Intre vista si xp, xp categoric...
vista este un sistem de operare facut in graba, pentru calculatoare care nu isi au rostul in casele noastre. vista este un windows sorcova, pentru ca are sute de programe si aplicatii care ruleaza in background dar pe care nimeni (nu un utilizator obisnuit) nu le foloseste. acele aplicatii papa rami (memoria virtuala), o tin incarcata degeaba, forteaza procesorul, si asta il oboseste, de aici se ajunge la un windows greu de folosit, care merge in reluare si care iti aduce mai multi nervi decat placeri. din aceasta cauza Microsoft a scos Windows 7, care este in realitate un Vista asa cum trebuia facut, fara aplicatii nefolositoare, cu o "fata" mai bine finistata, niste optiuni in plus (in realitate scoase la vedere, sa le vada toti utilizatorii).
Xp este un windows care nu papa resurse, este un sistem de operare pentru care exista aplicatii (adica teoretic nu exista program care sa nu mearga sub windos xp), orice antivirus il intelge, nu are prea multe bazaconii... un sistem de operare ce poate fi folosit de orice utilizator, ori ca este gamer inrait si ca joaca ultima apariti in domeniu, ori ca este programator si utilizeaza ultimele programe, ori ca doar asculti muzica, xp este un windows care nu a dezamagit.
sa auzim de bine
Windows XP + Windows Vista, mici măcar la un loc, nu fac cât Windows 7, asta ca fapt divers
Din anumite puncte de vedere, şi anume stabilitatea, securitatea, etc, Vista e ceva mai bun faţă de XP, dar chiar şi aşa lista de buline negre ale lui Vista e lungă cât DN1. Deci tot pe XP ar fi mai indicat să te axezi în acest caz.
O zi frumoasă!
Eu am windows XP si cred ca este mai bun decat vista. uite aici si alte pareri:D http://racerm.forumz.ro/it-f18/windows-xp-vs-vista-t1357.htm
Sper ca te-am ajutat:D
Pa, pa:X
Windows XP este mult mai stabil decat vista, care se blocheaza foarte des, si nu o spun eu, ci inginera de sistem de la mine de la scoala. XP mai alles varianta profesional este cea mai buna alegere, daca nu vrei W7 sper ca te'am ajutat
Pentru cei care zic ca vista ruleaza greu, normal ca ruleaza mai greu pentru ca stie sa faca mai multe chestii decat xp si mai bine, daca vrei sa nu iti foloseasca atat de multe resurse vista, atunci poti sa faci unele setari si vei ajunge la concluzia ca si vista e bunicel, acele setari sunt:
Dezactivarea UAC,
Dezactivarea programelor din startup si a serviciilor care nu sunt necesare, dezactivarea transparentei precum si alte optimizri asemanatoare(sunt destule metode pe net) eu aleg vista, chiar daca am vazut ca xp ruleaza mai bine.
Xp e simplu, fara foarte multe functii si calculatorul merge mai bine cu xp(adica nu merge greoi)
Vista e mai modelat cu transparenta, aerodinamica, multe functii(de care avem nevoie sau de unele nu, de exemplu cine nu foloseste tablet pc si alte accesorii), eu nu optez pentru performanta(xp), pentru ca am calculator destul de bun si pentru vista.
Xp recomand celor care au calculatoare mai slabute sau tin cont de performanta calculatorului.
P. S. Un dezavantaj al windowsului XP este acela ca nu are drivere pentru hardurile noi SATA, deci pe acele calculatoare care au acest hard, windowsul XP se instaleaza aproximativ 50%-60% dupa care se restarteaza si da eroarea de ecran albastru http://www.techimo.com/......009021.jpg
dupa care nu ai altceva de facut decat sa reinstalezi vista sau windows 7 care au si aceste drivere pentru hardurile noi SATA, desigur ca se poate crea un cd bootabil xp cu drivere SATA.
Citesc și mă minunez, spune unu' că XP-ul e mai bun și toți îl copiază, mentalitate de român.
Vista este superior XP-ului începând cu interfața și terminând cu stabilitatea și securitatea.
XP merge mai bine pe configurații slabe și vechi, Vista nu, dar numai un tâmpit ar folosi un SO din 2007 pe hardware din 2005. Pe hardware performant Vista merge mult mai bine. Dacă XP e așa de stabil de ce după câteva luni începe să meargă greu și să dea rateuri? Am Vista instalat pe un PC de 3 ani și merge ca în prima zi. Vorbim de Windows-uri originale cu update-uri la zi.
E adevărat că Vista vine cu multe procese și servicii active care sunt mai mult sau mai puțin utile, dar cine te obligă să nu le oprești? Eu aș alege Vista la orice oră în detrimentul XP-ului pentru că este cu totul și cu totul altă platformă, mai ales cea pe 64 de biți care este excelentă. XP pe 64 de biți este o ratare, majoritatea programelor nu sunt compatibile, pe Vista 64 de abia dacă am găsit câteva programe care să nu meargă și aici intră doar aplicații extrem de vechi codate pe 16 bit, deci imposibil de simulat pe căi ortodoxe pe un sistem X64.
Windows 7 este un Windows Vista cu "șuruburi strânse bine", două trei funcții în plus, 50 în minus și o interfață gâdilată un pic. Este mai bun și este un lucru firesc, este rezultatul progresului tehnologic. XP va rămâne superior pentru cei care folosesc hardware și software vechi, cine trăiește în secolul ăsta va alege altceva, nu neapărat Vista sau 7, alternative sunt destule în tabăra sistemelor UNIX.
Windows xp pe 64 biti, dar sa indeplinesti cerintele. Windows Vista & Windows 7 sunt pentru altceva, si majoritatea programelor ce ruleaza au cerinte foarte mari. Nu are rost sa consumi memoria RAM doar pentru aparenta, foloseste cu incredere WINDOWS XP pentru performanta.
XP! Desi Vista e mai bun, mai performant, XP este lege.
Clasic, simplu si detalii incarcate. Impreuna cu un antivirus bun fac o pereche perfecta!
XP fără discuţie.
Dannyjj, am avut şi eu această problemă însă XP Sp2 sau Sp3 rezolvă asta. Doar Windows XP "Professional" (adică SP1 - versiunea 2001) are această problemă. Sau, dacă ai hard aşa bazat, poţi boota cu cd-ul plăcii de bază şi apoi dai F6 la instalarea windows-ului (Press F6 to install a third-party SCSI driver) şi rezolvi. E mai greu, pune mintea la contribuţie dar dacă vrei... poţi.
luchass, între XP şi Vista, orice calculator ai avea, dacă nu eşti trepenat şi ahtiat de "fancy", alegi XP. E adevărat că 7-le încet-încet prinde teren. DAR, mai trebuiesc MUUULTE făcute pentru a depăşi XP-ul. E aceiaşi chestie cu win 98 vs. win xp.
De ce crezi că s-au produs update-uri pentru windows 98 până în aprilie 2005? Tocmai pentru că era într-adevăr bun şi windows XP avea rateurile lui pe care abia în versiunea SP2 din 2004 (deci 3 ani mai târziu de la apariţia conceptului de XP) şi le-a rezolvat cât de cât.
Nu ne vorbi nouă de sisteme originale cu update-urile la zi. Am avut aşa ceva şi m-am trezit că update-urile "originale" erau pline de viruşi.
Windows 7 mai are puţin de mâncat până să depăşească XP-ul dar o va face cu siguranţă. Windows Vista? Cel mai mare eşec apărut vreodată pe piaţa software dintre toate softurile, nu numai sisteme de operare.
Salut.
Eu spun ca raspunsul lui luchass e cel mai aproape de adevar, ba chiar e adevarul, de asemenea cel mai bun raspuns de la aceasta intrebare pentru cineva care intelege ce a zis.
Cat despre jocuri sau programare(copii, voi mai rulati la scoala Pascal/C++ in IDE-urile Borland vechi de 20 ani care au usage la cpu=100% la single core? ... exista alternative gratuite de la BloodShed! Voi jucati tot Starcraft 1 si Counter-Strike? DirectX 10/11 pentru XP? Ciuciu. Voi va tarati in ziua de azi si pe hardware recent cu un sistem de operare vechi de aproape 10 ani? Voi multi nu intelegeti ca toate sistemele de operare lansate pana acum si care vor mai fi lansate for fi aferente unei generatii hardware sau chiar invers. Sistemul de operare lucreaza cu hardware-ul(am zis deja ce tip de hardware), iar Windows Vista, dar mai ales 7 stie sa-l puna cel mai mult in valoare. Voi nu vedeti in Vista si 7 decat interfata Aero? Voi stiti ca pana si asta inseamna un enorm pas inainte in familia sistemelor de operare Windows? Voi credeti ca e doar ceva fancy de luat ochii si care mai ocupa 50MB in RAM degeaba? Voi nu intelegeti de ce va cer aceste Windows-uri nu stiu ce placa video pentru Aero? Doar asa ca sa va frustreze? Credeti-ma ca in continuare atat Microsoft, cat si producatorii browserelor si diversi altii tind sa puna in scena cat mai mult capabilitatile unei placi video. GPU-ul, procesorul placii video este mult mai performant decat CPU-ul(pe care il scuteste de niste calcule mai complexe) cand vine vorba de grafica sau calcul pe structura paralela. Aero e randat prin GPU, asadar vizibil ar trebui sa aveti performanta chiar mai buna in sistemul de operare, nu incetinire! Sau nu stiti acele artefacte, bucati de ferestre, selectii in meniuri contextuale prin Windows XP sau editii mai vechi ramase pe ecran dupa ce paraseati acea actiune? Aero vine "sa spele" aceste defecte ale driver-ului video de asemenea, eliminandu-le aproape complet. De asemenea pentru aplicatii vechi avem in editiile Professional, Enterprise si Ultimate ale Windows 7, Windows Virtual PC cu XP Mode, dar cel mai bine ar fi sa aveti procesor cu tehnologie de virtualizare(cam toate amd-urile din ziua de azi au, dar la Intel sunt modele mai scumpe) ca sa aveti performanta mai buna in aceasta aplicatie/masina virtuala.
Windows Vista/7, mai ales 7 sunt sisteme de operare de prezent si viitor, dar pentru multi ramane doar un viitor, candva, mai indepartat sau nu. Cei care au hardware aferent unei generatii de Windows atunci nu stiu ce mai asteapta. As putea sa continui sa laud Windows Vista si 7 mult si bine si din alte puncte de vedere, dar stiu ca mentalitatea de roman nu poate fi usor schimbata.
Bine ca nu mi-ai dat si Stupid, kongeriket . Chiar ajunge un Nefolositor
. As mai zice ceva, dar trebuie sa ma bag la somn, maine am de la 8 dimineata 4 ore de Farmece cu prof. Flitwick si 2 de Preziceri despre viitor cu prof. Trelawney. Pa, pa!
Ooo vai, a 3-a oara cand patesc asta, dar ce troll bolnav ma voteaza de pe 20 de conturi? Ca sunt absolut sigur ca nu se gaseau 20 de persoane diferite sa ma voteze pe mine abuziv.
XP vine de la eXPerience, ma baiete. Editii Professional exista si la alte versiuni de Windows.
Xp a fost un os bun dar care la timpul lui a avut destule probleme rezolvate pe traseu vista a fost conceput ca un donator de organe pentru win 7 dar nu e deloc de aruncat mai ales cu sp2 e destul de bun iar windows 7 (si aici ma opresc intrebandu-te de ce nu il doresti ) este cel mai bun os scos vreodata de micromoft care din primul an de la lansare se misca perfect fara a avea nevoie de un sp arata bine e mai performant si mult mai inteligent decat precedentele iar daca considerentele tale nu tin de ordin material sau lipsa unui pc performant eu ti-l recomand cu caldura