anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Psihologia este o stiinta,o pseudostiinta, sau nici macar atat? Dece?

70 răspunsuri:
| fantastica a răspuns:

Este o stiinta despre sufletul omului http://ro.wikipedia.org/wiki/Psihologie

| whatevernvm a răspuns:

Este o stiinta happy. O stiinta care se ocupa cu studiul comportamentelor umane, memoria, sentimentele, reactiile, etc. happy

| M25M a răspuns:

Psihologia este o stiinta intrucat studiaza psihicul si este ramificata in mai multe genuri(sociala, educationala, individuala )

| Mădă0611 a răspuns:

Este o stiinta care studiaza psihicul uman, mintea, desi psyche (greaca) inseamna suflet, sufletul e mintea, de fapt. E stiinta pentru studiaza ceva in incercarea de a cunoaste (lat scientia - cunoastere) tongue

Unde vezi sufixul logie, e stiinta, gr. logos - stiinta.

| sabin89 a răspuns:

Nu stiu daca o fi stiinta sau nu, dar eu nu prea am incredere in ea, nu stiu cum sa-ti zic. Nu am incredere in psihologi, dar nici in duhovnici. Mai mult m-as baza pe experientele personale, pe discutiile cu prieteni, pe sfaturile de la parinti/ profesori; ceva de genul asta.

| WR104 a răspuns:

Cea mai simpatica dintre stiinte.

| Delicacy a răspuns (pentru sabin89):

Pe discuţiile cu prietenii nu ar fi bine să te bazezi, dar în ceea ce priveşte părinţii....sunt de acord.Profesorul este obligat să aibă noţiuni de psihologie, ca atare este tot un fel de psiholog.
Şi ce legătură are psihologul cu duhovnicul?

| michelia a răspuns:

Este o stiinta pentru ca opereaza cu notiuni si concepte sistematice si organizate, are un domeniu specific de cunostinte, foloseste teorii si instrumente pentru a explica diverse fenomene si manifestari legate de psihicul uman.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru fantastica):

Eu am lansat ideea respectiva,nu pentru ca nu stiam sa accesez Wikipedia,ci intrucat doream un schimb de pareri,personale,plecand de la ce intelegem fiecare prin stiinta si ce presupune ea. Daca ne luam dupa definitiile din DEX-uri,fara prea mult efort putem incadra si religia in categoria stiintelor.Te intreb:poti pune pe picior de egalitate,ca stiinte:psihologia cu fizica,chimia,matematica?(ca sa nu vorbesc decat de cele mai vechi).Ce rigoare stiintifica are o stiinta in care chiar testele IQ,trebuiesc adaptate (oare cat de corect),functie de specificul anumitor zone gografice; in care corifei ai aceste stiinte, ca americanii Herrnstein si Murrai, afirma in lucrarile lor ca "este o certitudine faptul ca populatia de culoare din SUA are o medie de inteligenta mai mica decat cea a albilor". Intrucat astfel de afirmatii au creat probleme sociale, s-a mers pana la negarea vehementa a metodelor folosite si dovedindu-se ca psihologia si in particular domeniul inteligente, nu este neutra din punct de vedere moral.Ca sa mai "dreaga busuiocul",o alta somitate in domeniu afirma ca diferentele interrasiale se datoreaza faptului ca,vezi doamne,populatia alba a trebuit sa se adapteze la conditiile climatice si ecologice mai dificile,ceea ce a determinat o activitate intelectuala mai intensa.
Vizibil este un lucru:daca in stiintele naturii, stiinta pozitiva, moderna a dat rezultate extrem de precise, nu acelasi lucru se poate spune de stiintele socio-umane (deci si psihologia), Nici una dintre aceste "stiinte"nu a trecut printr-o ruptura epistemica suficient de majora astfel incat teoriile precedente sa fie invalidate.De fapt in aceste "stiinte" are loc un paradox:toate paradigmele si curentele aparute sunt inca valabile(chiar daca intr-o forma modificata si rafinata) si continua sa fie active toate in acelasi timp.Astfel de discutii credeam ca generez si nu trimiteri la net.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru whatevernvm):

Pentru operativitate, vezi te rog, raspunsul dat lui "fantastica". Cred ca raspunde in buna parte si afirmatiilor tale.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru M25M):

Parerea mea este in raspunsul dat lui "fantastica". Daca te intereseaza citeste-l.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Mădă0611):

Esti chiar atat de convins ca este o stiinta? Vezi raspunsul dat lui "fantastica".

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru sabin89):

Desi nu pe aceeasi "voce", cantam in acelasi "cor".

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru WR104):

Simpatica poate, dar nu sunt convins ca si stiinta, in sensul strict al cuvantului.Parerea mea o vezi la postarea pentru "fantastica"

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru michelia):

Te rog sa-ti susti afirmatiile cu dovezi irefutabile, Parerile mele le gasesti la raspunsul dat lui "fantastica"

| Mădă0611 a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, si astrologia e stiinta, ca nu sunt ca cele amintite de tine, nu inseamna ca nu sunt stiinte (studiu spre cunoastere). Sah-ul e un sport, nu? Fotbalul la fel, boxul la fel, scrima la fel. Comparatia mea e fix ca a ta.

| WR104 a răspuns (pentru anonim_4396):

Cine te crezi sa contrazici marele DEX, e stiinta, punct.
Nu are legatura cu matematica sau fizica dar este o stiinta, un domeniu de cercetare care dupa parerea mea este inca la inceput de drum, un drum care cred ca o sa fie destul de scurt tocmai pentru ca nu-i matematica.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Mădă0611):

Ai vazut parerea mea.Voi fi de acord cu tine,daca-mi spui tu ce conditii trebuie sa indeplineasca un domeniu pentru a fi stiintific, Parerea ta. Daca nu voi avea obiectiuni logice, ai dreptate. In problema sporturlor, eu cred ca se poate numi sport orice exersare a unui organ, mai mult decat pentru a-l mentine in stare de perfecta functiune. Sa lasam insa pe maine discutiile.Noapte buna.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru WR104):

Nu ma cred, sper ca sunt un om care cau sa-mi si pun probleme.Nu inghit totul pe nemestecate.Chestie de gust.

| M25M a răspuns (pentru anonim_4396):

Stiinta in sine, nu se opreste numai la stadiul de exprimat teoreme, legi, ecuatii axiomatice, ci se refera la un studiu, la emiterea de presupozitii care pot fi demonstrabile si completate sau eliminate in virtutea construirii altor noi si mai valide, inseamna cercetarea unor fenomene de data aceasta psihice, miscarile, influentele pe care le suporta un individ in contact cu diferite medii, inseamna elaborarea unor teoreme care vizeaza in acest context anomaliile psihice, avand acelasi caracter ca si alte stiinte de a fi demonstrate sau contestate.
Folosesti ca exemplu rezultatele stiintelor naturii insa gandeste-te ca acestea au o perioada mai mare in timp de cand sunt ele explicate si intelese pe cand psihologia pe langa faptul ca este o stiinta noua si tanara, obiectul pe care il studiaza, psihicul, este intr-o continua transformare, de la generatii la generatii.

| Mădă0611 a răspuns (pentru anonim_4396):

"Investigarea sau studiul naturii prin observație și raționament", Wiki, pare mai credibila, desi eu am spus ce e stiinta. Pentru ca un domeniu sa fie stiintific, trebuie sa studieze ceva, ceea ce face stiinta, in cazul de fata, psihologia. Ma tot repet, ideea e aceeasi si o sa fie aceeasi. Noapte buna!

| WR104 a răspuns (pentru anonim_4396):

Foarte bine faci numai ca tu cauti problemele acolo unde nu sunt.
Numai bine.

| WhatheWow a răspuns:

Fara indoiala ca psihologia este o stiinta. De ce? Pentru ca intruneste toate conditiile pe care stiinta le defineste. Se pot face multe speculatii pe aceasta tema insa devin sterile atata timp cat psihologia nu e incadrata in alta parte.
Poti accepta sau nu, in functie de convingerile tale dar aceste convingeri personale nu pot schimba un statut universal valabil. Numai bine

| michelia a răspuns (pentru anonim_4396):

Sincer, argumentarea ta nu are nici o legatura cu psihologia sau cu dilema e sau nu e o stiinta. Ai dat niste exemple nesemnificative legate mai degraba de coeficientul de inteligenta si de segregationism. Atit timp cit consideram, pe buna dreptate medicina o stiinta, putem incadra si psihologia in aceeasi categorie, nu ca o subramura a ei, desigur.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Faptul ca nu e o stiinta exacta si nu si-a gasit o paradigma nu inseamna musai ca nu ar fi deloc stiinta. Anumite fenomene psihice sunt cunoscute cu destula certitudine, chiar daca nu exista o mare teorie din care ele pot fi deduse si calculate. Cei din stiintele sociale si ale comportamentului au renuntat de mult la ideea ca societatea poate fi modelata dupa dorinta conducatorilor ei si sa iasa precis ce-si doresc ei. Asa ca din punctul asta psihologia nu ofera tehnologii de fabricat candidati manciurieni sau de asigurat sprijin sincer din partea intregii populatii pentru regimul aflat la putere. Chiar si la nivel de individ, omul nu poate fi modelat dupa dorintele psihologului la care se trateaza, altfel toate problemele psihice ar fi fost de mult eliminate. Dar asta nu inseamna ca psihologii nu cunosc ceea ce se cunoaste deja in psihologie, inseamna doar ca aplicarea acestei cunoasteri are limite. Nici in mecanica cuantica nu poti prezice precis cand se va dezintegra un anume atom, asta nu inseamna ca mecanica cuantica nu ar fi exacta pana la XI-a zecimala.

| 4b a răspuns:

Nu exista psihologielaughingwinking

| Vladuthz a răspuns:

Este o,, stiinta" (una dintre cele mai importante as putea spune pe langa fizica si medicina) care studiaza mintea/sufletul omului. Studiaza tot ce are drept cauza o actiune ce omul e intrerprinde.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru M25M):

Mihai, eu nu cred ca "exprimarea de teoreme,legi,ecuatii axiomatice",se poate face fara observatii,studii aprofundate,supozitii, cautari, dileme, etc., deci ce spui tu in prima fraza este de la sine inteles si nu pot fi despartite.Iti respect parerile, dar nu le impartasesc, din simplul motive ca se vrea emiterea unor pareri ca stiintifice despre activitatea unui organ, creierul, despre care pana in prezent se cunoaste foarte putin.E ca si cum ai construi o casa pe nisipuri miscatoare.

| Inferno a răspuns:

Etimologia cuvantului psihologie ne demonstreaza clar ce este, o stiinta.
Psihologia este considerata o stiinta.
Dar imaginea pe care o ai asupra stiintei este total eronata, doar pentru ca nu exista o formula universala a psihologiei care sa se aplice in toate cazurile,aceasta nu inseamna ca nu este o stiinta. Se datoreaza psihicului uman, care difera la fiecare persoana.
"Daca ne luam dupa definitiile din DEX-uri,fara prea mult efort putem incadra si religia in categoria stiintelor."
Absurd,probabil dupa dictionarul din Ciorogarla se poate face acest lucru,dar dupa dictionarele oficiale in niciun caz.
"Te intreb:poti pune pe picior de egalitate,ca stiinte:psihologia cu fizica,chimia,matematica?"
Matematica este mai absoluta,oferind raspunsuri clare, neinterpretabile, psihologia nu este asa, raspunsurile nu sunt atat de absolute ca in cazul matematicii, dar acest lucru nu inseamna ca nu este stiinta.
Poti compara fizica cuantica cu biologia? Fizica cuantica ofera raspunsuri extrem de interpretabile si neclare comparativ cu biologia, dar asta nu inseamna ca nu este o stiinta.
"americanii Herrnstein si Murrai, afirma in lucrarile lor ca "este o certitudine faptul ca populatia de culoare din SUA are o medie de inteligenta mai mica decat cea a albilor.Intrucat astfel de afirmatii au creat probleme sociale,..."
Veritas odium paret.

| M25M a răspuns (pentru anonim_4396):

Ok, insa celelalte stiinte cum crezi ca au inceput. Se stia foarte putin despre legile fizice ale universului pana cand, treptat treptat, s-a cercetat, s-a descoperit, s-a sters, s-a reconstruit, s-a formulat, s-a reformulat pana cand a devenit o stiinta.
La fel si despre naturalism, se stiau putine despre fenomenele naturale dar prin observatie empirica, prin comparare, prin cercetare, prin studiu aceasta stiinta s-a dezvoltat.

Întrebări similare