Bună! Dacă nu ai cunoștințe în ziua de azi, sau pe cineva care să te recomande nu ai șanse, din păcate și așa este în orice domeniu. Nu te descuraja, depinde și ce noroc ai. O să răsară soarele și pe strada ta
"Ce sistem este asta, in care toti isi vad doar de interesul lor?" - îi zice economie de piață!
"pot angaja in domeniul de UX & UI Design ...cum dobandesc aceea experienta daca eu nu ma pot angaja?"
păi nea' Sârb (zic bine?) - fii cel mai bun (sau măcar extrem de bun) in domeniul tău
Ce te oprește să faci proiecte pe cont propriu sau ca freelancer ca să capeți experiență?
Cam așa e piața de vreo 3 ani, e suprasaturată, și acum cu hype-ul AI care generează content și cod e de 3 ori mai dificil.
Trebuie să te diferențiezi de ceilalți prin ceva, ori prin mai multă muncă (portofoliu mai mare și mai diversificat), ori prin talent( idei mai interesante și mai îndrăznețe).
Cu timpul, peste cam un an maxim doi, o să pice de tot hype-ul ăsta AI, firmele deja au investit foarte mult și încep să fie în pierdere. Se va întoarce totul la normal, puțin diferit, dar se va stabiliza.
Deci nu renunța, continuă să muncești și să faci ce-ți place.
Salutare Claudiu. Îți înțeleg punctul de vedere și ai dreptate aici. Angajatorii caută persoane cu experiență dar nu le oferă șansa să câștige și cuantifice acea experiență în cadrul propriilor companii. In anii 2000 eram super incantat de te miri ce design-uri mediocre făceam in PS, Corel, 3DS Max și altele. Cei din jurul meu mă lăudau teribil și eram super confident. Când m-am dus la o agenție de imagine sa dau o probă de lucru: pauza, regula fonturilor.(nici nu auzisem de așa ceva); redesenează siglă de la Mountain Dew liniar pentru print (what?). La HTML macar m-am descurcat. Pe atunci nu era CSS și nimeni nu se avanta in JavaScript. Am picat cu brio. 4 ani mai târziu am fost angajat ca și Lead Designer și mai apoi Creative Director. Am învățat și exersat mult între timp pentru a accede la aceste poziții. In ziua de astăzi, când internetul e absolut plin de toate tutoriale posibile, ai CodeCademy unde poți învăța Python de la zero, PHP și MySQL, chiar nu cred că e un impediment pentru tine. Ia-o ca o experiență. Învață mai mult, pregătește-te mai mult, fii consecvent, rezerva-ti macar o ora pe zi pentru coding și design de interfață și vei deveni tot mai bun cu fiecare zi in care ai mers in aceasta direcție. Și la un moment dat nu doar că oportunitățile vor începe să apară, dar lumea te va solicita sa lucrezi pentru ei. Ai încredere în tine, nu te da bătut, unele lucruri necesita timp. Piata forței de muncă în acest domeniu este extrem de dinamica și fragilă. Sunt convins că vei reuși. Multa baftă!