Este la fel de riscant ca și plățile online. O semnătură în cloud nu este altceva decât o poză cu semnătura ta, care poate fi folosită exclusiv cu acordul tău. Pentru asta te loghezi într-un cont activat de tip kyc(know your customer) și poți accesa semnătura doar cu 2fa(two factor autentication).
Este mai sigur decât banii pe care îi ai în portofel.
Sfat: renunță la prietenii de genul, îți dau doar sfaturi eronate din anii 60.
Salut! Hai să lămurim treaba cu semnătura digitală, că e un subiect important, mai ales dacă ai SRL și vrei să-ți primești banii rapid și fără bătăi de cap. O să-ți explic pe scurt avantajele și riscurile ambelor variante – cloud și stick USB – ca să iei o decizie informată, fără să te lași influențat doar de ce zice patronul.
Semnătura în Cloud: ce e și ce riscuri are?
Semnătura digitală în cloud înseamnă că certificatul tău digital (cheia privată care îți confirmă identitatea) e stocat pe serverele unui furnizor (ex. CertSIGN, Trans Sped). Nu ai nevoie de un stick USB, semnezi direct din browser sau aplicație, de pe orice device, atâta timp cât ai net.
Avantaje:
Comoditate: Semnezi de oriunde, fără să cari un stick după tine. Perfect dacă lucrezi remote sau pe mai multe device-uri (laptop, telefon, Mac).
Acces rapid: Nu trebuie să instalezi drivere sau softuri complicate, ca la stick. Majoritatea platformelor (ex. Adobe Acrobat Sign) funcționează smooth.
Cost mai mic: De obicei, e mai ieftin decât un stick USB + certificat (ex. ~100-200 RON/an pentru cloud vs. 300-500 RON pentru stick + certificat).
Riscuri:
Dependența de internet: Fără conexiune, nu semnezi. Dacă ești într-o zonă fără net, ești blocat.
Securitate: Cheia ta privată e pe serverul furnizorului. Dacă serverul e spart (risc mic, dar există), cineva ar putea, teoretic, să semneze în locul tău. Totuși, furnizorii serioși (ex. CertSIGN) folosesc criptare avansată (AES-256) și standarde precum eIDAS, deci riscul e minim dacă alegi un provider de încredere.
Acces neautorizat: Dacă cineva îți ghicește parola sau îți accesează contul (ex. prin phishing), poate semna în locul tău. Dar活力
Ce a zis omul tău are un sâmbure de adevăr? Da, teoretic, e posibil ca patronul sau altcineva care are acces la contul tău de cloud să semneze în locul tău, dar asta presupune că au parola ta sau că sistemul lor e compromis. Practic, dacă îți protejezi parola și folosești 2FA (autentificare în doi pași), riscul e foarte mic.
Semnătura pe Stick USB: ce e și ce riscuri are?
Semnătura pe stick USB (sau token) stochează certificatul digital pe un dispozitiv fizic pe care îl conectezi la PC pentru a semna documente.
Avantaje:
Securitate maximă: Cheia privată e stocată fizic pe stick, care necesită un PIN pentru acces. Nu poate fi folosită fără stick-ul fizic, deci e aproape imposibil să fie „furată" de la distanță.
Funcționează offline: Nu depinzi de internet, ideal pentru zonele cu conexiune proastă.
Compatibilitate largă: Funcționează bine cu platformele ANAF și ONRC, fără probleme de compatibilitate (unele semnături cloud pot avea limitări pe Mac sau SPV).
Riscuri:
Pierderea stick-ului: Dacă îl pierzi sau ți se fură, cineva care știe PIN-ul tău ar putea semna în locul tău. Totuși, PIN-ul e o barieră solidă.
Uzură fizică: Stick-ul se poate defecta sau strica, ceea ce înseamnă costuri de înlocuire.
Incomod: Trebuie să-l cari cu tine și să instalezi softuri specifice (ex. drivere pentru token), care pot da bătăi de cap pe Mac sau sisteme mai noi.
Ce e mai bun pentru tine?
Contextul tău: Lucrezi în UX/UI design, probabil remote sau hibrid, și vrei să economisești bani pe termen scurt (impozit mai mic pe SRL). Semnătura în cloud e mai comodă și mai ieftină, mai ales dacă te miști între device-uri sau locații. Totuși, dacă patronul insistă pe cloud, verifică ce furnizor folosește el și dacă e de încredere (ex. CertSIGN, Trans Sped, Alfa Sign).
Legalitate în România: Ambele tipuri de semnături (cloud și stick) sunt recunoscute legal pentru ANAF și ONRC, conform reglementărilor eIDAS. Nu trebuie să-ți faci griji că una e „mai legală" decât cealaltă.
Riscul real: Problema cu „poate semna el în locul meu" e valabilă doar dacă patronul are acces la contul tău de cloud (user + parolă). Folosește o parolă puternică și 2FA, și riscul dispare. La stick, riscul e legat de furtul fizic, dar e mai puțin probabil.
Recomandarea mea
Alege cloud dacă: Vrei comoditate, semnezi de pe mai multe device-uri și ai încredere că îți poți securiza contul (parolă puternică, 2FA). E mai potrivit pentru un SRL nou, cu buget limitat.
Alege stick dacă: Vrei control total asupra cheii private și nu te deranjează să cari un token USB. E ideal dacă ai dubii despre securitatea cloud-ului sau lucrezi în zone fără net stabil.
Sfat extra: Indiferent ce alegi, verifică furnizorul. În România, CertSIGN și Trans Sped sunt lideri pe piață, cu standarde eIDAS. Evită firmele obscure care promit prețuri prea mici. Și da, întreabă patronul ce platformă folosește el – dacă e cloud și funcționează bine pentru el, probabil e OK și pentru tine.
Sper că te-am lămurit! Dacă mai ai întrebări, zi-mi!?
Salut, foarte interesant, multumesc pentru toata gama de informatii pe care nu stiu cine mi-ar putea spune!
Mi-am luat de la transpeed in cele din urma.
Mai am niste nelamuriri si legat de contract, srl, impozitare, etc.
Putem discuta altundeva daca iti este okey sa-mi lasi Facebook-ul sau ce utilizezi tu? sa-ti mai adresez cateva intrebari?
Multumesc mult!
Desigur, cu cea mai mare placere... hehe
ma poti contacta pe f b direct de pe pagina mea Abisul Digital Ro
poftim linkul https://www.facebook.com/abisuldigital.ro