| laSoledad a întrebat:

Voi ce automatisme psihice rele aveti?
"Despre om se poate spune într-un fel că este "adormit", în sensul că nu mai este atent la ce face, ci "se lasă dus de val". Anumite raţionamente specifice sunt asociate prin repetare cu anumite conjuncturi, ca apoi la reapariţia lor sau a unor circumstanţe similare, raţionamentele asociate cu ele să se manifeste automat.

Incetul cu încetul, se transformă în automatisme psihice, care atunci când sunt destul de bine înrădăcinate în subconştiente, se vor manifesta automat prin repetarea raţionamentelor şi a circumstanţelor cu care au fost asociate în trecut. În acest mod omul tot asimilează (la început prin repetare) astfel de automatisme psihice, încât la un moment dat, ajunge să-şi formeze automatisme psihice la majoritatea stimulilor care se repetă în câmpul său perceptiv şi cu care este familiarizat. El ajunge să funcţioneze "pe pilot automat" (automatismele se activează automat în funcţie de circumstanţe).

Exemple de automatisme: scrisul, rostitul cuvintelor in limba materna, mersul pe bicicletă, legatul şireturilor, respiratul, mersul etc etc. Acestea sunt automatisme psihice legate de fizic şi studiindu-le pe acestea vom înţelege şi mecanismul unor automatisme psihice legate de exemplu de comportament cum sunt: orgoliul, mânia, frica, tristeţea, lenea, lăcomia, desfrâul. Ne creăm prin copierea din societate automatisme specifice aprecierii (de ex. apreciem doar pe cei ce apreciaza, care ne cresc stima de sine), tristeţii (ne întristăm, de exemplu, pentru că nu suntem „apreciaţi la justa valoare") etc. Alt exemplu: să presupunem că circumstanţelor în care cineva ne calomniază asociem, copii fiind (prin imitarea - copierea raţionamentelor specifice societăţii în care creştem) un raţionament specific orgoliului şi mâniei (care spune de exemplu că "celălalt e un idiot şi că cineva ar trebui să-i dea o palmă să-i închidă gura").

Circumstanţele ajung astfel să ne controleze în mod absolut viaţa. Ele declanşează în noi automatisme psihice cognitive şi comportamentale fără să fie necesară pentru manifestarea acestora intervenţia conştientului. Astfel trăim în trecut: dăm răspunsuri vechi, învăţate pe de rost, unor stimuli noi – nu ne adaptăm prezentului şi astfel suferim."

Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

Oamenii gandesc in clisee si sunt mizeri cognitivi. Unii sunt constienti de asta, altii nu.

50 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Deci... raspundem doar la intrebare? Adica aia mica de sus?

Ganditul, nebunia, zgomotul insuportabil de care nu suntem constienti cred ca s-ar incadra foarte bine aici. Traim fara sa stim ca traim cu adevarat, facem lucruri fara sa stim ca le facem, nu suntem constienti de fiecare respiratie si fiecare gand.
Cred ca problemele astea ma ingandureaza pe mine.
Am reusit de cateva ori sa ascult linistea, linistea adevarata, este un sunet asurzitor pot spune, dar este frumos. Dar aceste momente au trecut imediat si incerc sa le reproduc mereu.

Da... nu este un limbaj foarte academic si complex, incerc sa evit aceste lucruri momentan. Si imi cer scuze daca nu acesta este raspunsul sau nu se incadreaza in forma de raspuns dorita.
O seara faina happy

| laSoledad explică (pentru DoarBogdan):

Dar nici nu trebuie un raspuns academic, ci unul personal. Este foarte adevarat raspunsul tau. Mersi!winking

| RAY a răspuns:

Esti o persoana culta, practic vorbim de modul 1 de gandire, cel rapid, cei care deriva din experientele noastre trecute, am destule, dar incerc sa imi pun in functiune modul de gandire 2, cel rational,logic,de asta citesc,invat, sa vad daca gandirea mea e gresita, mereu fac asta, suntem oameni nu roboti, folosim modul 1 mai mereu, auto controlul tine tot de modul 2

| Catrice a răspuns:

Luat de pe net nu? "... când este destul de bine înrădăcinate în subconştiente..." laughing
În fine, chestia cu automatismul ma duce cu gândul mai profund la organism. Sunt anumite lucruri pe care le face automat și de care nu suntem conștienți și nu le putem opri [funcția miocardului e cel mai bun exemplu].
Automat nu înseamnă ceva conștient ori cele menționate [scrisul, rostitul cuvintelor in limba materna, mersul pe bicicletă, legatul şireturilor, respiratul, mersul etc etc] sunt facute la cerere'. Reflexele iarasi sunt ceva automate. Aici totul e de capacitatea de memorare caz dacă nu înveți pașii nu poți face nimic.
Și mai e o chestie pe care am întâlnit-o cat am fost la școală. Dupa vacanta, multi întâmpinau probleme cu scrisul. Ori uitau cum sa lege literele ori cum sa le facă (chiar și la clase mai înaintate). Dacă ar fi fost automat și acțiunea s-ar fi repetat/reținut (cum mai zice pe acolo) în mediu familiar, atunci de ce apare aceasta problema?

| RAY a răspuns:

| InYourMind cerebelu https://ro.wikipedia.org/wiki/Cerebel

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns (pentru laSoledad):

Nu ai de ce, doar nu am ajutat cu nimic. Desi imi place sa scriu mult, incerc sa nu mai fac asta. Prefer sa arat mai mult happy

| laSoledad explică (pentru Catrice):

Da, a ramas "este" dintr-o alta idee, pe care am sters-o si-am coroborat alte 2 idei in acea propozitie. Problema cu scrisul e ca n-au mai repetat de mult. Eu ma refeream la acele micro-actiuni sau ganduri pe care le repetam zi de zi, incat devin automatisme negative. De genul: anumite greseli gramaticale pe care le face un om crezand ca scrie corect. Anumite ganduri negative pe care le are zi de zi. Anumite miscari/ ticuri de limbaj, motrice etc. Nu-mi vin toate in minte, de asta am intrebat cu ce se confrunta si altii. De respirat, reflexe astea sunt bune. Dar sunt anumite actiuni, ganduri pe care le repetam zi de zi, incat devin automatisme negative in viata noastra. Vorbeam cu SilentRain despre asta. Ea de exemplu, a zis ca mesteca guma prea mult, eu ca imi vine sa zambesc cand ma emotionez. Desi e nevoit, asa s-a obisnuit corpul meu sa reactioneze la emotii. E ceva automat si inconstient in prima faza, pana cand realizez sa ma opresc din zambit. Astea sunt cateva exemple.

| laSoledad explică (pentru RAY):

Da. Thinking Fast and Slow, Kahneman. Am auzit de alea 2 moduri.

| RAY a răspuns (pentru laSoledad):

Faptul ca zambesti e ceva involuntar, faptul ca ea mesteca guma e o dependenta, nu e ceva involuntar, tu nu poti opri asta ca e o reactie chimica neuronala

| Simpatic a răspuns:

Eu dimineata cand ma scol, frec gondola de control
iar seara la culcare o frec de verificare.

ps: da am barca, la ea m-am referit.

| laSoledad explică (pentru RAY):

Mestecatul gumii poate deveni automatism pe lunga durata. Si ca orice automatism, el poate fi oprit, daca se actioneaza constient la oprirea lui.

| laSoledad explică (pentru Simpatic):

Daca ai barca, apoi esti salvat.winking
Cheers to you, drunken sailor!

| RAY a răspuns (pentru laSoledad):

Poate guma contine niste chesti gen zahar care ofera o stare de bine

Guma de mestecat reduce simptomele stresuluiSus
Unii profesori incurajeaza elevii sa mestece guma in timpul testelor dificile pentru ca atentia si nivelul lor de concetrare sa creasca. Psihiatrii si psihologii considera ca guma de mestecat reduce tensiunea si ajuta la eliberarea energiei nervoase, fiind utila pentru indepartarea frustrarii si iritarii.

Cercetari recente au aratat ca miscarea ritmica implicata de mestecarea gumei are ca efect reducerea stresului si promoveaza sentimentul de relaxare si multumire.

http://www.sfatulmedicului.ro/......ecati_9963
practic este dependenta de starea indusa de creier

| Simpatic a răspuns (pentru laSoledad):

winking

| Catrice a răspuns:

Mr Ray am dat bacul la anatomie rolling on the floor. Tocmai aici e ideea ca nu suntem conștienți de majoritatea lucrurilor nu fiidca ne-am învățat asa, ci pentru ca subconștientul acționează,
Cat despre ceea ce spunea Sol, multe persoane nu-și dau seama ca au anumite ticuri decât dacă le aduc în vedere alții.
Greșelile gramaticale sunt la fel puse în vedere de alții. Dacă persoanele respective asa au învățat sa vorbească atunci asa vorbesc și greu se corectează sau chiar niciodată.
Un reflex condiționat se transforma ușor într-unul necondiționat.

| laSoledad explică (pentru Catrice):

Un reflex condiționat se transforma ușor într-unul necondiționat. Automatism.

| RAY a răspuns:

InYourMind raspunde si la intrebare, de ce uitam atat de repede as putea spune?

| RAY a răspuns (pentru laSoledad):

De ce acei copii uita? am repetat experimentul si aici, are dreptate InYourMind

| laSoledad explică (pentru RAY):

Uita, pentru ca nu repeta. Dar nu uita de tot. Se poate spune doar ca si-au iesit din mana. La fel si-n cazul unui om care se urca pe bicicleta dupa 10-20 de ani, timp in care nu a mai mers cu bicicleta. Cateva minute va scartai, insa capacitatea de a merge cu bicicleta nu si-a pierdut-o si dupa un timp, va merge la fel de bine pe ea. Alea-s exemple de automatisme bune. Eu intrebam de cele negative.

| RAY a răspuns (pentru laSoledad):

Dar aici vorbim de 3 luni

| laSoledad explică (pentru RAY):

Pai tocmai. Daca dupa 10-20 de ani isi reamintesc bine, isi reamintesc bine si dupa 3 luni si mana le merge din nou usor si rapid la scris. Si devine iar automatism dupa ce reincep sa-l repete. Evident ca dupa ce nu se mai continua actiunea, se opreste si automatismul (terminarea scolii - scrisul). Si tot la fel de evident e ca dupa reluarea actiunii, reincepe si automatismul.

| laSoledad explică:

Un automatism negativ care-mi vine in minte acum sunt injuraturile. Unii, cand sunt enervati, reactioneaza direct injurand. Nici nu mai stau sa constientizeze.

| StrongHeart a răspuns:

Cred ca un fel de automatism psihic foarte prezent e,cand oamenii te vad mai slab,te incearca.
Daca lor li se pare ca esti nesigur pe tine,sau iti este frica,le transmiti starea ta de nesiguranta si ei vor fi pasiv-agresivi cu tine,te vor testa poate din orgoliu, poate impuls de a se apara, dar tot din frica vine si reactia asta.
Insa cand te vad sigur pe tine, nici nu le da prin gand sa iti incerce sau sa se indoiasca de ceea ce le spui sau de cine esti.
Este aceasta frica la baza comportamentului omului, oricare din noi simte frica asta.

| laSoledad explică (pentru StrongHeart):

A, spui de un fel de automatism legat de prejudecatile pe care le au despre alti oameni. Daca omul e x, ma comport y. Si daca omul e z, ma comport n. Da, e si asta un automatism. Din categoria bullyingului la scoala. Copiii aia nu stau sa constientizeze, ci reactioneaza, actioneaza direct.

| StrongHeart a răspuns (pentru StrongHeart):

Nu e un automatism specific, e ceva general, nu stiu la asta m-am gandit eu cand am citit intrebarea ta.

| laSoledad explică (pentru StrongHeart):

Da, inteleg.

| laSoledad explică:

Un alt automatism care-mi vine in minte e sa dam raspunsuri la intrebari cu ceea ce ne vine in minte pe loc, fara sa cercetam subiectul mai bine. Date gresite legate despre istorie, calcule matematice gresite etc, pe care mintea noastra le emite si noi le rostim direct, fara sa ne gandim de doua ori ce afirmam. Asta face referire tot la bias-urile mentale amintite de Kahneman in cartea lui, in legatura cu acele 2 moduri distincte de gandire.

| StrongHeart a răspuns (pentru laSoledad):

Iti dau un exemplu specific,dar nu e un automatism rau,ci unul bun,sau nu e nici rau nici bun de fapt,cand merg pe strada singur si trec pe langa un copac,rup o frunza din copac aproape de fiecare data,o tin cateva secunde,poate un minut, poate doua si o arunc.E ceva ce fac de cand ma stiu fara sa ma gandesc, un automatism rau la care ma gandesc ar fi cand oamenii isi rod unghiile, mai stiam pe cineva care clipea obsesiv in conditii de stres, un fel de tic nervos.

| laSoledad explică (pentru StrongHeart):

Da, si eu obisnuiesc asta cu frunzele si am vazut si alte persoane facand asta. Legat de primul tau comentariu, ce ai amintit tine de ceea ce Kahneman numea eroarea confirmarii (confirmation bias), care ne face sa acceptam mai degraba informatii care se potrivesc cu credintele noastre existente, chiar daca nu sunt adevarate. Astfel, ajungem sa cautam confirmari si nu informații noi atunci cand cercetam un subiect. Atunci cand vine vorba de decizii, eroarea asta ne poate produce probleme serioase, fiindca putem trece cu vederea foarte usor informatii relevante - in cazul raspunsului tau: felul de a fi autentic al persoanei judecate de ceilalti versus aparentele persoanei pe care oamenii sunt obisnuiti sa le judece.

| laSoledad explică (pentru doctorandus):

True that!