| Eastwood a întrebat:


De câteva zile a început să mă bântuie o întrebare, răspunsul meu la această întrebare, cel pe care îl știu dintotdeauna începe să aibă o credibilitate tot mai redusă.

Aș dori părerea voastră personală la această întrebare, nu cu răspunsuri biblice sau legate de credință, nu cu ceea ce am fost învățați să credem.

Există viață după moarte?
Care este părerea voastră, va fi ceva după ce vom muri?

Răspuns Câştigător
| Teffan a răspuns:

Moartea reprezinta marea enigma a existentei. "Conștiința morții", cum se spune, adică sentimentul profund ca moartea este inevitabila și imanenta în viata, o senzație apăsătoare asupra ființei, senzație cotropitoare, aceasta conștiință nu se manifesta prea des în omul social, neizolat(Cioran a avut-o in permanenta, în orice secunda) iar când se manifesta, da naștere unei anxietăți metafizice, rapid îndepărtate, prin "revenirea la cotidian."
Conștiința morții poate determina un "ego death". Insusi gândul la moarte, care cel mai probabil reprezinta VIDUL, da naștere unor teorii spirituale, care sa înlocuiască, cumva, vidul morții cu o continuitate a vieții, asa cum o cunoaștem noi. De aici ideea vieții după moarte, care poate oscila între reincarnare și un plan existențial delimitat de aceasta dimensiune(Raiul creștin).
Teoria vieții după moarte este o proiectare a acestei vieți, cu toate elementele ei, în moarte, deoarece omul, prin intelectul său, prin conștiința de sine, nu se poate împaca cu vidul.
Ființa umana este SINGURA care se chinuie cu aceasta problema. Animalele sunt programate. Omul este rațional.
Civilizatia a permis omului sa își asigure supraviețuirea cu un minim de efort, ceea ce a dus la o evoluție intelectuala. A apărut filosofia, introspecția.(iar înainte de asta, comportamentul religios s-a manifestat încă de la începuturile genului Homo)

Nu cunoaștem ce e după moarte.
Nu cunoaștem DECÂT aceasta existenta.Este NORMAL se ne gândim și sa tânjim la o continuare, infinita dacă se poate, a acestei existente.(prin reincarnari sau altceva)
In alta ordine de idei, metafizica celor mai multe religii aduce în discuție o contopire cu divinul si stoparea ciclului reincarnarilor.Aceasta stare de continua comuniune cu divinitatea, de asimilare, reprezinta punctul culminant al spiritualitatii.Invingerea morții și a vieții."Risipire", "Difuzare", "expansiune", "dilatare"-cuvinte cheie pentru a ilustra dinamica ființei în raport cu divinitatea, în momentul asimilării.

Noi trăim într-o dimensiune. Scopul vieții este de a ne perfectiona.Este o provocare lansata de către Zei. (simbolic vorbind).

9 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Viata exista acum. Dupa moarte exista orice, dar nu viata.

Ce rost ar avea sa stim toate detaliile? Viata are o limita de timp, daca am stii tot nu am mai trai cu acelasi entuziasm.

Eu cred ca exista ceva. Ceva ce nu vom putea intelege niciodata, nici in anul 5000, 10.000, 100.000(asta daca duce pamantul/universul atat).

| jonsnow74 a răspuns:

Nu stie nimeni exact. esti liber sa crezi ce vrei, nu te poate contrazice nimeni!

Răspuns utilizator avertizat
| RoCkKiD a răspuns:

Nu, o sa murim si gata.

| Andrei200202 a răspuns:

Un somn adânc și veșnic.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Dar nimeni nu stie si nu este nici o cale sa aflam asta, decat dupa ce murim.

Mie personal imi place sa cred ca da, ca altfel... as sta trist mereu laughing. Totul pare prea bine pus la punct, ADN-ul, universul, totul pare perfect si bine gandit ca sa se termine totul asa brusc.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Să precizăm un pic, să nu pășim în vag.
Te referi la individul uman.
El a murit. Corpul lui a fost depus în mormânt și putrezește.
Ideea de viață după moarte, susține că omul în timpul vieții înafară de corp, mai posedă, o entitate numită suflet, care nu moare, nu pleacă în mormânt la putrezire, ci se desprinde de corpul mort, și pleacă undeva, iar acolo trăiește veșnic.
Aceasta înseamnă viață după moarte.
Să crezi că există viață după moarte, înseamnă să crezi 100% că această idee este adevărată.
Ca să crezi ceva în general, mai ales ceva incredibil, ai nevoie să repeți în mintea ta ideea respectivă, să aloci sentiment la acea idee și apoi să cauți argumente.
Sunt argumente în favoarea acestei idei?
Oh daa, fantomele! Ce sunt acelea? Eu am teoria mea. că sunt entități de altă natură, informațională, dar legate de creierele umane a celor vii, iar nu entități independente, autonome.
Astfel, dacă cineva a murit, și cineva din cei vii i-a văzut fantoma, sau chiar a vorbit cu ea, a trăit un videoclip cu imaginea persoanei respective, nu o interacțiune cu spiritul ei, așa cum susțin religiile.
Dar când un webcam de supraveghere filmează o fantomă?
Aici nu mai am un răspuns. Ceva tot informațional, dar mai mult nu știu.

| Inferno a răspuns:

Ideea conform careia constiinta poate exista independenta de creier si de organism discorda cu toate cunostintele biologice despre modul in care viata ar functiona. Ar insemna ca biologia la ora actuala este o mare minciuna, ca organismele sunt mistice in esenta lor si ca habar nu avem ce forte le anima.
Omul este un aparat complex pe care stiinta, in decursul secolelor, l-a disecat supunandu-l la toate testele posibile pentru a intelege modul sau de functionare: rolul fiecarei "rotite", a fiecarui "accesoriu". In prezent avem un model extrem de complex si foarte coerent ce explica mecanismul din spatele masinariei numite om. Totul se leaga, totul are sens. Putem afirma cu putere ca "Stim cum functioneaza omul!".

Daca viata dupa moarte exista inseamna ca acest robotel numit "om" poate functiona bine mersi fara nicio componenta. Tot ce credeam ca stim e fals. Nimic din organism nu are rolul pe care credeam ca il are. Totul este doar o coincidenta de proportii colosale. Inima doar pare ca pompeaza sangele cu un anumit rol, rinichii doar par ca filtreaza fluidele cu un anumit rol, in realitate totul este superfluu.

Pentru a face o analogie concludenta:
1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11; 12; 13; […] 97; 98; 99; X
Daca "X" este o necunoscuta in sirul de numere de mai sus imi este cu neputinta sa stiu valoarea sa. O presupunere fireasca ar fi ca X=100, tinand cont de valoarea termenilor anteriori. Cu toate acestea este imposibil sa demonstrez ca X=100, ar putea avea in definitiv orice valoare.

Dar sa presupun in mod arbitrar ca X=43, 287, in absenta oricarui rationament, ci doar in baza unei gandiri pur deziderative, este, in adevar, complet aberant. Asa este si dezideratul vietii de dupa moarte.

Realitatea obiectiva indica intr-o singura directie: si anume ca un organism mort inceteaza sa mai existe.

Existenta vietii de dupa moarte nu este o mare enigma ci doar o ideatie la fel de bizara ca cea aparuta in urma consumului de LSD.

| Inferno a răspuns (pentru Teffan):

Daca ti-as spune ca traim in burta unei balene nu ar trebui sa fii mai putin surprins decat daca ti-as spune ca dupa moarte constiinta, ca prin magie, "se pastreaza" (sfidand orice intelegere a creierului uman).