Evreii au trait in numeroase tari, si au dezvoltat culturi locale in aceste tari, evreii kaifeng in China, karaitii din Crimeea, evreii yemeniti, etc; chiar daca aceste culturi locale se amesteca in Israel si New York, si vor dispare, totusi ne ajuta foarte mult ca sa descalcim problemele ridicate de tine. Pentru ca imensa majoritate a evreilor in viata fac parte din trei astfel de grupuri: Aschenazi, care vorbeau idisch, Sephardi care vorbeau ladino, si Mizrahi care vorbeau araba. Ashchenazi inseamna evrei din nord, si se trag din evrei care au plecat din Italia in Germania in secolul V ca sa evite convertirile fortate la crestinism. S-au stabilit pe valea Rinului, au ramas cam 300 in urma masacrelor din secolul XIII, si au inceput sa fie invitati de panii din Polonia sa se stabileasca pe mosiile, mai bine zis in tarile lor. De ce? In Polonia nu erau oameni liberi, targovetii erau legal tot tarani dependenti, si pe masura ce viata sociala se complica, era nevoie de de oameni liberi pe care sa ii angajezi sa iti faca tot felul de treburi. Sigur, era bine ca nici astia sa nu fie complet liberi, sa poti oricand sa ii asmuti pe tarani contra lor, dar nu stiu cat a contat asta: pana la urma, pe cine era sa cheme? In vechiul regim demografic, o poulatie se inmulteste atat cat are ce manca, iar in secolele XV, XVI, XVII, XVIII, nevoia de oameni liberi in Polonia istorica (actualele state Polonia, Lituania, Letonia, Ucraina, parti din Rusia) a crescut exponential. Tocmai de evreii astia spune Koestler ca ar fi khazari, cum exista documentele prin care au fost invitati din Germania in Polonia, cum oamenii astia vorbeau germana si inmultirea lor in Polonia istorica poate fi urmarita in documente, ipoteza lui Kostler cade. Printre evreii astia a aparut sionismul, si ei constituiau majoritatea populatiei in Palestina sub mandat britanic in 1947. Dar, in urma constituirii statului Israel si a razboiului cu Liga Araba, evreii mizrahi au fost alungati din statele arabe, sau au fost masacrati si au fugit, sau au fost salvati in ultimul moment prin operatiuni militare, si au ajuns in Israel, e vorba de cca 850000 de oameni, ei si urmasii lor formeaza astazi majoritatea in Israel, iar faptul ca acestia sunt urmasi ai evreilor antici nu e pus la indoiala de nimeni. Bine, si convertirile? Sistemul in statele musulmane e de asa natura incat convertirea se face doar spre islam, nu si invers; las la o parte ca e interzis sub pedeapsa cu moartea sa te convertesti de la islam, dar crestinii si evreii sunt supusi de rangul doi, care platesc o taxa in plus, si au multe interdictii, iar cei de alta religie nici nu au dreptul sa existe; asa se explica ca crestinii au ajuns din aproape toata populatia regiunii, cateva minoritati periclitate. O sa revin sa arat ca cele 10 triburi nu au disparut ca magarii in ceata, si ca sa adresez si celelalte probleme pe care le ridici in intrebare.
Eu am uitat să adaug fraza "din ce știu eu". Adică trebuia să spun cam așa: "cele 10 triburi din Nord s-au pierdut, din ce știu eu". Pentru că... poate nu s-au pierdut. Ar fi bine să faci și tu niște precizări. Ai început răspunsul cu niște categorii de evrei aflați în China, Yemen și Crimeea. Dar cum au ajuns ăștia acolo? Din Israel în China? Când, cum? Erau din cele două sau din cele zece triburi?
In Biblie, in Cronici cap. 10, si in Regi, cap. 12 scrie ca dupa moartea lui Solomon fiul sau Roboam a anuntat impozite iar regatul s-a impartit in doua. Ieroboam, regele din Nord, putea sa lase religia cum a gasit-o, dar nu ii convenea sa aiba centrul religios in alta tara, asa ca a introdus schimbari, printre altele a creat doua noi sanctuare. Ei, si aici vine spilul: oamenii care au vrut sa tina religia dupa vechiul tipic au emigrat in Regatul de Sud, imultind considerabil populatia regatului. Si atunci cate triburi sunt in Regatul de Sud? Douasprezece. Atat ca tribul nu le mai aduce nimic, in primul rand nu le mai aduce pamant, ei au trebuit sa cultive terenurile necultivate pana atunci, cu randament mai mic, asa ca au renuntat la impartirea in triburi. Mai ai la samariteni si astazi impartirea in triburi, ba chiar si in familii parintesti, deci ai si partea triburilor care nu a considerat ca merita sa iti incarci averea mobila in caruta pentru cateva schimbari in religie; problema e ca samaritenii au scazut foarte mult numeric, asa ca mai ai o familie din Efraim si o familie din Manase; daca veneai acum un secol si ceva gaseai cateva familii din Efraim si doua, mi se pare, din Manase, daca veneai mai devreme gaseai cateva triburi, iar daca venei pe vremea lui Iustinian gaseai toate cele zece triburi, si probabil aproape toate familiile parintesti, cateva milioane de oameni, care au fost persecutati si atunci s-au lansat in revoltele samaritene, evenimente bine documentate istoric. Asa ca astia sunt evreii care au ajuns asa departe, in cautarea unor locuri in care nu exista ura religioasa: toate cele 12 triburi, dar amestecate, insa Iuda a fost mai numeros inca de pe vremea lui David. Sigur, mi se poate raspunde ca David a fost un personaj partial mitologic, dar nu or fost si evreii un popor mitic, banuiesc.