| sabin89 a întrebat:

Din culisele istoriei.
Miguel Servet (Michael Servetus), evadează dintr-o închisoare franceză, unde aștepta în linie să fie ars pe rug de către Inchiziția catolică; și dispare fără urmă. După câteva luni, apare călare pe o măgăriță, deghizat și cu un nume de împrumut, la porțile Genevei. Trage la un han. Fiind duminică, vrea să meargă și el la biserică să asculte o slujbă. Erau multe biserici în oraș, dar el se duce – unde credeți? – la biserica Saint-Pierre, unde Calvin, dușmanul lui de moarte, avea să țină predica. Acesta îl recunoaște (fuseseră vechi prieteni) și, după slujbă, dă ordin să fie arestat (deși n-are acest drept) și aruncat în temniță. Apoi Calvin face uz de autoritatea de care se bucură în oraș pentru a convinge Consiliul să-l judece și să-l acuze. Servet este osândit la moarte și ars pe rug în piața din Champel. A scăpat de Inchiziția catolică și a dat de cea protestantă. Calvin, cel mai înflăcărat predicator al Evangheliei, în care, după cum știm, se pune accent pe iubirea de aproapele, trimite la moarte, spre slava lui Cristos, pe vechiul său prieten.
Cum vedeți problema; sau problemele? Sunt mai multe lucruri de observat aici. Mai întâi, cum de a ales acest evadat rătăcitor adăpost tocmai la Geneva, unde domnea cea mai cruntă tiranie calvinistă? De ce nu s-a dus la Basel, de exemplu, unde atmosfera religioasă era mai relaxată? Și cum de s-a dus tocmai la biserica Saint-Pierre, în gura lupului, cum s-ar zice?
Apoi, ce mare delict comisese el prin faptul că înțelegea în mod diferit (față de Calvin) unele subiecte biblice? Servet era un intelectual de excepție, un fel de enciclopedie ambulantă, un polymath, cum ar zice unii. Era păcat să distrugi un astfel de om. Era păcat să distrugi orice om, dar mai ales pe unul de o asemenea valoare. Și pentru ce? Pentru o idee? Omul era un erudit, avea și el dreptul să studieze Biblia și să spună cum o înțelege. Nu era un escroc și nici un fariseu. Credea în mod sincer că interpretarea pe care o dă el este corectă.
Cum a fost posibilă o astfel de monstruozitate?

Răspuns Câştigător
| minrest a răspuns:

1. A mers la Geneva ca sa obtina azil acolo. Nu si-a dat seama ca reformatii sunt la fel de periculosi pentru el ca si catolicii. 2. Un delict nu comisese, e clar, Dar Calvin era deja in lupta ideologica cu luteranismul, deci lupta cu alti reformatori religiosi era deja ceva normal pentru el, pe de alta parte Calvin venise la putere in urma radicalizarii religioase a Consiliului din Geneva, o radicalizare mai mare putea sa il aduca la putere pe Servet, si nu putem sa excludem nici ura lui Calvin fata de Servet, care putea apare din rivalitate de idei, si de care Servet sa nu fi fost constient. 3. Ca sa subliniez valoare intelectuala a lui Servet, de care vorbesti, vreau sa mentionez ca a descoperit circulatia sangelui, mica circulatie. 4. Monstruos cum e, lucruri din astea se intampla destul de des. Nu de multe ori dar cam des, cum spunea Caragiale.

9 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Nu se stie exact motivele pentru care a mers acolo, mai mult se speculeaza.
Dar stia foarte bine cine este acolo la Geneva, dusmanul lui cu care deja avusese discutii contradictorii furtunoase.
Dar din ce am inteles acest Servet doctor si teolog credea ca detine adevarul si tot incerca sa convinga pe altii ca el are dreptate.
Acum nu se stie daca era doar incapatinat, sau era fanatic religios, dar a mers acolo cu buna stiinta, avea la el carti, manuscrise, deci omu venise acolo dotat laughing gata de confruntare cu Calvin, credea ca daca il va infrunta public il va putea convinge de ideile lui, sau sa-i arate aluia ca el are dreptate.
Deci cumva se credea inteligent si superior altora, chestie care atunci era fatala, nu stiu cit de inteligent era, dar s-a dovedit ca a facut o alegere fatala.
Stia foarte bine ca aia ard pe rug, atit catolicii cit si protestantii, ideile lui sau teoriile lui nu erau agreate de cartolici nici de protestanti, omu s-a dus bazat ca o sai lamureasca cum sta treaba, o sa le spuna el cit e ceasul cum se zice laughing

Sa dus omu chitit pe treaba lui stiind ca numa ce scapase din gura lupului, el tot cauta sa isi impuna teoriile, deci dupa mine nu era atit de inteligent pe cit parea, sau pe cit il lauda unia.
Ori cauta sa moara, ori era fanatic, ori era prost, sau poate din fiecare cate putin.
El credea ca lupta pentru dreptati, dar era dogmatic pana in maduva oaselor laughing doar ca nu stia, se credea mai destept ca altii.

| minrest a răspuns:

As zice ca discutand acest subiect, suntem chiar pe firul principal al istoriei, nu in culisele ei. Sa stiti ca se pot nota intrebarile, si nu strica ca intrebarile bune sa le votam; acesteia i-am dat nota 10.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Mulțumesc pentru apreciere. N-am mai spus că și Sebastian Castelio era la un pas să aibă soarta lui Servet, adică să fie ars pe rug. Ăsta era în Basel, dacă nu mă înșel, profesor universitar (te rog să mă corectezi dacă nu e așa; spun din memorie), dar mâna (de securist) a lui Calvin ajungea și pe acolo. Toate astea se întâmplau când în Franța era Caterina de Medici; și erau ducii de Guise atotputernici; sec. XVI; și nu după mult timp avea să aibă loc și masacrul din noaptea Sf. Bartolomeu. Nenorociri.

| Seba2013 a răspuns:

Nepoatele protestante cica nu se implica in política. Si ele sunt mai bagate in política mai mult decat ateistele.

Protestantismul este o ramura a Ateismilui paganesc secularist. Protestantii au dumnezei ateisti dar ei se dau simpli oameni care nu se implica in política.

| sabin89 explică (pentru Seba2013):

Cum adică "dumnezei ateiști"?

| Seba2013 a răspuns (pentru sabin89):

Au in spate "servicii de inteligenta". Iti asculta telefoanele, iti studiaza comportamentul, iti da categorii sociale, etc. Marea nepoteala si copiii intunericului care sunt tinuti in bezna si control. Nu stiu ca se inchina la un Tata care este oficial si i-l numeste domn(niezeu). In tarile occidentale nu sunt la moda Rusii. Cand vin la ei Rusii se cheama Proclamaré a unui oficial care rupe constitutia si face razboi civil.
Ei destabiliezeaza constitutia atunci cand cei de jos au o continuitate económica. Vin oficiali se te ataca prin tehnici comuniste. De aceea Trump iubeste armata si investeste mai mult in ea decat in clasa civila.

Pentru ei biblia nu inseamna nimic. Pentru ei política cu sens de servii de inteligenta inseamna Putere.

Pentru Stalin Puterea inseamna serviciile nu presedintele. Presedintele mascheaza Puterea prin Ilustratie. Vor sa paca educati insa sunt caini.

Presedintii nu studiaza Dreptul nici Economía. Ci sunt copii de oficiali de razboi. Invata strategii si tehnici nu Dreptul.

| StimabiluI a răspuns:

E tragică povestea, dacă ținem cont și de intelectul lui Miguel Servet.
A pățit fix ca în vorba aceea: a fugit de dracu și a dat de ta-su.

| sabin89 explică (pentru StimabiluI):

Cam da. Eu n-am știut până acum că și protestanții ardeau pe rug.

| StimabiluI a răspuns (pentru sabin89):

Cred că a văzut în Calvin un potențial aliat, crezându-l sincer în demersul lui de a reforma societatea în acord cu scrierile biblice.
Dar Calvin s-a dovedit a fi la fel de cinic ca și dușmanii inchizitori.

Poate și teoria unitariană i s-a părut mult prea blasfemitoare, un fel de negare a divinității. Așa se întâmplă când se schimbă doar doctrinele religioase, dar nu și inima.

Și in ziua de azi e la fel: cel mai tare nu se ceartă ortodocșii diferite culte religiase, ci sectanții între ei.
Am fost văzut o dată o discuție foarte aprinsă într-un autobuz, și am putut să imi dau seama exact ce religie aveau disputantii fără să spună ce religie aveau: unul era adventist și celălalt era dintre martorii lui Iehova.