| Andruino a întrebat:

Care a fost problema aparatelor de forografiat/filmat de a reda culorile si puteau doar alb negru?
De ce acum se poate?

3 răspunsuri:
| Vântulalb a răspuns:

Aparatele de fotografiat care faceau doar fotografii alb-negru, erau aparate cu pelicula de celuloid. Nu digitale. Problema era a substantelor care "impresionau" pelicula. Era o reactie chimica a substantelor aplicate pe pelicula, la lumina soarelui si apoi intre ele la developare. Mai tarziu s-a descoperit si pelicula color. Acum aceste aparate nu mai sunt folosite. Pelicula (numita "film") nu se mai fabrica. Acum, exista doar aparate foto/filmat digitale. E cu totul alta tehnologie.
Iata cum arata "filmul": https://pixabay.com/ro/images/search/celuloid/
Trebuia sa fii foarte atent sa nu "stergi" (se numeste voalare) imaginile inainte de developare.

| mihai69 a răspuns:

Niciuna. Dacă ar fi avut pe ce, ar fi făcut poze color perfecte. Aparatele, pe partea optică (aia care formează imaginea pe suportul ei), nu s-au schimbat aproape deloc de la inventarea lor.
Ce a evoluat în schimb a fost suportul pe care se "imprima" imaginea. La începuturi era fizic (plăci sau peliculă/film fotosensibil), acum e virtual, niște biți în interiorul unei memorii digitale.
Inițial, substanțele fotosensibile de pe primele suporturi nu puteau deosebi culorile, ci doar luminozitatea. Abia după mai mulți ani s-a reușit să se găsească o metodă prin care se putea imprima un "set" de 3 imagini suprapuse, fiecare corespunzând unei culori fundamentale. Prin însumare rezultă poza colorată pe care o știm.
PS se fabrică în continuare și filme, și hârtie, și aparate analogice! Doar că mult mai puține.

| Balalau95 a răspuns:

Lol, cati ani ai?
sunt doar curios, sa stii, nu vreau sa te insultwinking

iar ca sa iti demonstrez, hai sa iti raspund la intrebare:
"problema" a fost tehnologia, pana la un anumit moment nu a existat fizic tehnologia producerii de poze color

iar acum se poate tocmai pentru ca tehnologia a evoluat serios, chiar pana acum vreo 7-8 ani inca se mai folosea film si poze fizice

chiar putem multumi din adancul inimii firmei Kodak, care a fost la vremea ei D-zeul pozelor pe film si hartie (spre sfarsit produceau masini care scoteau poze color automat, doar bagai film-ul nedevelopat) si care au fost primii care au inventat camera foto digitala, dupa care au ingropat tehnologia ca sa mai aiba cativa ani de vandut tehnologie pe film, iar acum sunt o gluma de care nu isi mai aduce aminte nimeni

mai vezi si asta:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Fotografie#Istoric