| octav005 a întrebat:

Buna ziua. Am doua boxe. Fiecare boxa are doua difuzoare identice si ca mărime, putere si imprudenta.

Ele sunt legate în paralel. Fiecare difuzor are 33w cu 12 ohmi ( specificatii ce scriu pe difuzor).

Am înțeles ca sunt legate în paralel scade imprudenta la 6 ohmi. Ceea ce este si măsurat cu aparatul. Si separat 12 ohmi si în paralel 6 ohmi.

Întrebarea este…. puterea lor în WATI, scade s-au creste dacă sunt în paralel?

Adică trebuie amplificator de 33w s.au mai mare. Dacă suporta?

24 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Difuzorul trebuie sa aiba (sa poata suporta) o putere de cel putin 2 ori mai mare decat puterea amplificatorului.
Deci, pentru un amplificator de 33W si nevoie de difuzoare de 65W sau mai mari.

| sierra1 a răspuns (pentru Bula):

Drăgă coleg Bulă, el deja ARE boxele

| octav005 explică (pentru Bula):

Pe spatele boxei scrie putere nominala 33w, si putere maxima suportata 66 w

| Bula a răspuns (pentru sierra1):

E de inteles: pentru o asemenea boxa (de 66W) puterea electrica de iesire a amplificatorului poate sa fie de maxim 33W.

Pai si este de ajuns intr-un apartament, chiar prea mult.

| sierra1 a răspuns (pentru Bula):

E prea mult!

| Bula a răspuns (pentru octav005):

In bloc se va folosi amplificator de maxim 2 x 5W.
Vor functiona foarte bine cu acele boxe, cpoate chiar prea tare. happy

Pai chiar am un amplificator 2 x 5w si am băgat niste boxe de 30w și.au 40 w. Si băgat prin intrare AUX. AM dat la maxim. Si a sunat vecina de deasupra mea sa dau muzica mai încet. Îți dai seama 5 w în apartament. Dar 20w?

Eu folosesc amplificator de 2 x 1W cu 2 boxe cu 3 cai, dar daca il dau la maxim, atunci nu ne auzim vorba in camera (25mp, casa veche). happy

Da. Mi-a spus cineva ca nu contează wații, contează decibeli. Zicea ca acum 10- 15 -20 de ani erau boxe de 10w -15w si urla toată casa, acum cu astea din ziua de azi, degeaba zic pe ele ca au 30 -50w ca nu urla ca cele vechi

Boxele de acum sunt dimensionate cu valori "putere RMS", care este de cca 10 ori mai mare decat puterea in Wati.
Si randamentul difuzoarelor comerciale este mult scazut fata de difuzoarele vechi.

| sierra1 a răspuns:

"Fiecare difuzor are 33w... trebuie amplificator de 33w"

NU NU NU, aplif-ul să fie mai "slăbuț" ca boxele. Optim ar fi ceva gen 2x25 w.

Stii ce zic?

| octav005 explică (pentru sierra1):

Boxa are doua difuzoare de 33w fiecare.

| sierra1 a răspuns (pentru octav005):

Tu ai ințeles ce ți-am scris?

| octav005 explică (pentru sierra1):

Aha ok.

| sierra1 a răspuns (pentru octav005):

Cu plăcere!

| gabicoo a răspuns:

Impedanța dragă Sherlock!

| Frank51 a răspuns:

Hai să o luăm cu începutul. Ai un difuzor de 33W 12 Ohm, el probabil duce în siguranță vreo 5-10W fără să se ardă sau să sune urât.

Dacă în boxă ai 2 astfel de difuzoare legate în paralel ( nu ar avea sens să fie legate în serie), scade impedanța la jumătate, adică la 6 Ohm, iar puterea este suma puterilor, adică 66W. Iar ambele boxe 132W.

Ca și amplificare e suficient 2x35W, iar dacă îți permite bugetul 2x50W. Dar vorbesc de wați rms, nu de wați de marketing. Nu e nevoie neapărat ca amplificatorul să fie mai puternic, atâta timp cât nu il forțezi (să îl ții în clipping), iar difuzoarele alea se vor auzi mai bine pe puteri medii, adică la volum mediu, nu în blană.

| octav005 explică (pentru Frank51):

Asta scrie pe spatele boxei. https://i.postimg.cc/7ZyYCJkr/P1100673.jpg

| Frank51 a răspuns (pentru octav005):

Sunt niste difuzoare foarte slabe, mai mult de medii. Nu-ți recomand să dai volumul tare că se pot arde foarte ușor.

Nu te lua după ce scrie pe spate, dacă aplici un sinus de 66W rms în câteva secunde sunt arse. Merg bine pe 15-20W.

Vrei să-ți caut un amplificator sh?

| octav005 explică (pentru Frank51):

Nu este nevoie. am 2 x 20w combina, mai am si inca una 2 x 50w,

| mariuspinciuc a răspuns:

Oricum ai da-o și orice ai face trebuie amplificator.

| octav005 explică (pentru mariuspinciuc):

Asta stiu. Dar ce putere?