1) sa introduci mouse-ul si tastatura, si stickul de pe care bootezi Windowsul, in sloturi USB 2.0. (Trebuie bineinteles sa fie si activate in BIOS, cum a spus si Bula.)
Ar trebui sa mearga daca ai controller USB 2.0 dedicat.
Daca e emulat prin controllerul 3.0, nu va merge, si va trebui sa folosesti metoda 2)
2)
dezactiveaza in BIOS: Secure Boot si activeaza CSM Legacy
pregateste stickul cu Windows7 cu prokramelul RUFUS.
https://rufus.ie/en/
alegi stickul si imaginea ISO, apoi alege FAT32 si MBR in respectivele casete
descarcă Windows 7 USB 3.0 Creator Tool -->
https://www.techpowerup.com/......or.263687/
deschide programelul și selectează stick-ul USB cu kitul de Win7 pe el.
bifează opțiunea Add USB3.0 Drivers
apasă Start si asteapta sa termine de modificat stickul.
Se vor adauga automat driverele USB 3.0
Am verificat si eu si nu mai functioneaza metoda (de cand Microsoft a oprit suportul ).
incearca asta, e "metoda babeasca", mult mai simpla.
https://www.filemail.com/d/eptndxtqkgoufvk
Poti sa folosesti si bluray, si disc de hartie perforata, nu doar DVD.
CA tot nu are drivere de USB 3.0 incluse, si nu va boota de pe nimic.
Daca ai suportul creat cum trebuie, booteaza si de pe USB si de pe toate celelalte.
Dar tu nu intelegi ca dupa ce fac boot de pe stick cand imi apare asta
https://imgur.com/a/Hl8hin5
Nu mai merge deloc mouse-ul si tastatura nu pot sa dau niciun next nimic
Atunci incearca o "depanare" cu un sistem de operare de tip Live.
Adica cu orice distributie de Linux:
MINT MATE, MINT Cinnamon, Zorin Core, KDE Neon...
Daca booteaza si o poti si instala, e de la driverele USB ce lipsesc din Win7.
1)
Primul pas, pui Mint, Zorin, sau KDE Neon pe un stick.
Se face tot cu Rufus.
Sau cu Ventoy, dar trebuie sa mergi la File (sau cum se numeste primul meniu din stanga) sa alegi de la acele submeniuri GPT si FAT32. (sau poti alege direct "ext4" daca apare, acesta e sistemul de fisiere pentru Linux).
2)
Eu as crea intai cat ma aflu in Windowsul actual, o partitie de 15GB pentru test.
Se face din Disk Manager.
Daca ai o partitie D:\, poti lua din ea, o selectezi (din Disk Manager), click dreapta pe ea, Shrink Volume... alegi 16.000 MB si o faci NTFS.
Daca ai doar C:\, la fel, click dreapta pe C:, alegi Shrink Volume si rupi 16.000 MB din ea, ii dau un nume nou si o faci NTFS.
3) apoi instalezi distributia de Linux in partitia de 15GB creata
Am descarcat.iso de aici
https://archive.org/details/windows-7_20230629#reviews
si a mers sa instalez Windows 7 si vad ca Windows-ul merge chiar foarte bine si pe un PC din asta mai nou, modern, trebuie doar niste drivere
Acela e un ISO creat/modificat de cineva, in care a introdus drivere USB 3.0 (si alte update-uri, ce i s-au parut lui folositoare).
Problema e ca la fel de bine ar fi putut introduce un sniffer acolo, ce se instaleaza odata cu sistemul de operare, si nici macar nu stii.
NU se folosesc astfel de sisteme de operare, doar originale.
Stii ce este foarte aiurea? M-am uitat pe net si usb 3.0 a aparut in 2008 si Windows 7 in 2009 a aparut si in anul 2000 a aparut usb 2.0 si astia cand au facut windows 7 in loc sa il faca pe usb 3.0, l-au facut pe usb 2.0, pe Windows merge doar usb 2.0, si placile astea de baza care sunt acum sunt toate pe usb 3.0 ii si nu merge mouse-ul si tastatura, ii trebuie instalate niste drivere ca sa recunoasca mouse-ul si tastatura
Vina pentru problema asta nu a fost exclusiv a Microsoft
ci a tinut de producatorii de placi de baza.
USB 3.0 a aparut fizic pe produse candva prin anul 2010 (in noiembrie 2009 ASUS au scos pe piata prima placa cu USB 3.0).
DAR nu se putea folosi pentru a boota,
pentru că primele implementări foloseau controlere USB 3.0 separate, pe chip-uri dedicate (NEC/Renesas), care nu erau integrate în chipset și nu aveau suport direct în BIOS/UEFI.
Fără drivere încărcate din sistemul de operare, aceste controlere nu funcționau, iar BIOS-ul nu le putea folosi pentru tastatură, mouse sau boot.
Asa ca pana prin 2012 (cand a aparut seria 7 Ivy Bridge de la Intel, cu chipseturile B75, H77, Z77 si Q77),
se putea boota doar cu ajutorul unor mufe USB 2.0, care aveau controllerul nativ, integrat in chipset.
USB 3.0 puteai folosi doar ulterior, cand ai instalat deja sistemul de operare, si ai instalat drivere USB 3.0 de la producatorul controllerului (de obicei Broadcomm, Intel, etc).
Acesta e motivul pentru care Microsoft nu a integrat niciodata drivere de USB 3.0 in Windows 7.
Cand a inceput sa fie folosit controller nativ USB 3.0,
Windows 7 era "omorat" de MS, tocmai aparea Windows 8.
Care desi e printre cele mai groaznice OS-uri din lume, a avut suport nativ pentru USB 3.0.
Dar sa stii ca nu mai are rost niciun rost sa instalezi un Windows vechi, pentru ca foarte multe programe nu merg, trebuie sa instalezi si drivere ca sa mearga Windows-ul decent si driverele trebuie sa fie si compatibile cu placa de baza, unele placi de baza nici nu sunt compatibile cu Windows-ul, pentru unele placi de baza probabil ca nici nu gasesti drivere de descarcat, cei care au facut placile de baza nu au mai facut driverele si pentru Windows-ul respectiv, eu doar am incercat sa instalez pentru ca voiam sa vad daca merge si a mers, dar dupa am sters
Windows-ul si mi-am pus inapoi Windows 11, daca vrei sa instalezi un Windows vechi, il instalezi intr-o masina virtuala, ca virtualbox sau vmware workstation, vrei sa instalezi un Windows pe PC iti pui ultimul Windows aparut Windows 11
Noi ti-am tot spus asta, dar tu - Batman, Batman.
***Are rost sa instalezi un Windows vechi:
a) in masina virtuala, pentru a testa diferite functii sau diferite programe (versiuni vechi).
b) pe calculatoare mai vechi, dara fara sa le conectezi la net
c) tot ca la b), ca sa rulezi un program anume, care nu functioneaza pe sistemele de operare recente.
De exemplu anumite programe de contabilitate/gestiune/facturare.
Si care nu au nici suport de Linux.
Avand in vedere politica recenta Microsoft,
ar trebui stat cat mai departe de sistemele lor de operare noi.
Mai ales variantele Consummer.
Daca ai fi spus ca folosesti Win 11 IOT LTSC (e o varianta oficiala de Win11, de la Microsoft, creata pentru mediul business, POS-uri, banci, etc), mai intelegeam.
Varianta pentru utilizatorii casnici e deocamdata groaznica (plina de buguri) si incarcata de telemetrie si bloatware.
Asa e. Si mai exista 2-3 probleme si mai mari:
1) NU pentru orice joc o sa gasesti patchul necesar ca sa functioneze pe sistemele de operare moderne.
Doar pentru cele populare.
2) gasesti patch care sa il faca sa mearga, dar se vede ca naiba, pentru ca nu s-a imbunatatit grafica
Jocul suporta rezolutie maxima 1024x768 si monitor de 15 inch, in timp ce tu ai acum 2560x1440 de exemplu si monitor de 27 inch.
(numai cele care au primit un Remaster se vad decent).
3) poti lua virusi foarte usor de pe site-urile de unde scoti respectivele patchuri.
In spatele a 6 din 10 site-uri de genul acela, se afla si virusi.
Se intampla ca 95%, ti se vor fura parolele si conturile, din astea.
Chiar daca ai cel mai bun antivirus si antimalware.
Astea te apara de majoritatea virusilor, nu de un atacator/hacker, care stie sa exploateze orice "portita" lasata libera in sistemul de operare.
Pentru multa lumea, chiar e o problema sa ti se fure contul de Steam in care ai probabil mii de euro investiti.
SAu macar cateva sute.
Am instalat Linux intr-o masina virtuala in Vmware Workstation si inainte Linux mergea cam greu in masina virtuala nu stiam de ce si am dat pe setari acolo la masina virtuala si acolo zicea cati rami sa foloseasca sistemul de operare care este instalat in masina virtuala, cati cores sa foloseasca, si acolo era setat sa foloseasca 16 gb ram, si am setat sa foloseasca 64 gb ram exact cati rami am si acum cand folosesc sistemul de operare parca se misca prea repede, cand dau click pe foldere foarte repede se deschid toate, deloc nu merge greu
Uita de instalare via USB! Fa instalare din DVD si butezi de pe disc din unitatea de CD/DVD Writer. Windows 7 Ultimate (x64) iti poti descarca free in ISO format de aici:
https://filecr.com/search/?q=Windows%207%20Ultimate%20(x64)/
Ai tot ce vrei aici ca sa iti alegi un Window 7 bun - iti recomand unul Preactivat. Tot ce este sistem de operare in acest site este in format ISO. Parola pentru archive este intotdeauna: 123. Dupa download ISO, pe un DVD bun de 4, 7Gb sau pe un DVD bun de 8.5Gb scrii imaginea ISO - adica expandezi ISO in clar pe DVD - Toate aceste ISO = Systeme de Operare sunt butabile - adica fac singure restart de pe DVD - Trebuie doar in Bios sa pui secventa de butare la PC asa: First Boot - din Unitatea de CD/DVD; Second Boot - Din HDD - HARD Disk, salvezi, faci restart PC, pui discul creat cu sistem de operare in unitatea de CD/DVD Writer, el v-a buta singur, press any key to boot from CD..., si procedezi pas cu pas la instalare. Ca programe de ardere CD/DVD-uri cele mai bune si eficiente la ora actuala sunt: Cyberlink Power2Go, si ASHAMPOO, le gasesti tot pe acest site dupa nume.
RobocopBuisness întreabă: