anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce omul dupa ce iti satisface nevoile fizice,emotionale numai progreseaza spre nevoia rationala?

conform piramidei lui maslow asa ar trebui,eu vad ca omul se adapteaza bine mersi in zona de confort si cam atat,de ce nu simtim nevoia de a citi o carte,de a fi curiosi,de a cunoaste, de a gandi critic

Răspuns Câştigător
| lilith16 a răspuns:

Depinde la ce te refer prin satisfacţie fizica sau emoţională, dar hai sa fim sinceri, populaţia e prea ocupată cu lucruri irelevante, poate asa e doar in România, ce sa zic, sunt de parere ca adolescentii trebuie sa fie cei care sa descopere, sa inteleaga pentru la o anumită varsta sa înţeleagă unele chestii dar vezi si tu cum stau lucrurile.

12 răspunsuri:
| RAY a răspuns (pentru lilith16):

Desi de la 7 ani ne dezvoltam rational, intelectual noi apoi stagnam putini citim o carte, dar oare de ce, de ce nu simtim nevoile asta intelectuale?

| lilith16 a răspuns (pentru RAY):

Depinde de persoana. Trebuie sa vrei dar după cum vezi majoritatea nu vor, nu stiu de ce, nu ii intereseaza asta

| Emma30555 a răspuns:

Mulți din adolescenți și studenți au preocupări superficiale, dar ei totuși sunt mai orientați spre cunoaștere, adulții au preocupări punctuale cum ar fi plata facturilor etc, mulți găsesc pe internet rapid anumite răspunsuri, apoi de la o anumita vârsta în sus omul nu mai are la fel de mult curaj, ii este mai greu sa schimbe ceva sau sa o ia de la început, posibil sa nu mai găsească motivația

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Așa vezi tu. Omul din teorii.

| RoCkKiD a răspuns:

Piramida lui Maslow este o teorie din anii 70'(revizuita, ca originala e din 50 si ceva), oricine se gandeste la treaba asta mai mult de 5 min isi da seama ca e draguta ca reprezentare grafica si de vandut la workshopuri pentru fraieri dar nu bate cu realitatea.

Daca te iei dupa piramida aia nu ar trebui sa existe intelectualitate decat in europs si america ca in rest nu au mancare. Nevoia de recunoastere sociala apare si daca nu esti iubit in prealabil, exista n sitautii reale in care se sar nivele ale piramiei.

Si daca vrei sa iti stric complet Fen Shui-ul, in perioada cand a "updatat" piramida era bine inradacinat in miscarea de psihologie transpersonala (astia sunt pentru psihologi cam ce sunt antivaccinistii pentru oamenii normali) asa ca ultimul nivel (del de auto actualizare) avea in viziunea lui o putenrica componenta spirituala. Deci daca nu esti spiritual iti cam lipsesc chestii. happy

Omul are o contribuitie importanta la descrierea motivaliei si multi au continuat pe baza muncii lui, a facut niste observatii foarte bune insa rationalizarile lui nu s-au nimerit chiar 100%. Dar hey, a iesit mai bine decat Freud ca de la el au ramas doar denumirile fenomenelor. happy

| RAY a răspuns (pentru RoCkKiD):

De ce nu simtim nevoia de a citi o carte precum simtim nevoia de a manca? asta este intrebarea mea de fapt copii,ai dreptate astia din europa si usa ar trebui sa fie intelectuali,dar nu, am vrut sa vad pe ce dau bani Germani din pacate doar o treime merg pe carti, activitati intelectuale, dar de ce, eu de exemplu nu mi am satisfacut nevoia sexuala, emotionala si totusi sunt un ganditor sa spun asa, petrec ore intregi si ma gandesc la existenta noastra

| RAY a răspuns (pentru sadrian46):

Nu e adv?

| RoCkKiD a răspuns (pentru RAY):

Pentru ca nevoia de a manca este o nevoie fiziologica, ai niste senzori care iti monitorizeaza glicemia din sange si declanseaza senzatia de foame cand nu e la parametrii ok.

Nevoia de invata/descoperi (cartile nu-s singurul mod) deriva dintr-o chestie specifica, personala pentru ca nu toti oamenii citesc/invata/descopera din aceleasi motive. Unii invata chestii ca se se simta superiori altora (gen daca nu te pot bate fizic o sa te bat intelectual) sau din cauza ca au credinta ca le va fi de folos in viata, altii din cauza ca vad perspectiva veniturilor mai mari la locul de munca, etc. In plus, implica si o anumita structura de personalitate (gen nivel ridicat al deschiderii poate sau alta combinatie din big5). Si nu in ultimul rand poate fi o componenta culturala (japonezii cumpara mult mai multe carti decat europenii).

Am zis ca e gresit sa zici doar de carti pentru ca sunt doar un mijloc nu un scop, scopul tine de invatare, cultivare etc. Cititul in sine nu ajuta cu nimic, conteaza ce citesti, dar poti ajunge la scopurile de mai sus si prin alte metode, cum ar fi cinematografia, teatrul ia rmai nou prin Youtube sau tot felul de aplicatii si jocuri din care poti invata. Faptul ca nu dai banii pe carti nu te face incult pentru ca sunt o multime de chestii free pe net.

Cat despre cazul tau, nimeni nu iti poate raspunde fara ceva terapie, poate fi o modalitate de compensare, poate fi ceva ce tine de personalitate sau valorile tale...who knows. Cer e ca piramida lui Maslow nu iti va raspunde in nici un caz.

| RAY a răspuns (pentru RoCkKiD):

Lasa cazul meu era un exemplu,asta inseamna ca nevoia intelectuala nu urmeaza dupa ce ne simtim impliniti fizic,emotional, desi depinde de fiecare, in functie de temperament, nu urmam cu toti acelasi piramida, sunt pers care nu simt nevoia emotionala, sunt persoane care nu simt nici nevoia sexuala, piramida este o generalizare eronata parerea mea

| FreddieM a răspuns:

Ce nu ti se potriveste tie nu e neaparat regula generala. Eu sunt inca tanar dar simt aceste nevoi de tine enumerate, ba chiar le aprofundez cu maxim interes. Dar totusi as avea o parere. Plecand de la proverbul latin,, Nobila intelepciune nu vine inainte de anii ei'', mai devreme sau mai tarziu toti ajung la ultimul nivel, adica cel al intelepciunii si al meditatiei. Problema e ca multi descopera prea tarziu cu regretele de rigoare care este adevaratul sens al vietii.

| RAY a răspuns (pentru FreddieM):

Care este adevaratul sens al vietii?

| FreddieM a răspuns (pentru RAY):

Ma asteptam la intrebarea asta de la tine. Stai linistit Ray cand ajungi la ultimul nivel vei afla singur raspunsul, sper sa nu dureze prea mult.