| sabin89 a întrebat:

Dacă, presupunând prin absurd, s-ar cere peste noapte schimbarea sistemului de numeraţie (altă bază în loc de 10), cred că ar fi un haos total. Ca să vă daţi seama de dimensiunile calamităţii, vă propun un mic exerciţiu. Consideraţi, în bază 5, numerele 143 şi 24. Şi încercaţi să faceţi, în aceeaşi bază, adunarea, scăderea, înmulţirea şi împărţirea lor. Cum ar fi?

Răspuns Câştigător
| AnastasiaK a răspuns:

Ai adus operații aritmetice în discuție, deci simt nevoia să mă bag si eu la această întrebare.

În primul rând vreau să precizez că matematica nu are la bază sistemul zecimal, din fericire. Sigur, de ăsta se folosește (și nu mereu) pentru exemplificare, dar se poate renunța la el. Sunt alte chestiuțe (anumite teorii, proprietăți) care dacă pică peste noapte, e distrusă matematică aproape de tot.

Țin minte și acum, în primul an de facultate, la un prim curs de...algebră dacă nu mă înșel, proful a scris pe tablă "1+1?" și a întrebat dacă știe cineva răspunsul. După câteva glume și răspunsuri mai mult sau mai puțin eșuate (nu toți au zis că e egal cu 2, dar majoritatea au zis că "e egal" cu ceva) a venit întrebarea următoare: "ce înseamnă egal?". Apoi ne-a explicat ceva de genul "Fiți atenți copii, matematica nu e 1+1=2, matematica înseamnă să stabilești ce e "1", ce e "+", ce e "=" și abia apoi, când le ai bine definite, s-ar putea să-ți dai seama că nici măcar nu există acel 2".

Așa, după povestioara asta aproape inutilă, ca să răspund succint la întrebare: cred că ar fi groaznic de greu, dar în aceeași măsură în care ar fi grea orice schimbare majoră. Deci nu imposibil. Să ne gândim la cei ce lucrează pe biți care s-au obișnuit cu o altă bază deja. Din punctul ăsta de vedere chiar ar fi interesant ca sistemul la care s-ar trece să fie binar. big grin

38 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Asta e intrebare cu raspunsul in intrebare. Logic ca ar fi haos total si nu se va face niciodata.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu doar ca se schimba operatiile dar se schimba tot. E un motiv pentru care avem baza 10, pentru proprietatiile matematice. Si de aceea baza 2 e la calculatoare, probabil in viitor va fi si la oameni baza 2, sau e la extraterestrii. Mai exista si baza 12, dupa oasele degetelor, de acolo avem duzine etc. Dar baza 10 e mai usoara

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

S-a ales baza 10, încă din timpuri străvechi, probabil pornind de la faptul că avem zece degete la mână. Alt motiv nu văd.

| Anuket a răspuns:

Francezi folosesc și baza 20, quatre-vingts. Începi într-un fel și nu mai poți schimba, nici populația nu ar accepta, de asta nimic nu se schimbă peste noapte.

| sabin89 explică (pentru Anuket):

De ce spui "folosesc şi..."? Să înţeleg că le folosesc pe amândouă? Adică şi pe 10, şi pe 20? N-am ştiut. Şi când folosesc pe una, şi când pe cealaltă?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Asta este of-ul tau... asta da perspectiva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Quatre-vingts este 80 și ar fi patru-douăzeci. În rest nu am mai analizat, dar poți căuta numerele în franceză, dacă vrei să te lămurești.

| Anuket a răspuns (pentru anonim_4396):

Și sigur mai sunt state sau cel puțin triburi în care baza este alta decât a noastră. După mine, puțin probabil să regresăm, să facem totul în baza doi, ar ocupa prea mult spațiu vizual, ar fi greu de reținut de către un om, dar dacă totul se lasă pe aparate atunci e altceva...

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

De ce zici că ar fi un of? E vorba de o diversitate a subiectelor de discuţie. Atunci când am scris despre Templul Artemisei, de exemplu, simţeam eu un of legat de acel templu? Nu. Doar mi se pare frumos să avem o varietate de subiecte aici pe site.

| sabin89 explică (pentru AnastasiaK):

Te-ai băga să încerci măcar una din cele patru operaţii de care ziceam mai sus? Să zicem, adunarea celor două numere, în bază 5 bineînţeles.

| LPCTSTR a răspuns (pentru sabin89):

Desigur, ai si tu dreptatea ta.

| AnastasiaK a răspuns (pentru sabin89):

Mda, de ce nu, dar nu vad scopul. E ca si cand i-ai cere unui copil de clasa a 2-a sa adune două numere în bază zece. Evident că nu vine atât de "natural" ca la un adult cu mai multă experiență, dar nici nu e vreo sarcină dificilă. Cred că toți am lucrat măcar o dată cu clase de resturi și am experimentat implicit mecanismul operațiilor în altă bază.

So, 143 și 24. Sunt deja considerate în bază 5, am înțeles bine, nu?

Le luăm clasic, unul sub altul, de la dreapta la stânga.
3+4=7, 7%5=2(notăm la rezultat), 7/5=1
4+2(+1)=7, idem
1(+1)=2

Deci rezultatul e 222.

| romeo78 a răspuns:

Stați liniștiți, au existat dictatori care au încercat să schimbe ordinea. Ba au zis că vor 13 luni, în loc de 12 luni, să se folosească cifrele romane, în loc de cele arabe. Multe astfel de fabulații!

| Frank51 a răspuns:

Wow, ce gandire. Nu va fi nevoie sa trecem la alta baza pentru ca pur si simplu nu avem nevoie. Mai ai si alte absurditati prin cap?

| sabin89 explică (pentru Frank51):

Ca să fiu sincer, am pus întrebarea mai mult să văd câţi s-ar băga să facă operaţiile alea de care ziceam (cu cele două numere 243 şi 24). Să treci un număr dintr-o bază în alta ar părea simplu la prima vedere. Dar, pun pariu că puţini absolvenţi de liceu ştiu să o facă. Uite chiar şi aici pe topic, sunt peste zece răspunsuri şi nimeni nu s-a băgat să trateze concret problema efectuării acelor operaţii. Singură Anastasia a efectuat una din operaţii şi sunt de acord cu rezultatul 222 pe care l-a găsit pentru adunarea respectivă. În acelaşi timp însă, am vrut să evidenţiez şi haosul posibil creat în eventualitatea unei astfel de schimbări. Exemplul pe care l-am dat eu încă e unul simplu, gândeşte-te cât de dificil ar fi de făcut cele patru operaţii cu numere fracţionare (fracţii ordinare şi fracţii zecimale). Dar, repet, scopul a fost să văd dacă ştiu băieţii, dar şi fetele, să lucreze într-o altă bază.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Ideea e că astea chiar se fac la facultate, la liceu nu se prea insistă. Și te-ai rugat de o persoană ca să îți răspundă. Operația părea doar un exemplu, dacă voiai răspunsul la ea, ci nu mai mult, trebuia să te rezumi doar la ea când ai scris întrebarea.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Despre ce persoană e vorba? Nu înţeleg. Întrebarea a fost pusă pentru toată lumea. N-am avut în vedere nicio persoană.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Cea care a calculat.

| Frank51 a răspuns (pentru sabin89):

Deci a fost doar nevoia ta de a conversa in acest subiect, nu neaparat parerile noastre. Iti dai seama ca nu toata lumea are nevoie sa foloseasca alte baze nu? Nu e ca si cum apartine de cultura generala, este total facultativa. Eu am facut toate bazele matematice, si le-am stiut la perfectie, evident nu le-am folosit de atunci, si evident nu cred ca imi vor fi de folos vreodata.

| sabin89 explică (pentru AnastasiaK):

Da. Şi la scădere, dacă n-am greşit, am găsit 114, la înmulţire 10142, iar la împărţire ceva cu rest.

| AnastasiaK a răspuns (pentru sabin89):

Da, alea sunt. La împărțire trebuie să fie 3 partea întreagă și pentru partea fracționară ar trebui să-mi iau hârtie și pix că nu mă duce capul să le fac în minte.

După cum am zis, procesul în sine nu e greu, doar că ar trebui reluat totul de la tabla înmulțiririi ca să ajungă să fie la fel de comod să lucrezi în bază 5 cum e în baza 10.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Dacă ești așa de interesat de baze, caută un curs pe net și parcurge ce poți. Cei care au făcut toate astea sunt sătui deja și nu vor scrie ce oricum se găsește la un search, mai ales că durează foarte mult.

| AnastasiaK a răspuns (pentru AnastasiaK):

Păcat de întrebare, era drăguță, dar se pare că unii utilizatori în loc să spună că poate nu se descurcă sau le vine prea incomod, preferă să se comporte de parcă au lucrat atât cu baze încât deja e nivelul prea jos ca să se obosească ei...chit că unii, dacă e să ne luăm după întrebările puse pe aici, abia au terminat liceul.

Sau poate critic eu aiurea și s-o face mai nou în liceu mai mult decât am făcut eu la licență și master. Zic mai mult că se pare că n-am făcut suficient încât să fiu atât de "sătulă" ca să nu mai fac niște calcule aici just for fun.

P.S. Pentru cine chiar a lucrat mult în alte baze, nu ar trebui să dureze mult, dar în fine. big grin

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Dar nu se pune problema de asa ceva. Adica... la "inceputuri" privind istoria, in ceea ce priveste baza 10, lucrurile au fost lasate asa cu un motiv. Probabil daca era alta baza, iar acum puneam intrebarea despre baza 10, sigur tot la fel era raspunsul happy

| Nilsson a răspuns:

Nu știu cât de mare calamitate ar fi, sunt și în ziua de azi o mulțime de oameni care nu știu nici măcar să scrie și să citească, cu atât mai puțin să facă socoteli, și uite că trăiesc bine-mersi.
Probabil am ajunge mai mulți ca ei dacă nu ne adaptăm.

Însă au existat schimbări în anumite societăți cum ar fi schimbarea sensului de circulație (asta chiar are potențial catastrofal) sau sau schimbarea alfabetului din cel chirilic în cel latin pe care la pus în practică și țara noastră în secolul 19 (am auzit că și Kazahstanul vrea să impună această tranziție).

| sabin89 explică (pentru AnastasiaK):

"...preferă să se comporte de parcă au lucrat atât cu baze încât deja e nivelul prea jos ca să se obosească ei."
Înaintea acestei întrebări, chiar în aceeaşi zi, pusesem alta, pe categoria Conversaţii, tot despre baze. Nu am primit niciun răspuns. Oare pentru că li se părea prea uşoară, floare la ureche?

| sabin89 explică (pentru Nilsson):

Ar trebui re-scrise toate rezultatele obţinute până acum în matematică, fizică, astronomie, mecanică cuantică etc. etc.

| AnastasiaK a răspuns (pentru sabin89):

Nu știu ce să zic. Bănuiesc că depinde și unde alegi să pui întrebările și așa s-ar putea să dai peste categorii diferite de oameni. Eu, spre exemplu, pe site-ul ăsta deschid în general categoria Sport, iar în rest mai răspund doar la ce văd întâmplător. Bănuiesc că aceia care răspund majoritar la "Conversații" nu au neapărat ca punct de interes schimbarea bazei laughing Dar e o simplă presupunere, cine știe!?

I-aș mai adresa niște cuvinte și domnișoarei de mai sus, dar la ultima noastră interacțiune, îmi spunea că acela va fi ultimul răspuns adresat de ea către mine, ca apoi să-mi mai răspundă iar să mă anunțe că nu vrea să interacțoneze cu persoane ca mine și de aceea îmi dă ignore, iar în final să ajungă la stadiul de acum laughing Așa că mă abțin din a-i răspunde că văd că se chinuie din greu fata să nu-mi vorbească și n-aș vrea s-o mai tentez laughing

| sabin89 explică:

Mă întreb cum ar arăta numărul "e" - baza logaritmului natural - scris într-o altă bază. Şi cum s-ar lucra cu el. Sau numărul pi. Sau "g" - acceleraţia gravitaţională. Cum ar fi radical din 2 scris în baza 5 happy

| Yuoia a răspuns:

Copiii astia s-au obisnuit sa scrie cu mana stanga desi scrierea romană se face de la stanga la dreapta. In afara de un scris mai lent, mai indescifrabil si faptul ca murdaresc cu mana tot ce au scris, nu vad alte beneficii. Si totusi, o fac cu mandrie, cu incapatanare. De ce nu ar putea schimba la fel de usor baza de calcul? Mai ales ca toti sunt deja familiarizati cu baza doi folosita in IT.