sub forma unor inele similare cu cele ale lui Saturn in jurul protostelei. Datorita densitatii neuniforme din interiorul inelului, se vor forma mici aglomerari de de praf, formand cu timpul pietricele, si bolovani, meteoroizii fuzioneaza unii cu altii formand in cele din urma un corp cu o masa suficient de mare pentru a avea gravitatie proprie. Prin fenomenul de acretie corpul isi mareste volumul acumuland alte particule. In final se formeaza o protoplaneta, ce devine ulterior planeta.


3. Nu trebuie neaparat sa existe atomi diferiti de hidrogen (presupun ca te referi la izotopi), ei oricum se vor forma in interiorul Soarelui prin fuziune.

| Inferno a răspuns (pentru Radu284):

"Intrebarea mea a fost cum au ajuns sa fie distribuite omogen in norul ala, in loc sa se concentreze spre centru..."
Pai da cum o sa fie distribuiti omogen in interiorul norului? Daca erau distribuiti omogen se numea in cel mai bun caz nebuloasa, dar nu nor molecular.

| Radu284 explică (pentru Inferno):

"Care substante grele? Norii moleculari sunt formati in proportie de 99% din hidrogen si restul He si alte elemente."

Daca din acelasi nor molecular din care se formeaza soarele se formeaza si planetele... nu trebuie sa existe in el substante grele? gen fier, cupru, aluminiu, carbon, etc?

"particulele sunt accelerate in centrul norului cu o vinteza suficient de mare incat sa treaca dincolo de acesta, dupa care se intorc gratie aceleiasi forte gravitationale."

Pai da, dar daca particulele sunt distribuite omogen/aleatoriu, rezultanta miscarii lor nu va fi nula?

"atomi diferiti de hidrogen (presupun ca te referi la izotopi)"

Poate nu m-am exprimat eu bine. Cand am zis "diferiti de hidrogen" m-am referit la "NOT HIDROGEN". Adica orice alt atom in afara de hidrogen.

"Pai da cum o sa fie distribuiti omogen in interiorul norului?"

Ok, deci s-au strans spre centrul norului, right? Deci cum de au mai ramas pe marginile norului atomi grei, ca sa formeze planetele, cand centrul norului a devenit stea?

| Inferno a răspuns (pentru Radu284):

"Daca din acelasi nor molecular din care se formeaza soarele se formeaza si planetele... nu trebuie sa existe in el substante grele?"
Nu, un simplu nor de gaze si praf este suficient.

"Pai da, dar daca particulele sunt distribuite omogen/aleatoriu, rezultanta miscarii lor nu va fi nula?"
Poftim? De ce sa fie nula? Ori fi particulele distribuite omogen/aleatoriu, insa sunt supuse aceleiasi forte. Cand pui pilitura de fier intr-un camp magnetic nu se supun toate fortei magnetice? Conteaza ca pilitura este distribuita aleatoriu?

Ceilalti atomi, care nu sunt nici de Hidrogen si nici de He, si se gasesc in proportie de 1 - 2% si provin din Univers.

"Deci cum de au mai ramas pe marginile norului atomi grei..."
Nu exista atomi grei si atomi usori, exista doar hidrogen si praf, si pe margini si in interior, nebunoasa este formata in proportie de 99% din hidrogen. Acel 1% este neglijabil.
Planetele se formeaza doar din praf. Fierul sau alte elemente sunt aduse din afara sistemului solar prin intermediul meteoritilor ferosi.

| Radu284 explică (pentru Inferno):

"Nu, un simplu nor de gaze si praf este suficient."

Si atunci cum de a ajuns fierul in centrul pamantului, plus ceilalti atomi? De unde vin?

"Poftim? De ce sa fie nula? Ori fi particulele distribuite omogen/aleatoriu, insa sunt supuse aceleiasi forte."

Pentru ca daca ai milioane de vectori total aleatorii, cu aceeasi magnitudine (forta de gravitatie e aceeasi), most likely rezultanta lor o sa fie nula.

"Cand pui pilitura de fier intr-un camp magnetic nu se supun toate fortei magnetice?"

Daca campul magnetic este omogen, pilitura se va aseza omogen, in jurul centrului.

"Ceilalti atomi, care nu sunt nici de Hidrogen si nici de He, si se gasesc in proportie de 1 - 2% si provin din Univers."

Duh. Cum au ajuns ei in Univers pe pamant?

"Nu exista atomi grei si atomi usori, exista doar hidrogen si praf, si pe margini si in interior, nebunoasa este formata in proportie de 99% din hidrogen. Acel 1% este neglijabil."

Ok, si praful ala de ce nu s-a strans in centrul nebuloasei?

"Planetele se formeaza doar din praf."
Again, cum de a ramas praful ala liber? Nu s-a amestecat cu norul?

"Fierul sau alte elemente sunt aduse din afara sistemului solar prin intermediul meteoritilor ferosi."

How? De unde vin ei?

| Inferno a răspuns (pentru Radu284):

"Si atunci cum de a ajuns fierul in centrul pamantului, plus ceilalti atomi? De unde vin?"
Fierul a ajuns in centrul Terrei prin intermediul meteoritilor,acestia au ajuns in interiorul Terrei pentru ca initial terra era o minge de magma fierbinte, in acest fel,fierul, avand masa mai mare a fost practic "absorbit".
"Pentru ca daca ai milioane de vectori total aleatorii..."
Cum sa ai milioane de vectori omu lu Dumnezeu ca din cate stiu eu vectorii sunt pe directia fortei.
Centrul de gravitatie este doar in centrul norului,asa cum si Terra are UN SNGUR centru de gravitatie numit bariacentru,asa ca toate particulele se indreapta spre acest centru,dar nu exista o forta de gravitatie in toate directiile asa cum probabil credeai.

"Cum au ajuns ei in Univers pe pamant?"
Adica? Cum au ajuns ei in Univers sau cum au ajuns ei pe Pamant? Intrebarea e confuza.

"Ok, si praful ala de ce nu s-a strans in centrul nebuloasei?" Pentru ca el se afla la margine si a inceput sa se roteasca si mai repede,datorita principiului conservarii impulsului, asa ca a format un inel in jurul globulei. Nu este obligatoriu sa se intample asa, cateodata toata materia nebuloasei este investita in stea, cateodata, cand nebuloasa este mai mare, o parte ramane pe margine. Este ceva de bun simt, e logic sa fie asa.

"How? De unde vin ei?"
Probabil din Univers? Te-ai gandit la asta?
Probabil di ncentura de asteroizi? Sau chiar din norul Ort (Comete)?

| Radu284 explică (pentru Inferno):

"Cum sa ai milioane de vectori omu lu Dumnezeu ca din cate stiu eu vectorii sunt pe directia fortei."

Ok, very well. Dar tu nu intelegi ca ei vin din directii aleatorii. Hai s ao luam altfel. Sa presupunem ca avem un cerc, si din fiecare punct de pe perimetrul vine un vector de aceeasi magnitudine spre centru. Rezultanta lor nu va fi 0? Din moment ce fiecare punct are un punct opus, si se cancel out?

"Fierul a ajuns in centrul Terrei prin intermediul meteoritilor, acestia au ajuns in interiorul Terrei pentru ca initial terra era o minge de magma fierbinte"

Sigh. De unde veneau atomii care formau magma aia? Clearly, nu sunt atomi de hidrogen. Sunt atomi mai grei. Ei de unde veneau? Si nu-mi spune "din univers". Spune-mi cum au ajuns ei in univers (ok, de la stele care explodau), si cum au ajuns din explozia stelelor pe pamant (sau pe viitorul pamant). Descrie-mi procesul tehnologic. Stea, explozie,?, pamant.

"Pentru ca el se afla la margine si a inceput sa se roteasca si mai repede, datorita principiului conservarii impulsului, asa ca a format un inel in jurul globulei."

De ce se afla la margine? De ce nu in centru, unde ar fost normal sa ajunga?

| Inferno a răspuns (pentru Radu284):

"Rezultanta lor nu va fi 0? "
Nu vafi zero,pentru a fi zero ar trebui sa presupui niste absurditati: Cum ca numarul particulelor dintr-o parte este egal cu cel din cealalta, si cum ca fiecare particula ce vine dintr-o parte se ciocneste de o alta. Practic ar trebui ca fiecare particula sa aiba un asejata perfect simetric in partea cealalta. Lucru evident fals. Si chiar daca ar fi asa, tot ar ricosa una din alta si nu ar merge.

Rezultatul va fi initial un haos, fiecare particula vine dintr-o parte si o loveste pe alta. Fiecare particula poate fie sa loveasca direct centrul fie sa traca pe langa acesta dand nastere fie unei rotatii in sensul acelor de ceasornic fie invers. In final una dintre cele doua rotatii invinge.

Dar sa discutam in acest fel despre o nebuloasa este o nerozie, rezultatele aici se obtin in simulatoare speciale, nu cu creionul in mana.
"De unde veneau atomii care formau magma aia? Clearly, nu sunt atomi de hidrogen."
E vorba de praf, praf ce se afla in nebunoasa(Daca nu esti atent la ce am scris), dar vad ca deja schimbi subiectul. Ce legatura are asta cu intrebarea initiala?

Ma rog, nu ma icontinui acest joc.

| The4Ever a răspuns:

La 1,3 a raspuns bine Mada!
La 2, soarele s-a format din acel nor, ma rog, o parte din el deoarece el practic s-a concentrat intr-un punct fix(centrul), iar acele substante s-au combinat si au dat nastere unor noi substante. Cand acel punct a luat o cantitate suficienta a aparut soarele, iar partea exterioara din nor a ramas intacta, iar ea a inceput sa se raceasca si asta a adus la crearea mineralelor.
Totusi, eu cred in Dumnezeu si dupa parerea mea cred ca s-a folosit de acest nor pentru a crea Sistemul Solar(nu spune nimic in Biblie despre asta).