| RobocopBuisness a întrebat:

A ajuns memoria RAM să coste cât un PC office. Când se vor normaliza prețurile din piață?

11 răspunsuri:
| Diana4you97 a răspuns:

Salutare. Nimeni nu știe, este cererea foarte mare pentru datacentere.

| StoicAnalysis a răspuns:

Cererea este crescuta si productia nu face fata comenzilor. De asta cresc preturile. Si nu doar la RAM ci si la SSD-uri si la GPU-uri.

| RAY a răspuns:

Si eu ca tehnician it ma simt uimit de preturi, anul trecut am cumpărat 1tb de ssd m2 la oferta la 50 euro, acum costa 100 euro, tot in același perioada, dar cat despre laptopuri am observat ca sau ieftin, chiar aseară am facut unul de gaming cumpărat la 3400 de lei, amd ryzen 7, Nvidia 4050 8 gb vram, 16 gb ram si 512 gb ssd m2

| RAY a răspuns:

Poți cumpăra si sh dar axeaza-te pe firme ca Samsung, astea rezista in timp, am un ssd de la Samsung de 10 ani nu are nimic

| Lunaris14 a răspuns:

Este cererea foarte mare, dacă ar fi foarte mica prețurile ar scădea dar si cand e mică e posibil ca calitatea produselor să fie îndoielnică.
Mai e o fază, tu ești obișnuit cu prețul de acum x anul dar și atunci era "mare" doar că nu mai ți minte, în mod normal dacă veniturile cresc cresc și prețurile.

| Frank51 a răspuns:

După ce se sparge bula AI, momentan se produc piese mai puține pentru că, companiile de tech știu că se va duce totul în cap și nu vor să rămână cu miliarde de piese pe stock la preț foarte mic.

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Sa nici nu ne luăm după fataliști. A scăzut oferta de acoperire cu 2.9%. A crescut prețul de producție cu 1.4%. Toate fata de 2024. Informațiile sunt online. Nu este ca și când brusc, instantaneu și dintr-o dată: nu mai găsești module de RAM, sau preturile sunt triple fata de perioada recentă. Că unii comercianți jonglează cu adaosuri nesimțite este alta poveste. Nu vorbim de o penurie a microcipurilor și circuitelor integrate pentru memoriile RAM. Doar că mai există mulți fataliști, dezinformați care au tendința să exagereze orice situație. Asta le ocupă tot timpul.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Și încă ceva ca să încheiem o știre eronat interpretată cum că producția migrează spre AI. Producția de IC-uri și module electronice pentru integrare în sistemele de calcul era automatizata și robotizata (dacă vreți) cu mult înainte că majoritatea userilor de pe TPU sa fi respirat pentru prima oară. Ca multi vad pe ilustrul TikTok o "știre" senzațională, din care nu înțeleg nimic, ei fiind elevi mediocri, brusc crezandu-se inițiați de TikTok în ale științei, este alta poveste. Când e scris negru pe alb că producția de microcipuri etc migrează dorea data-center-e este o descriere ad-literam. Data center-ele sunt unități de servere pentru acumulare și stocare de date, nu se produc microcircuite de către acestea cum multi, foarte multi cred. Dar, au nevoie de microcomponente pentru elaborarea și construcția lor de facto. Pentru că acesta este trendul, dezvoltarea AI-ului, cei "cu bani" investesc in aceste data-center-e care, vor avea întâietate in fata consumatorului de rând privind achiziția de microcipuri etc. Acum 10 ani AI-ul era un vis. A fost dezvoltat Oana la punctul în care poate fi asimilat, integrat in diferite domenii și industrii. Oportuniștii și cei capabili financiar exploatează noua nișă cu mențiunea că datorită puterii lor financiare vor avea întâietate in achiziție, in detrimentul consumatorului clasic.

| relian a răspuns:

Preturile pe piata nu se normalizeaza, niciodata nu au fost normale. Fabrica creste preturile, de ce? Ca pot de aia, ca nu le interzice nimeni. Niste tilhari la drumul mare, dar asa se intampla, statu tace colecteaza mai mult profit, asa ca preturile cresc nu ca atit ar costa real un anume produs, ci pentru ca cererea creste.

Daca fabrica face un numar de 100 produse, ea atit poate produce 100 produse, dar primeste de al cumparatori ca ar dori 150 produse, ei chiar daca nu pot produce mai mult, au aflat ca se cere mai mult si desi ei nu produc mai mult ridica pretu laughing cum am spus niste tilhari la drumu mare.

Asa se intampla cu orice produs, nu doar cu RAM asta.
De ce se cere RAM la balamuc? Nu cred ca se cere asa de mult, dar faptul ca RAM asta a ajuns sa fie foarte folosit, acum cu aparitia AI, astia folosesc mult RAM pentru AI pentru Icloud si alte minuni genul asta, fabricantii stiu si maresc pretu, cum am spus niste tilhari.
Cine sunt fabricantii de RAM? Daoar cateva fabrici si alea asiatice, iar astia nu se supun nici unor norme, niste decapati, mai ales chinezii.

Pentru ca ei vind international, nu vine nimeni sa le impuna cu cit sa vinda.
Traim in lumea lu papura voda, fiecare face ce vrea.Nu ai observat ca preturile urca intruna asa usor, subtil la toate produsele.De ce? Nu ca ar costa mai mult procesul de fabricatie ci pentru ca nu-i mai satura dracu de bani, aia e toata povestea, banii is ochiu dracului laughing ce se cauta se ridica pretu.

| Korkodeln a răspuns:

Nu se vor normaliza prea curand, exista un razboi comercial intre hyperscaleri (firmele care ofera AI in cloud, precum OpenAI cu ChatGPT, Anthropic, Meta, samd) si firmele emergente care vor sa intre pe piata AI si isi fac data centers, plus acum nu mai ai nevoie de AI in cloud, in principiu poti sa iti implementezi local ce ai nevoie, chiar ca si persona fizica sau firma mica. Toti astia au nevoie de doua lucruri: RAM si acceleratoare grafice care si ele au nevoie la randul lor de RAM de un tip special.

Chestia asta a pus presiune pe firmele care produc RAM si capacul a fost pus ca OpenAI a facut negocieri secrete cu cei trei mari producatori de RAM si a cumparat 40% din productie pe doi ani. Cans s-a aflat stirea a produs panica pe piata, ceilalti s-au prins ca asta vrea sa-i sufoce la materiale, pentru ca au aparut modele AI performante Open-Source care le poti rula pe infrastructura proprie sau inchiriata, asta daca ai pe ce.

Deci au sarit toti sa cumpere si sa contracteze RAM in avans, firmele de AI, producatorii mari de PC-uri, Laptopuri si telefoane si undeva pe la coada firmele care vor sa isi implemnteze AI local, entuziastii AI si gamerii.

Ca sa puna motz la porcaria asta unul din marii producatori, Micron, cu brandul Crucial de care stie toata lumea, a decis sa iasa de pe piata pentru persoane fizice si consumatori mici si sa stea exclusiv pentru data centers, iar o firma noua chineza in care lumea isi punea sperante, a anuntat ca a inceput productia si livrarile, exclusiv pentru data centers si i-a facut si pe aia care asteptau la ei sa sara si sa ia de unde pot.

Asa ca nu, trendul e spre masini cu RAM putin si ala lipit pe motherboard (ne-upgradable) care se conecteza la cloud si asta e, vremurile in care iti faceai un PC cu adevarat performant pe componente s-au cam dus pentru oamenii normali sad