Întrebare recomandată | OoKidaLoveoO a întrebat:

Despre cainele meu:
Femela,Chihuahua, 3 kg si ceva,Nu are pedigree, este la al 3 ciclu,este rasa pura, nu are nici o boala si nici nu a avut doar o raceala.
Intrebari:
La al treilea ciclu trebuie sa o dau nu? Intre care zile deoarece am auzit ca intre 9-14 zile? Cat trebuie sa stea la mascul? Sa mearga ea la mascu sau masculul la ea dar ea nu sta fara mine!? Cat tine monta? Cum sa procedez deoarece nu pot sa o incui intr-o camera chiar nu pot~!? Sa stau cu ea sa nu fie stresata? Azi vreau sa o dau asa ca cat de urgent vreau si detalii despre gestatie cat tine ...si cati pui o sa faca fiind la prima gestatie? Raspuns urgent! Dau funda + vot folositor

Răspuns Câştigător
| AnaMaryadragutaa a răspuns:

Eu stiu tot ce trebuie sa stii pot sa incep asa si daca vrei mai multe intreaba particular:da poti intre a 9-13 zi trebuie sa stea la mascul mai mult timp nu stiu cat sa zic ca sa poata sa se imperecheze de cateva ori sa se prinda puii duo pe ea la mascul, si da stai cu ea si ai grija cand isi leaga cozilee sa nu se loveasca imediat o sa iti trimit si ce trebuie sa faci cand va fata bine? ai putina rabdare

4 răspunsuri:
| AnaMaryadragutaa a răspuns:

E un moment mult asteptat de stapan! In sfarsit draga lui catea va deveni mamica, iar emotiile venirii pe lume a puiutilor sunt inevitabile. Totusi trebuie sa ne pastram calmul si sa usuram munca mamicii pe cat putem. In general majoritatea femelelor fata fara probleme, noaptea de obicei, multi stapani trezindu-se cu culcusul plin de catelusi dimineata. Dar exista si pericolul ca nasterea sa fie cu dificultati si periculoasa pentru pui si mai ales pentru mama. De aceea e bine sa fiti alaturi de mama indifferent de ora din noapte la care are loc travaliul si nasterea.

Notati-va in calendar data la care e preconizata nasterea. Gestatia unei catele dureaza intre 58 si 68 de zile, cu o medie de 63 de zile, variaza in functie de rasa si talie. In ziua a 45-a mergeti cu femela la un consult. Daca exista posibilitatea unei radiografii/ecografii, medical veterinary va va putea spune si la cati puiuti sa va asteptati si momentul in care se va produce nasterea. Media de pui pe cuib este de 6-8 la rasele de talie mica si medie, la rasele de talie mare poate ajunge pana la 12-14 mititei per cuib.

Cu cateva zile (7-10) inaintea momentului mult asteptat pregatiti locul unde va avea loc nasterea. Intervalul acesta ii va oferi mamei ragazul sa se obisnuiasca cu noul culcus si sa fie relaxata cand vor veni pe lume micutii. Puneti-I la dispozitie un cos/culcus de plastic sau ladita, incapatoare, unde mama sa poate sta intinsa fara probleme. E de preferat un culcus cu pereti putin inalti, pentru ca puii sa nu evadeze, iar mama sa poata iesi cu usurinta. Captusiti-l cu un covoras/saltea moale si groasa, din material impermeabil de dorit, ca sa poate fi curatata cu usurinta mai tarziu. Foarte convenabile din acest punct de vedere sunt bazinele gonflabile pentru copii, moi, incaptoare si usor de curatat. Amplasati patutul intr-un loc calduros, linistit, departe de forfota din casa/curte, unde sa nu aiba acces si celelalte animale. Accesul in incapere trebuie sa fie facil, deoarece cateaua va iesi des sa-si faca nevoile. De multe ori mama isi va alege singura locul unde va naste, intr-un loc ferit. Nu va opuneti acestui fapt pentru a nu o stresa suplimentar. Daca puteti amenjati acel loc ca sa fie cat mai confortabil si usor de accesat. Mai trebuie sa aveti la dispozitie: foarfece bine ascutite, cu care sa taiati cordonul ombilical, prosoape sa stergeti puii, un ceas cu care sa contorizati timpul dintre expulzia fiecarui pui.

Semnele nasterii
In preajma datei cand e asteptata nasterea monitorizati zilnic temperature rectala a femelei, dimineata si seara, cand femela e linistita. Cu 12-24 de ore inainte de travaliu are loc o scadere a temperaturii, de la 38-39 de grade Celsius (cat e normalul) la 37 de grade Celsius. Daca e prea complicat sa monitorizati temperature, monitorizati celelalte semne ale iminentei nasterii. Cu 24 de ore inainte cainele va refuza hrana, va avea greturi si chiar va avea varsaturi. Femela va deveni nelinistita, va privii in jos, isi va rearanja culcusul, va scurma si va cauta prezenta umana tot mai mult.

Travaliul
Se instaleaza la aproximativ 12 ore de la scaderea temperaturii. Apar contractiile uterine, care pot dura de la 6 la 12 ore, pana cand cervixul va fi dilatat la maximum. In acest interval femela va prezenta toate semnele descrise mai sus. Puneti la dispozitia ei permanent apa proaspata, av dorii sa bea sau macar sa-si ude buzele.

Nasterea propriu-zisa
Debuteaza cu ruperea apei, caracterizata prin lingerea vulvei de catre femela pentru eliminarea secretiiei transparente. Contractile vor devenii din ce in ce mai puternice, pe masura ce primul pui se apropie sa fie expulzat, femela va incepe sa gafaie. Puii vor iesi, fie cu capul inainte (in majoritatea situatiilor), dar e la fel de natural sa vina si cu spatele afara. Sunt acoperiti de o membrana transparenta si cu cordonul ombilical atarnand. In general mama va avea grija sa inlature aceasta membrana si sa sectioneze cordonul ombilical. Totusi daca puii vine la intervale scurte unul dupa celalalt sau daca femela oboseste inspre finalul nasterii, pueti face dumneavoastra aceasta operatiune. Inlaturati membrana si frecati bine puiul cu un prosop curat. Aceasta va stimula puiul sa si respire. Taiati cordonul ombilical de la aproximativ 3 cm de corp, cu atentie sa nu trageti si sa il smulgeti. Puneti puiul la pieptul mamei pentru a incepe sa suga. Atingerea mamelelor stimuleaza expulzia urmatorului fratior. Dupa fiecare pui este eliminata placenta (casuta in care a fost gazduit el in uter). Uneori placenta poate fi eliminate abia dupa urmatorul pui, asa ca nu va panicati daca nu apare imediat dupa primul nascut. Femela poate manca placenta, instinct natural, insa e bine sa evitati acest lucru si sa o indepartati imediat. Placenta are efect laxativ pentru catea. Daca observati un pui doar pe jumatate iesit puteti ajuta prin apucarea lui si tragerea usor in afara. In conditii normale puiul va iesi fara un efort mare depus. Daca totusi intampinati rezistenta, e mai bine sa apelati la medicul veterinar.

Puii apar la intervale de cateva minute pana la 2 ore. Pe masura ce oboseste femela se va odihni astfel ca si intervalele intre expulzii vor creste, uneori pana la 4 ore.

Cand se cere ajutor de specialitate:
- Cand au loc contractii care dureaza de 30-60 minute, fara expulzia vreunui pui.
- Mai mult de 4 ore trecute de cand a fost fatat ultimul pui. Asta daca se stie cam cati pui trebuie sa vina pe lume si inca mai sunt asteptati unii.
- Cand nasterea dureaza deja de mai bine de 6 ore si nu sunt asteptati un numar mare de pui ( daca sunt peste 13-14 pui, e firesc ca si nasterea sa dureze mai mult).
- Daca femela are dureri excesive.
- Daca au trecut mai mult de 70 de zile de gestatie.
- Daca au trecut mai mult de 24 de ore de la scaderea temperaturii si nasterea nu a inceput.
- Daca elimina un lichid vascos verde inchis in timpul expulziei puilor.
- Daca femela tremura si e mult slabita.
- Cand prezinta voma si lipsa poftei de mancare mai multe saptamani dupa nastere.

Este recomandat sa colaborati cu un medic veterinar pe care sa il puteti apela la orice ora din zi si din noapte pentru urgente.

Dupa nastere
Femela va fi obosita, va putea avea varsaturi. Va fi ultra-protectiva cu puii si cel mai probabil nu av dori sa parasesca cuibul. Respectati-I comportamentul. Sa aiba apa si mancare la dispozitie, aproape de culcus. O puteti scoate putin afara in curte sau sa-I facilita accesul afara, pentru a-si face nevoile si a se destinde. O crestere a temperaturii este normala in urmatoarele 24 de ore dupa nastere. Daca persista anuntati medical veterinar.

Nasterea la caini nu e un proces prea dificil pentru stapan si rareori apar probleme. Dar trebuie sa fiti alaturi de femela in fiecare moement. Respectati-I orice decizie si comportament, ca sa nu o stresati in plus. Vorbiti incep si calm, doar daca e cazul sa o linistiti. Apoi bucurati-va de familia marita si nu neglijati mama acum ca au aparut noi "jucarele".

,, Asta e tot ce trebuie sa stii daca vrei sa mia sti ceva intreaba-ma in particular bine? trimite un mesaj"

| Anduta_1569 a răspuns:

Buna!
Are 3 ani si e abia la al treilea ciclu? Cred ca a mai avut, dar nu ti-ai dat seama.Asigura-te ca vei avea la caine sa dai puii(care nu vor fi mai mult de 3-4 cu siguranta), pentru a nu ajunge in strada nici unul(daca nu ai la cine sa-i dai, pastreaza-i).Si da, ai auzit bine, dupa 9 zile poti da catelusa la monta(imperecheat).La mascul trebuie sa stea cel putin 2 ore sau 3.Repet:LA MASCUL, deci, nu la femela(daca masculul va fi adus la femela, cel mai probabil, masculul va fi mai interesat sa miroase casa si imprejurarile decat...sa fie interesat de femela, ceea ce ar fi o pierdere de timp, in schimb, daca femela va fi adusa la mascul, cel din urma va fi foarte ocupat cu..catelusabig grin).De preferat sa duci catelusa si a doua zi la mascul, pentru a te asigura de faptul ca femela va ramane gestanta.Nu o incui.Cel mai bine e sa-i supraveghezi.E mult mai sigur pentru femela.
Gestatia va tine intre58-63 zile, unde poate depasi cele 63 de zile, acestea fiind o doar o medie.Cu 12-24 de ore inainte de travaliu are loc o scadere a temperaturii, de la 38-39 de grade Celsius la 37.Cu 24 de ore inaintea fatarii, catelusa va refuza hrana, avand si greturi.Catelusa va fi agitata, pregatind-usi culcusul, si va cauta cat mai mult prezenta umana.Vor aparea si contractiile uterine.

Cand se cere ajutor de specialitate:
- Cand au loc contractii care dureaza de 30-60 minute, fara expulzia vreunui pui.
- Mai mult de 4 ore trecute de cand a fost fatat ultimul pui. Asta daca se stie cam cati pui trebuie sa vina pe lume si inca mai sunt asteptati unii.
- Cand nasterea dureaza deja de mai bine de 6 ore si nu sunt asteptati un numar mare de pui ( daca sunt peste 13-14 pui, e firesc ca si nasterea sa dureze mai mult).
- Daca femela are dureri excesive.
- Daca au trecut mai mult de 70 de zile de gestatie.
- Daca au trecut mai mult de 24 de ore de la scaderea temperaturii si nasterea nu a inceput.
- Daca elimina un lichid vascos verde inchis in timpul expulziei puilor.
- Daca femela tremura si e mult slabita.
- Cand prezinta voma si lipsa poftei de mancare mai multe saptamani dupa nastere.

Dupa nastere, femela va fi obosita - lasa-i apa proaspata si mancare la dispozitie.A..si in timpul gestatiei sa nu uiti ca va trebuie sa manance ceva mai consitent iar mancarea trebuie sa aiba mai multe vitamine.(de exemplu:includei in meniu, cam o data de 2 ori pe sapt. peste fara oase, si da-i un galbenus de ou tot o data pe saptamane-doar galbenusul, nu si albusul, si crud).

PS:daca nu vrei sa o dai la monta sterilizeaz-o.Sterulizarea va impiedica multe complicatii medicale la nivelul uterului si a ovarelor.Nu monta si nu steriliza catelusa atunci cand va avea mai mult de 5-6 anisori.

Mult noroc si numai bine!

| Anduta_1569 a răspuns (pentru Anduta_1569):

Vai,te rog sa ma scuzi, abia acum am vazut.Am crezut ca are 3 ani, nu kg.Dar la al treile ciclu e OK.Incepand cu cel de-al treile ciclu poti monta o femela, n-ar fi probleme.

| JulyStorm a răspuns:

La al treilea ciclu e prea micuta. Asteapta-l macar pe al patrulea.
Si gandeste ca acesti caini pot avea probleme la nastere, posibil sa fie nevoie de cezariana. Intereseaza-te cat o sa te coste veterinarul (vizite, ecografii in caz de va fi nevoie, cezariana, etc) si pune in balanta cati bani crezi ca vei putea lua pe un pui. Tine cont ca femelele din rasa aceasta nu fata multi pui.
In final ia in calcul si ca femela poate muri la nastere si hotaraste-te dupa aceea daca vrei sa o montezi sau nu. happy