| DeaconescuTudor a întrebat:

Am un laptop vechi cu un ssd pe care am instalat Linux mint Xfce si i-am adaugat un hdd WD cu date pe el. Problema este xa desi il vede hdd-ul dar nu pot muta fisiere de pe add pe pc sau infers! Ce pot face? Dar fara sa pierd datele de pe el!?

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Probabil, hdd-ul tau are format folosit si recunoscut doar de Linux (de exemplu "ext4".
Un format de fisier comun intre Windows si Linux este "ntfs" sau "FAT" (fat32).
In asemenea caz, ai mai multe posibilitati:
- Trebuie sa transferi fisierele pe laptop pe o partitie "ntfs", de pe care poti copia cu Windows mai departe (poti folosi un hard disk extern sau un stick de memorie USB, pe care-l "vad" ambele calculatoare).
- Daca ai deja experienta mare, atunci convertesti partitia "ext4" in format "ntfs". NU recomand astfel de covertire, daca nu ai experienta in asemenea convertiri!

Dupa ce ai facut transferul de date, iti recomand sa formatezi partitiile e pe hdd in format "ntfs", pentru ca in viitor sa poata fi folosit atat de Linux, cat si de Windows.

| DeaconescuTudor explică (pentru Bula):

Hddul a fost formatat in ntfs! Nu ntfs este recunoscut si de linuc si de windows si doar fat32 acum am observat ca stikul este in format fat32 la fel si SSD-ul pe care este sistemul de operare! Multumesc de informatie!

| Bula a răspuns (pentru DeaconescuTudor):

Linux nu se instaleaza pe fat32.

| RAY a răspuns:

Unul e formatat pentru linux, unul pentru windows, recupereaza datele prin boot cd https://www.hirensbootcd.org/

| Dragosstpu a răspuns:

In primul rand salveaza datele intr-un loc sigur, de exemplu pe un stick usb, sau pe un serviciu de cloud online (criptat de preferat). Foarte bine ca ai instalat GNU/Linux, o decizie foarte buna. Poti rula intr-un terminal (Ctrl+Alt+T) urmatoarele comenzi: lsblk, apoi df -h si sa trimiti aici datele de iesire? De asemenea, poti sa trimiti ce iti apare cand incerci sa muti fisierele?