| Anonimul3315 a întrebat:

Sall! Vreau sa va intreb cum sau format planetele.Ca doar na aparut ceva asa dintr-o data si apropo am auzit de steaua care a explodat bing-beng dar si aia cum a aparut ca ce a aparut asa dintr-o data asa pac.Care e logica.Cand a aparut universul cum a aparut. Funda pentru cine imi raspunde.

Răspuns Câştigător
| AllForOneAndOneForAll a răspuns:

Universul – cel puţin singurul despre existenţa căruia avem dovezi, deşi poate a mai existat anterior şi sub alte forme, la fel cum poate va dispărea cândva pentru a renaşte ulterior – a apărut acum 14, 5 miliarde de ani, când un grăunte superdens de materie primordială, ce plutea într-un vid amorf, a explodat. Acesta a fost "big bang". Explicaţia ştiinţifică a acestui cataclism uluitor nu a fost încă găsită. Căldura pârjolitoare a acelor momente iniţiale ale Facerii Lumii a distrus orice urme ale Cauzei Primordiale, neştiindu-se dacă la bază au stat legile cunoscute ale fizicii sau o forţă spirituală întruchipată sub forma unui Zeu personal.

Se ştie însă că în haosul ce a urmat, materia a purtat o luptă acerbă cu antimateria pentru dominaţia eternă. Particulele de tipuri diferite ce se apropiau prea mult se anihilau reciproc, producând valuri de energie pură. Acea bătălie, care avea să ducă la formarea galaxiilor, stelelor şi a vieţii înseşi, a continuat timp de milioane de ani.

În final, materia a ieşit victorioasă. Puţinele formaţiuni de antimaterie rămase au fost exilate în zone îndepărtate din spaţiu, iar altele se crede că au rămas captive în capcane gravitaţionale aflate în centrele multora dintre galaxiile actuale, inclusiv în Calea Lactee.

Pe măsura expansiunii Universului, ce căuta să umple vidul înconjurător, acesta a început să se răcească. Cam la împlinirea unui miliard de ani de la apariţie, Universul se răcise îndeajuns pentru a începe să se condenseze în galaxii, mase uriaşe de ceaţă primordială ce se roteau în jurul unei axe centrale.

Materia, care avea acum ceva mai puţini inamici, se afla sub dominaţia Zeului Gravitaţiei, ce aduna gaze şi praf în interiorul galaxiilor, pentru a crea stelele. Dintre acestea, unele au rămas izolate, în timp ce altele au alcătuit constelaţii pe care ulterior oamenii de pe o planetă ce încă nu se formase le vor fi asemuit cu care, urşi, cai sau raci.

Stelele se formau în continuare, o dată cu răcirea şi expansiunea Universului. Însă Gravitaţia, prin forţa sa atotcuprinzătoare, a reuşit până la urmă să încetinească această expansiune, limitând realitatea fizică a Universului la o sferă ale cărei dimensiuni aveau să fie estimate cu multă îndrăzneală de un mare fizician, Albert Einstein.

Populat de câteva îngrămădiri de materie, Universul avea acum câteva miliarde de ani. Existau galaxii nenumarăte, însă Calea Lactee avea o formă foarte vagă; existau multe stele, dar nu şi soarele nostru; apăruseră câteva planete, dar nu şi Terra.

Ulterior, pe parcursul timpului cosmologic, printr-un accident sau prin forţa divina (părerile variază), într-un spaţiu infinitezimal din imensa Cale Lactee s-a instituit o nouă stare de ordine superioară a materiei. Era originea sistemului nostru solar.

4 răspunsuri:
| akka4 a răspuns:

Daca ai da un shearch pe google ai afla. dar lenea e mare

| AllForOneAndOneForAll a răspuns:

Sau format in cateva sute de anii, nu in milioane de ani cum se credea pana acum. Daca o planeta gazoasa nu se poate forma in timp rapid, atunci nu se va forma deloc". planetele aflate in stadiu de formare sunt supuse efectului stelelor din jur, in cazul nostru Soarele, care emit o cantitate mare de caldura si lumina si raspandesc gazele care se acumuleaza in jurul acestora. Daca procesul este indelungat, gazele sunt imprastiate de radiatiile solare.Aceasta ipoteza nu se refera la planetele terestre, adica acele planete aflate in apropierea Soarelui, ci la cele departate de Soare, adica planetele gazoase.