anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce este cerul albastru? Mă bucur de asta pentru că este culoarea mea preferată... Dar de ce?

Răspuns Câştigător
| TheWznd a răspuns:

Pentru ca lumina alba a soarelui este imprastiata de atmosfera Pamantului in componentele sale: albastru, galben, rosu, iar culoarea albastra este imprastiata in atmosfera cel mai mult datorita lungimii sale de unda, cea mai scazuta din spectru.
Si datorita lui Dumnezeu, poate nu va mai certati.

22 răspunsuri:
| Andreeush a răspuns:

Pentru că așa la făcut Dumnezeu, albastru.

| DeathOfDreams a răspuns:

Nu e albastru. E doar o iluzie.

| Celcestietot a răspuns:

Dumnezeu a facut de la inceput totul intr-o armonie divina, iar acest cer este unul care a ramas pana in prezent. Extraordinar de multe planete nici nu au asemenea coordonate cromatice ceresti ca a noastra, deci asta inseamna ceva mai mult ca sigur. S-a demonstrat stiintific ca aceasta culoare este una care relaxeaza ochii, iar omul a furat nuanta lui Dumnezeu (si fura mai orice element din natura pentru o inventie) pentru a da culoare majoritatii cuvintelor scrise din viata reala de mana. De ce nu a folosit omul inca de la inceput sau de ce nu utilizeaza el alta culoare, de exemplu, la examene? Pentru ca nu este niciuna mai buna ca a lui Dumnezeu pentru a fi citita. Privelistea cerului pamantesc demonstreaza existenta lui Elohim.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Lumina albă care vine de la soare este modificată de atmosfera pământului în culoarea ei, adică culoarea albastră.

| DeathOfDreams a răspuns (pentru Celcestietot):

Ce fumați?!

| mgtow a răspuns:

Din cauza soarelui cand lumineaza se vede albastru uneori un mov deschis in functie de pozitia solara

| RAY a răspuns:

Din nou dumnzeul golurilor cand nu stim ceva dumnezeu e explicata si gata o totala ignoranta, este stratul de ozon

| RAY a răspuns (pentru Andreeush):

Nu ma asteptam din partea ta sa folosești argumentul ignorantei, atunci la ce folos mai e gândirea, cunoașterea, scoala

| Celcestietot a răspuns (pentru DeathOfDreams):

Ei bine, eu am prezentat niste date cu caracter stiintific, iar tu ceva jignitor si pe deasupra mai esti si fata, cand tu ar trebui sa fii o fiinta gingasa. Asa ca, daca alta data mai ai ceva nasol de comentat, eu zic sa o lasi balta, ca nu iti mai tolerez si primesti block...

| DeathOfDreams a răspuns (pentru Celcestietot):

Caracter ștințific?
În primul rând, nici măcar nu știu ce treabă are Dumnezeu în discuția asta.
Și-n altă ordine de idei, niciun aspect prezentat de tine nu-i demonstrat ștințific. În tot ceea ce ai scris acolo, ai dat dovată de brainwashing. Mai ales faza cu Dumnezeu. Și absolut pe lângă.

Nu mă deranjează să primesc block, cât timp argumentez ceea ce spun și nu mă iau aiurea de chestii complet eronate.

| Celcestietot a răspuns (pentru DeathOfDreams):

Daca tu nu le ai cu evolutia unui organism in mediul inconjurator, foarte bine, dar nu te mai baga acolo unde nu te pricepi. Nici macar nu ai analizat din toate perspectivele comentariul meu, doar 5 minute au trecut doar ca sa imi scrii un bullshit. Cica,, Nu mă deranjează să primesc block, cât timp argumentez ceea ce spun și nu mă iau aiurea de chestii complet eronate.'', dar tu comentezi cu,, acum 47 minute | DeathOfDreams a răspuns (pentru Celcestietot):
Ce fumați?!''. Asta este argumentare? Acum in ultimul comentariu ai incercat sa argumentezi, nu in primul de la aceasta intrebare adresat mie, asa ca nu are logica ceea ce spui. Te las frumos, cu un block merituoswinking!

| cristi202 a răspuns (pentru DeathOfDreams):

Orice culoare e o iluzie. Dar asta inseamna ca fiinta cea mai draga tie cand ai vazut-o ultima oara, a fost tot o iluzie. ☺

| Inferno a răspuns (pentru TheWznd):

"culoarea albastra este imprastiata in atmosfera cel mai mult datorita lungimii sale de unda"

Care e legatura dintre lungimea de unda a culorii albastre si faptul ca este imprastiata asa de mult in spatiu? Adica ce e atat de special la lungimea de unda a culorii albastre fata de alte lungimi de unda asociate altor culori?

| Dorotheea21 a răspuns (pentru Inferno):

As vrea sa stiu. M'am pierdut la dispersie si mediul dispersiv.
Poate esti amabil sa imi spui.
Poate esti amabil sa imi spui si de ce imi apar comentariile tale cu o intarziere de doua ore.
Una din doua. Sau amandoua.

| Inferno a răspuns (pentru Dorotheea21):

Nu mai stiu exact. Daca o unda trece printr-o fanta ce are dimensiuni mici, avand ordinul de marime egal cu lungimea de unda, atunci fanta se comporta la randul ei ca o noua sursa, imprastiind lumina.

Aerul este format din molecule, care sunt formate din atomi. Poti asimila distanta dintre atomi ca pe o fanta extrem de mica. Iar dimensiunea acestei "fante", pentru moleculele ce alcatuiesc atmosfera terrestra, este mult mai mica chiar decat lungiema de unda a luminii.


Stiind ca cerul este albastru si ca lungiema de unda a unei raze de lumina avand culoara albastra este mai MICA decat cea a unei raze de lumina avand culoare rosie:

Daca trimiti doua raze de lumina (una albastra si alta rosie) printr-o fanta ingusta, care raza crezi ca va fi dispersata mai puternic?

| Dorotheea21 a răspuns (pentru Inferno):

Stiam altfel despre un experiment cu doua fante, si o cola, ca tot ai glume in program cu mine. De cand exista 'Nu stiu' la tine?
Era ceva despre unda~particula.
Iti multumesc pentru raspuns.

| Inferno a răspuns (pentru Dorotheea21):

N-ai mai răspuns la întrebare.

| Dorotheea21 a răspuns (pentru Inferno):

Nici tu nu ai mai comentat cand am gasit stirea ca exista sport de performanta pentru pentru categoria din intrebare.
Altceva ma preocupa acum.

| Inferno a răspuns (pentru Dorotheea21):

Poate iti faci timp dupa ce termini cu machiajul. happy

| Dorotheea21 a răspuns (pentru Inferno):

Rosie! straight face
Iar incepi?

| TheWznd a răspuns (pentru Inferno):

Nu prea mă pricep la optică, și la tot ce ține de distribuția culorile, dar din ce știu eu lumina călătorește în linie dreaptă, dar prin "valuri". Cu cât are "valuri" mai mari, cu atât călătorește mai repede. Albastru călătorește cel mai repede, făcând cele mai multe "valuri", astfel că se "împrăștie" cel mai rapid în atmosferă.

De asta putem vedea cerul roșu doar la apus, pentru că la nivelul orizontului sunt cele mai multe impurități în atmosferă, astfel că unda albastră este "încetinită", și este ajunsă din urmă de culorile cu mai "încete": roșu și portocaliu.

| Inferno a răspuns (pentru TheWznd):

Lumina albastra are lungiema de unda (adica distanta dintre varful a doua "valuri") mai mica decat lungimea de unda a luminii de culoare rosie.

"Cu cât are "valuri" mai mari, cu atât călătorește mai repede."

Aici ai vrut sa scrii "mai multe", nu "mai mari".

Fie ca discutam de o raza de lumina albastra, fie ca discutam de o raza de lumina rosie, ambele calatoresc cu aceeasi viteza constanta: viteza luminii.

Dar daca lungiema de unda este mai mica ("valuri mai multe") atunci frecventa va fi mai mare.

"valurile" astea descriu probabilitatea ca fotonul sa existe in locul respectiv. Acolo unde se afla "creasta valului" particula are probabilitate maxima sa existe.

De aici concluzia:

Daca avem o lungiem de unda mare ("valuri putine"): atunci fotonu va interactiona mai putin cu alte particule, avand o probabilitate mai mica sa existe in zona respectiva.

Daca avem o lungime de unda mica ("valuri multe"): atunci fotonul are o probabilitate mult mai mare sa interactioneze cu alte particule, avand o probabilitate mai mare sa existe in acea zona din spatiu.

Prin urmare lumina albastra (lungiem de unda mica) interactioneaza cu mai multe molecule din atmosfera decat lumina rosie (lungiem de unda mare).
Acesta e motivul pentru care cerul este albastru.

Întrebări similare