anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Peste tot se spune ca nu exixta aparatura, masinarii de orice fel care sa aiba randament de 100%, totusi cum puteti explica asta?

,, Cel mai mare experiment de fuziune a fost realizat de instalația JET din Anglia unde reacța de fuziune a deuteriului și tritiului a produs mai multă energie decât a consumat (16 MW timp de 1 secundă).,,

3 răspunsuri:
| Lauryx21 a răspuns:

Răspunsul cel mai simplu posibil, fără detalii tehnice: dacă aprinzi un chibrit in fața unei butelii deschise, energia consumată pentru aprinderea chibritului e mult mai mică decât energia generată de flacăra exploziei.

| RoCkKiD a răspuns:

Vezi ca tu compari mere cu pere.

Da, motoarele, masinariile in general nu prea au cum sa ajunga la randament 100% epntru ca sunt prea multe componente care se freaca intre ele, nu izoleaza perfect etc.

Citatul pe care l-ai dat se refera la fuziunea nucleara (a nu se confunda cu fisiunea), procesul asta presupune unirea a doi atomi in timp ce fisiunea presupune spargerea unui atom.

Fisiunea este procesul pe care centralele nucleare il folosesc in acest moment insa vine cu dezavantaje (reziduuri radioactive pentru mii de ani).

Fuziunea nucleara (ce face si soarele) in schimb este curata, produce multa energie si nu iradiaza insa pana acum nu am reusit sa o facme sa functioneze deoarece energia care o foloseam sa foratam nucleele sa se uneasca era mai mare decat energia produsa cand se uneau. Referinta ta se refera probabil la unul din experimentele in care s-a reusit fuziunea folosit mei putina energie decat cea care a fost generata. Suntem inca departe de a face procesul functional la scala mare, dar incepem cu pasi mici.

Bula
| Bula a răspuns:

Orive reactie nucleara (si nu numai) necesita o cantitate de energie critica pentru pornire.
In timpul reactiei, energia debitata poate fi mult mai mare decat ebergia consumata pentru declansarea ei primara.