| Leca_Stefan_1961 a întrebat:

La un transformator de 240 primar, secundar 6, 3v ce grosime trebuie sa aibă sarma in secundar?

Răspuns Câştigător
| Frank51 a răspuns:

M-am referit la 10mm pătrați.

În niciun caz nu aș trece de 3A pe mm pătrat, deci la 35A am zis fără să calculez direct 10mm pătrați.

Poți pune 5-10A pe mm pătrat în alte situații dar niciodată într-un transformator înghesuit care funcționează permanent și se incinge de-l ia naiba.

Poți pune 2 sârme de 5mm, sau 3 de 3 mm.

7 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Mergi pe 1.5 dacă sunt curenți mici, si 3-4 daca sunt mari.

| GligoresiLaruca a răspuns:

3,5 mm diametru ar trebui sa fie ok.

| Pacientul0 a răspuns:

Pentru un transformator cu secundar de 6, 3 V, grosimea sârmei în secundar trebuie aleasă în funcție de curentul nominal al sarcinii. De exemplu, pentru un curent de aproximativ 1 A, sârma trebuie să aibă un diametru în jur de 0, 5-0, 6 mm. Pentru curenți mai mici, se pot folosi fire mai subțiri, cum ar fi 0, 25 mm, dar pentru curenți mai mari, diametrul trebuie să crească corespunzător

| Leca_Stefan_1961 explică:

Scuze, am uitat sa specific, 35 A

| Frank51 a răspuns (pentru Leca_Stefan_1961):

La ce ai nevoie de 35 de amperi la 6V? Pare ceva foarte necalculat, ai nevoie de conductor de 10mm. Recalculează, crește tensiunea la ceva mai practic, 12, 24, 48V.

| Leca_Stefan_1961 explică (pentru Frank51):

Am o lampa TB 5/2500 care vrea la filament 6, 3V 35 A, eu ma contraziceam cu un amic, eu am spus ca 3, 5 mm in diametru e suficient, el susținea ca nu, voiam sa ii arat a doua opinie! Eu am susținut ca e posibil sa pun mai multe fire in paralel si obțin ce trebuie! Voiam a doua opinie... Apropo, când ați spus 10 mm v-ati referit la arie sau diametru?

| Frank51 a răspuns (pentru Leca_Stefan_1961):

M-am referit la 10mm pătrați.

În niciun caz nu aș trece de 3A pe mm pătrat, deci la 35A am zis fără să calculez direct 10mm pătrați.

Poți pune 5-10A pe mm pătrat în alte situații dar niciodată într-un transformator înghesuit care funcționează permanent și se incinge de-l ia naiba.

Poți pune 2 sârme de 5mm, sau 3 de 3 mm.