| Dorotheea21 a întrebat:

Pentru civilizatia noastra exista doua ere care marcheaza doar doua evenimente in intreaga istorie umana:
î.Hr. ~ î.e.n. si d.Hr. ~ en.
Va exista o a treia? Ce eveniment credeti ca ar face trecerea intr'o noua era?

Răspuns Câştigător
| AnastasiaK a răspuns:

Mi se pare ca amesteci un pic definitiile din dictionar ale cuvantului "eră".

Avem notiunea de "eră" fiind definită ca "punct de plecare al unei anumite cronologii", iar aici vorbim de cele doua ere mentionate de tine si nu vad vreun motiv sa apara o a treia pentru ca ele servesc strict pentru numerotarea anilor. A fost necesar un punct de plecare si avand in vedere ca reprezentatii bisericii s-au ocupat de problemele astea la acea vreme, nu e chiar surprinzator ca a fost ales ca punct 0 (ma rog, punct 1 ca sa fiu exacta, ca nu a fost inclus anul 0) nasterea lui Isus (pe care daca o cautam acum vedem ca se discuta ca ar fi avut loc intre anii 6-4 i.Hr., dar asta e deja alt subiect). Deci, in cazul asta, nu as zice ca o sa existe vreo alta era si nu ar avea de ce.

Mai este si definitia "perioadă din istoria omenirii, a unui popor etc., determinată de un eveniment important, care modifică vechea stare de fapt" la care mi se pare că te referi cand adresezi intrebarile. Aici "eră" este sinonim cu "epocă" si avem deja mai mult de doua epoci istorice si da, cel mai probabil vor mai fi, insa nu am stat sa ma gandesc cand s-ar face trecerea intr-o alta epoca.

18 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Iti spun cand se intampla

| Dorotheea21 explică (pentru anonim_4396):

Multumesc. laughing
Te anunt si eu cand mut intrebarea la conversatii. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poate că tehnologia va avansa atât de mult încât roboţii vor ajunge să se răscoale împotriva noastră, iar noi vom dispărea.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Asta se întâmplă nu în civilizația noastră, ci în cultura noastră occidentală, bazată pe civilizația romană care s-a extins pe tot globul.
Începutul calendarului cu Anno Domini a fost stabilit de un român de-al nostru, Dionisie cel Smerit, în anul 525, originar di Tomis Constanța. Pentru biserica care se ocupa atunci de calendar acesta era considerat ca un început al unei ere, deci eveniment epocal. Astfel conjunctura care a decis aceasta a fost politico-ecleziastică, iar nu importanța epocală a evenimentului pentru întreaga omenire.
Astfel mai sunt și alte calendare în lume azi, chinezesc, evreiesc, islamic, nord corean, Juche 1 fiind anul 1912.
Trecerea la un nou calendar mondial acceptat de toată lumea, care să nu fie legat de religia creștină eu o văd la finalizarea globalizării, când actualele puteri mondiale vor fi jandarmi la primării. Atunci un guvern mondial, la sărbătoarea de finalizare o globalizării va impune un nou An 1, și un calendar mai bun ca acesta, care are o groază de inconveniente. Și Isus, nașterea lui,
se va sărbători la biserică, nu ca acum, când el se naște în 25 decembrie dar anul numărat după nașterea lui, începe la 1 ianuarie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Sunt de acord cu ce a zis AnastasiaK mai sus.Deci şi răspunsul meu rămâne valabil, dar pentru varianta cu "epocă".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Dorotheea21):

Pai daca nu esti la curent, in luna noiembrie tocmai am intrat in anul 102...

| viorelman11 a răspuns:

Potopul a fost un eveniment real si a marcat din plin existenta umana

| Bucurialuisatanpunctcom a răspuns:

Vorbești aiureli. Există probabil sute de calendare în toată lumea „pentru civilizația noastră".
„Erele" pe care le-ai menționat tu nu marchează niciun eveniment istoric. Calendarul gregorian care se ghidează după și înaintea lui Cristos a fost oficial implementat abia în secolul al 16-lea. Nu are nici cea mai mică legătură istorică cu nașterea vreunui presupus Cristos. Dar ce a zis biserica catolică, dacă toate națiunile au calendare, noi de ce să nu avem? Imperiul Roman deja avea un calendar legitim bazat pe întemeierea Romei. A venit Papa Gregory al 13-lea cu un calendar creștin. De vreme ce Biserica Catolică era atât de influentă și puternică din toate punctele de vedere la acea vreme, calendarul s-a răspândit. În ziua de azi, mai toate țările non-creștine au un calendar propriu. Musulmanii au calendarele lor, evreii le au pe ale lor, japonezii pe ale lor, chinezii pe ale lor și așa mai departe. Datorită globalizării și a cooperărilor internaționale, calendarul gregorian a devenit un fel de standard mondial, dar nu este bazat pe niciun eveniment istoric pentru că nașterea lui Cristos nu a avut loc niciodată. Primele dovezi care să-i ateste existența au început să fie fabricate abia vreo 6-7 secole mai târziu, când se făceau primele mențiuni non-biblice despre o presupusă „eră a Domnului" (Anno Domini sau „d.Hr." dacă vrei)

Coincidență? Deloc. Istoria reală nu ține cu basmele biblice.

| mentholinks a răspuns:

Probabil cand se va distruge Planeta si vom fi nevoiti sa ne mutam pe alta.

| Dorotheea21 explică (pentru Bucurialuisatanpunctcom):

Daca eu vorbesc aiureli, tu vorbesti aiureli si toata lumea care foloseste î.e.n. si e.n. vorbeste aiureli. As fi fost curioasa sa aflu cum faci tu distinctia intre anul 711 î.e.n. si anul 711 e.n. fara sa folosesti î.e.n. si e.n. dar mi-a trecut. Nu vreau sa vad un raspuns cu 'anul verde' si 'anul albastru', asa ca te rog sa raspunzi in viitor la intrebari la care nu se vorbesc aiureli.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Dorotheea21):

N-ai inteles nimic din ce a zis lol doar te-ai atacat ca ti-a zis ca vorbesti aiureli. laughing

| Dorotheea21 explică (pentru sadrian46):

Am facut greseala sa folosesc si notarea religioasa, cand puteam sa scriu in intrebare numai î.e.n. si e.n. si dadeam un sah. Ma apara de vulturi si de alte rapitoare care se reped de cate ori citesc undeva Hr. happy
Poate ca da, globalizarea ar fi un astfel de eveniment. Mie mi-a venit ideea cu Primul Contact.

| Dorotheea21 explică (pentru anonim_4396):

Cred ca am inteles foarte bine, si i'am raspuns lui Sadrian.
Vulturul este liber sa raspunda la intrebarile serioase, nu i'am facut nimic rau. happy

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Dorotheea21):

Da, ar fi, doar că după primul contact, am rămâne gravizi, ar face ei calendarul.

| Theo94 a răspuns:

Un eveniment de importanta majora, de ex. un "prim contact" cum ai spus si tu.

| Celcestietot a răspuns:

Eu cred ca nu, deoarece Apocalipsa va incheia totul. Daaar, daca ar fi sa calculez fara poisbilitatea interventiei Divine, vine WW3, mai raman cateva orase pe intreg globul, iar acestia vor renunta definitiv la arme, deoarece au vazut ce dezastru au adus acestei lumi pana acum, si probabil ca va incepe cu anul 0.

| Nilsson a răspuns:

Evenimentul cu impactul cel mai puternic consider că ar fi colonizarea unei alte planete, ziua când primul om pune piciorul pe Marte și stabilește prima așezare permanentă acolo.
Dar suntem foarte departe de acel moment și până atunci sfârșitul istoriei noastre pare mai plauzibil

| Thecurious a răspuns:

Colonizarea unei planete care poate sustine viata. Candva, omenirea va trebui sa se mute, alta solutie nu exista. Specia noastra trebuie sa supravietuiasca.