| Criiiiiiiis a întrebat:

Sfinxul din Egipt a fost construit de? rolling on the floor
Trivia / Amuzante

20 răspunsuri:
| Comeandtellmesomething a răspuns:

O piramida

| Kazimir a răspuns:

Ce sfinxul meu vrei?

| Musique a răspuns:

Nu stiam ca sfinxul era construit de T/A straight face

| NOBODY a răspuns:

Sfântul C0inel care a trăit prin 1990 y.Hr.care a restaurat toate coi. piramidele din zonă unibucoasă

| Criiiiiiiis explică:

Maiiii eu am vrut sa vad ce ziceti dar vad ca unii ati luat`o in serios oh go on.

| PastilăBă a răspuns:

De mine b-)
Ce...nu ştiai?waiting

| MikiPiki a răspuns:

Sfinx

| TraficantaDePufuletzi a răspuns:

De Giastin Bibar

| DudaYeah a răspuns:

A fost facut de arnold hissymbergiergurrserving in anul 1376 d.H. happy el s-a luat dupa chipul" angelic" a lui gaystin zis si "biberon"laughing (el stia cum va arata de la un magician hispus care i-a aratat fata lui gb. care se va naste in secolul 20) de ce nu mai exista acum? din cauza faptului explicat prin aceatsa propozitie: el nu a stat prea mult in "picioare", pentru ca ladyj s-a dus in excursie pe acolo si vazandu-si idolul, l-a sarutat pana i-au cazut buzele. vazand ca sfinxul nu mai are buze, l-a sarutat pe nas. apoi pe ochi, urechi, pana ce n-a mai ramas nimic din saracul sfinx. decesul s-a produs pe data de 25.03. 2011. sad pentru ca nu a mai ramas apoape nimic din el, ladyj s-a dus victorioasa acasa cu o piatra luata din buzele lui, dinainte de distrugere.
aceasta a fost trista poveste a sfinxului din egipt sad
rusine ladyj!

lol laughing

Răspuns utilizator avertizat
| andrei62 a răspuns:

Gigi becali happy

| Neah a răspuns:

De familia mea...am ajutat totiwinking

| CookieșiParty a răspuns:

De sfinxul meu! Nu stiai:-Wfrustrated?!

Răspuns utilizator avertizat
| 5SOS a răspuns:

Mai-cata!big grin

| eu_8573 a răspuns:

De...Banel Nicolitza inainte sa se fi nascut!

| nonny50 a răspuns:

De egipteni...ca doar nu de bunica! laughing

| Izzaabellaa a răspuns:

de mine

| mitroiandreea a răspuns:

Construirea

Pe Sfinx nu există nicio inscripţie care să reprezinte anul construirii. Unii egiptologi cred că a fost construit de către faraonul Khafra, având înfăţişarea acestuia, dar unii egiptologi consideră că probabil a fost construit inca din era glaciară, probabil de către o altă civilizaţie mai veche şi mai evoluată decăt cea din urmă. Multe inscripţii arată imagini cu nişte maşinării zburătoare, care construiau piramidele şi Sfinxul. Ultimele teorii spun că Sfinxul a fost construit în timpul celei de a IV-a Dinastii de către Khaf-Ra (Chefren, Kefren), în anul 2500 Î.Hr., după construcţa piramidei acestuia. Numele de Sfinx vine de la cuvântul grecesc "shingo" care înseamnă "a strangula" şi grecii l-au folosit pentru prima dată numind o creatură fabuloasă care avea capul unei fete, corpul unui leu şi aripi de pasăre care îşi strangula victimele. Sfincşii au fie cap de berbec şi corp de leu, cap de uliu şi corp de leu sau capul unui rege sau zeu şi corp de leu. "Marele Sfinx" de pe platoul de la Gizeh este o creatură care are capul unui rege (al lui Khaf-Ra, se crede) sau zeu şi corp de leu. Ultima dintre teoriile construirii Sfinx-ului este că acesta a fost construit de către regele Khaf-Ra (2558 - 2532 IC), regele celei de a 4-a dinastii. Khaf-Ra a fost unul dintre fiii lui Khufu (Cheops). Sfinxul se aliniază cu piramida lui Khaf-Ra la capătul drumului pietruit şi se crede că ar fi fost construit pentru a păzi piramida faraonului. A fost de multe ori îngropat de nisipuri şi se spune că, în jurul anului 1400 ÎC regele Thutmose III, pe vremea când era înca prinţ, a mers la vânătoare şi obosit, a adormit la umbra Sfinxului. Dormind, a visat că Sfinxul i-a vorbit şi i-a cerut să-l dezgroape de sub nisipuri, ceea ce regele Thutmose a făcut şi a şi restaurat această construcţie.
Un geolog, dr.Robert Schoch a analizat formele de eroziune ale Sfinxului şi a ajuns la concluzia că ele „sunt opera apei, a apei de ploaie"[necesită citare]. În baza posibilităţii climatologilor de a calcula exact perioadele ploioase din trecut s-a ajuns la noi concluzii privind datarea Sfinxului. Se pare că roca ce alcătuieşte celebra construcţie a fost expusă eroziunii între 7000-5000î.Hr., perioadă ce corespunde unor perioade ploioase din istoria Egiptului, ceea ce face Sfinxul mult mai bătrân decât afirmă majoritatea egiptologilor. Este simbol al civilizatiei egiptene.
Descriere
Sfinxul are corpul unui leu şi capul unui rege sau zeu. Capul are 6 m înălţime şi 4 m lăţime, iar numai ochii au 2 m înălţime. Nasul şi barba lipsesc, doar barba fiind expusă la Muzeul Britanic. O istorie arabă din secolul al XV-lea (al carei autor este egipteanul Taqi Al-Maqrizi) ne raportează ca nasul a fost distrus de catre un mistic sufi pe nume Muhammad Saim al-Dahr, acesta supărat fiind pe faptul ca egiptenii vremii, deşi nu mai erau de mult pagâni, îl venerau şi îi aduceau totuşi ofrande, convinşi fiind ca fertilitatea adusă de Nil depinde de Sfinx. Arabii egipteni îl numesc "Abu Hol", adică "Tatăl Groazei", iar tăierea nasului, în pământ islamic, era considerată ca un semn de infamie. În trecut, statuia a fost pictată: roşu pentru faţă şi corp şi galben cu dungi albastre pentru cap. Sfinxul a fost construit pe locul unei cariere de piatră şi se pare că a fost sculptat dintr-o singură bucată de piatră de var. Astăzi, statuia se fărâmiţează din cauza vântului, umidităţii şi a poluării din Cairo. Au avut loc câteva restaurări şi în timp s-au adăugat noi blocuri de piatră, dar păstrarea acestei statui este încă o problemă. Lucrare făurita în piatră sacră, Sfinxul este considerat o minune a lumii. Nici până în ziua de azi nu este elucidat misterul Marelui Sfinx.
„S-a sugerat că Sfinxul avea cap de leu, ceea ce are sens, dar, mai târziu, a fost redăltuit după chipul unui rege sau faraon. Teoria se bazează pe faptul că, în prezent, capul este prea mic faţă de trup... cea mai mare parte a istoriei sale, Sfinxul a fost îngropat în nisip până la gât, aşa că egiptenii din generaţiile mai recente l-au putut sculpta fără să ştie de trupul de leu îngropat. Lucru semnificativ, capul şi faţa Sfinxului sunt mai puţin erodate decât trupul, chiar dacă s-au aflat deasupra nisipului, sugerând că operaţia de remodelare a avut loc mult mai recent."

Întrebări similare