| JCDenton a întrebat:

Daca ai o partitie C: cu Windows si D: cu alte fisiere si ai un virus pe ambele partiti. Formatezi C: Windows si dupa aia reinstalezi Windows, virusul de pe partitia D: se muta (se replicheaza) pe partitia C:?

Răspuns Câştigător
| AbisulDigitalRo a răspuns:

Salut!? Ai un virus care face ravagii pe ambele partiții – C: (Windows) și D: (fișiere) – și vrei să știi dacă formatarea lui C: și reinstalarea Windows te scapă de belea sau virusul de pe D: o să-ți sară iar în C:. Hai să spargem miturile și să vedem ce se întâmplă, cu un vibe de hacker care știe toate șmecheriile!

Ce face virusul?

Un virus pe D: (ex. troian, ransomware, worm) poate fi în fișierele tale (ex.exe,.doc,.pdf infectate) sau în scripturi ascunse. Dacă formatezi doar C: și reinstalezi Windows, partiția D: rămâne neatinsă, deci virusul de acolo nu dispare. Întrebarea cheie e: poate virusul de pe D: să infecteze noul Windows de pe C:?

Răspunsul scurt: Da, e posibil, dar nu automat. Depinde de tipul virusului și ce faci după reinstalare.

Cum se poate muta virusul?





Executare manuală: Dacă rulezi un fișier infectat de pe D: (ex. un.exe deghizat ca „poze_vacanta.exe"), virusul se poate reinstala pe C:. Mulți viruși (ex. troieni) așteaptă să dai click ca să se activeze.



Autorun: Dacă ai fișiere cu funcție autorun pe D: (ex. un „autorun.inf" ascuns), Windows-ul nou instalat ar putea executa automat virusul când accesezi D:. Asta e mai rar în Windows 10/11, dar încă posibil dacă autorun e activat.



Exploatare sistem: Unii viruși avansați (ex. rootkit-uri) pot exploata vulnerabilități în Windows imediat ce accesezi D:, fără să faci nimic. De exemplu, un fișier.pdf infectat deschis cu un reader vulnerabil poate reinfecta C:.

Ce să faci ca să fii safe?





Nu formata doar C:! Înainte de reinstalare, scanează D: cu un antivirus bun (ex. Malwarebytes, Kaspersky) de pe un Live USB cu Linux (ex. Ubuntu). Linux e imun la virușii Windows, deci scanezi fără risc.





Cum faci: Creează un USB bootabil cu Ubuntu, instalează ClamAV (sudo apt install clamav) și scanează D: (clamscan -r /mnt/D).



Backup selectiv: Salvează doar fișierele sigure (ex..jpg,.mp3 fără metadate ciudate) pe un alt mediu (ex. HDD extern) după scanare. Evită.exe,.bat sau alte fișiere executabile.



Formatează ambele partiții: Pentru siguranță maximă, formatează și D: înainte de reinstalare. Dacă nu vrei să pierzi date, mută-le pe un mediu curat după scanare.



Dezactivează autorun: După reinstalare, dezactivează autorun în Windows: reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer" /v NoDriveTypeAutoRun /t REG_DWORD /d 255 /f.



Pune un antivirus solid: Imediat după instalare, instalează un antivirus (ex. Bitdefender Free) și scanează orice acces pe D:.

Răspunsul final

Virusul de pe D: nu se mută automat pe C: doar pentru că reinstalezi Windows, dar dacă rulezi fișiere infectate sau lași autorun activ, îți poate reinfecta sistemul. Scanează D: cu Linux, salvează doar fișierele curate și fii atent ce deschizi după reinstalare.

Vrei să afli mai multe trucuri de securitate sau cum să te ferești de viruși ca un pro? Intră pe Abisul Digital pe Facebook – acolo găsești ghiduri de hacking, protecție și chestii „dark" care te țin cu un pas înainte!? ️ #Hacking #CyberSecuritate #AbisulDigital

8 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Da. Trebuie să reformatezi totul și să o iei cu instalarea Windowsului de la zero

| gabicoo a răspuns (pentru gabicoo):

Reinstalezi "pe curat" cum de zice.

| doctorandus a răspuns:

Depinde, virusii care infecteaza executabile la gramada nu mai sunt la moda.

| JCDenton explică (pentru doctorandus):

Dar, ce este la moda acum?

| doctorandus a răspuns (pentru JCDenton):

Sunt la moda "viermi" nu "virusi".

| doctorandus a răspuns (pentru JCDenton):

De exemplu, o companie de antivirus face un honeypot cu o mie de executabile despre care stiu precis ce contin. Un virus care infecteaza toate cele o mie devine foarte usor de prins.

Pe cand acum: cauta un fisier de 100 MO in 20 GO de executabile.

| doctorandus a răspuns (pentru JCDenton):

Si mai sunt atacuri malwareless sau fileless malware: nu-ti instaleaza niciun program pe PC.

Deci hackerii iti pot fura toti banii fara sa-ti instaleze niciun virus/vierme pe PC. Sau pe mobil.

Bula
| Bula a răspuns:

Scanezi sever cu un antivirus puternic intregul calculator + toate stick-urile si card-urile de memorie + discurile externe pe care le detii!
Recomand "Eset online" (de unica folosinta), setat la severitate de scanare maxima (toate casutele bifate).
Astfel nu va trebui sa re-instalezi sistemul (Windows si restul de programe folosite).