1. Aprind lumina numai atunci cand este nevoie, nu las becurile sa arda fara rost.
2. Am schimbat toate becuri incandescente, le=am inlocuit cu cele fluorescente.
3. Scot aparatele din priza ( maşină de spălat, prajitoare, uscatore de par, etc) atunci cand nu sunt utilizate. Aceasta include si incarcatorul telefonului si orice lumina de tensiune mica.
4. Opresc calculatorul atunci cand nu este utilizat. Exista un fel de dispozitiv care opreste scurgerile de curent de la sursa. Cand sunt oprite, toate electronicele folosesc o cantitate mica de curent.
5. In afara casei am instalat un sensor de miscare, care aprinde lumina numai atunci cand acesta detecteaza miscare.
Alte metode ar mai fi:
6. Cumparati termostate programabile si setati-le sa se opreasca atunci cand nu sunteti in casa. Le puteti programa sa se aprinda cu jumatate de ora inainte sa va intoarceti acasa.
7. Incercati sa instalati sisteme solare si eoliene, nemaidepinzand de energia data de stat, in acelasi timp contribuiti la oprirea emisilor de gaze.
8. Cand sunteti plecat din casa pentru cateva zile, setati boilerul la cea mai mica temperatura si scoateti din priza absolut totul. Daca sunteti intr-o calatorie mai lunga, goliti frigiderul, deconectati-l si lasati usa deschisa.
9. Verificati daca compania energetica are oferte de distibuire mai putina a energie pentru zilele cand sunteti plecat.
10. Cand ati economisit destui bani instalati ferestre eficiente, care capteaza caldura soarelui in timpul iernii, iar vara o elibereaza.
Lumina functionneaza numai in camerele in care stau, la iesire inchid, tv-ul functioneaza doar daca ma uit la el (am vazut ca sunt persoane care si dorm cu el deschis ), in rest nu am ce sa economisesc, aparatele electronice le pun in priza doar cand le folosesc.Seara deschid lumina numai cand se face aproape intuneric, se vede de la tv si calculator destula lumina, de fapt numai cand am nevoie sa umblu prin dulapuri sau sa scriu ceva.
Asta este lectia pentru maine?
Uite cateva exemple:
oprirea lumini daca nu iti trebuie cand te uiti la televizor
scoaterea din priza a aparatelor(maşină de spălat, prajitoare, uscatore de par, etc)cand nu este nevoie
foloseste becuri economice
evita sa folosesti incalzitoare electrice in camera
Schimbaţi toate becuri incandescente, cautati sa le inlocuiti cu cele fluorescente
Cu metodele lui cretzufinish(multe si ineficiente /nerealiste) nu stiu daca faci economie de maxim 1, 5kwh.De fapt economie nu faci decit din doua:stingerea becurilor si inloc becurilor.Treaba aia cu "capteaza caldura soarelui in timpul iernii, iar vara o elibereaza" prin ce "almanahe" ai gasit-o?
Cel mai bun sfat este sa stingi orice aparat(tv, dvd, cdplayer, etc)de la buton, nu-l lasa in standby, becurile economice, profita lumina zilei la maxim, electrodomesticele de clasa energetica A++...