Pe mine ma cheama Ionut, dar chior nu stiu daca sunt
.imi faci o proba, poate ma potrivesc profilului.Si apoi bem un ceai, ca tot servesti tu
Asta e cel mai tare
, cum nu ai auzit de el...inseamna ca ai trait degeaba pana acum
E drept ca e un citat dintr-un articol de pe net, dar de aici poti afla cine e Ion Chioru:
** Take, Ianke şi Cadâr – iveşteni get-beget
* „Am şi acum scrisul lui Victor Ion Popa în ochii mei!" – mărturiseşte profesorul Frătiţă din Iveşti * Povestea din „Velerim şi Veler Doamne" chiar s-a petrecut în comună! *
Locul de baştină al celor trei eroi din celebra comedie a lui Victor Ion Popa a fost foarte disputat în timp. Părerea generală este că cei trei negustori de perioadă interbelică - românul Take, evreul Ianke şi turcul Cadâr - au trăit prin zona Bârladului. Alţii cred că pe la Bacău… Faptul că aceşti eroi blajini şi amuzanţi s-ar trage de fapt de prin zona Galaţiului (citat de altfel în piesă!), adică din comuna Iveşti, a rămas până astăzi o legendă în care ne place să credem. Iată de ce ne-am bucurat să descoperim la unul dintre fiii Iveştiului argumente care întăresc ideea că de aici s-a inspirat celebrul dramaturg.
Dl Gheorghe Frătiţă este profesor de istorie şi geografie, pensionat de curând, a fost şi primar după Revoluţie, autor al unei monografii a comunei şi are peste treizeci de ani de „muncă voluntară" la un punct muzeal de la Casa de Cultură Iveşti. Profesorul ni l-a evocat pe Victor Ion Popa, pe vremea când mai vizita aceste locuri: „Boierul Tache Anastasiu l-a adus pe tatăl lui Victor Ion Popa de undeva din nord şi a făcut aici o şcoală aşa-zisă «model». Victor Ion Popa se mai întorcea la vatră, ca să-şi împrospăteze memoria... Şi atunci fie că trăgea la învăţătorul Ion Sava (i se spunea şi ION CHIORU, pentru că purta ochelari), prieten foarte bun cu tatăl lui Victor Ion Popa, fie la notarul Iovian Popa".**
LisaJulie întreabă: