| Alphawolf a întrebat:

Cum explicati asemanarile din mitologiile antice cu cele din povestea biblica?

25 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Omul are aceleasi capacitati mentale indiferent in ce loc se afla pe pamant. Piramide a construit civilizatia Egipteana, piramide a construit si civilizatia Maya dar si cea camera din Asia(Cambogia), India si cand acestea a fost construite aceste civilizatii nu se cunosteau intre ele. Deci si religiile are asemanare ca fond.

| Hombre a răspuns:

Alphawolf aici in bazinul marii Mediterane si in Orientul Mijlociu civilizatiile a avut contacte intre ele cu mult inainte de aparitia crestinismului, el construindu-si "doctrina" pe scheletul vechilor credinte, in fond cei care s-au convertit aveau alte credinte,( si una din marile minciuni care ni se serveste acum este aceea ca poporul roman s-a nascut crestin) asa cum si azi se vede migrarea de la un curent religios la altul s-au dupa caz de la o religie la alta.Raspunsul meu anterior s-a referit strict la chestiunea de fond si nu de particularitatile unei religii sau alteia. Mai explicit Toate civilizatiile amintite care a construit temple, ca fond sunt asemanatoare, studiind arhitectura ca particularitate difera in schimb toate au fost construite in numele unor divinitati in care fondul este acelasi dar cu particularitati diferite, fiecare avea zei lor, insa la capitolul ritualuri multe elemente sunt asemanatoare, altele difera.

| Alphawolf explică:

@Punisher, Creatorul-forta binelui are opozitie-forta raului, Potop, Mantuitor, Liberul albitru, Paradis. Toate acestea le gasim in mitologiile antice. Mitologia persana este foarte asemanatoare cu povestea biblica.
@anonim, sunt sigur ca nu esti constient despre ce vorbesti si nici despre ce vorbesc, ignorantule!

| Alphawolf explică:

@hombre, hai sa vedem daca se leaga povestea. Prima scriere religioasa a fost Epopeea lui Ghilgames si apartinea civilizatiei sumero-babiloniene, egiptenii fiind foarte avansati in acea perioada, au preluat scrierea si au modificato in Cartea Mortilor, apoi Moise care a trait la curtea faraonului si avea aces la toate scrierile, a preluat religia si a modificato in ceea ce numim noi Vechiul Testament. Mitul Persan care a fost intemeiat in sec. VI inaintea erei noastre si care a fost raspandit si in afara acestei tari, contine idei asemanatoare crestinismului(cu cele din Noul Testament). Uite: http://www.descopera.ro/......tinismului

| Alphawolf explică:

@palut, zici ca "mitologiile antice raman la stadiul de poveste, dar Biblia chiar daca nu toate evenimentele s-au intamplat in realitate, mai ales in Vechiul Testament, are un adevar de necontestat pe care ni l-a adus Dumnezeu insusi prin fiul sau", dar apar niste intrebari: Dumnezeu s-a inspirat din povestile mitologice? Dumnezeu a facut testamentul in functie de dorintele oamenilor? Dumnezeu i-a inspirat pe oamenii inainte de a-si spune cuvantul? Trebuie sa fie o explicatie privind asemanarea miturilor cu povestea biblica. Ce este interesant, este ca, cu mult inainte de a fi conceputa povestea biblica suportul era(ideea), doar era nevoie de niste modificari pentru a fi mai credibila povestea. Daca Biblia este inspiarata de DUmnezeu, cum de s-a anticipat ideea in povestile mitologice?
@ania, nimeni nu tagaduieste istoria relatata din Biblie, ci ideea ce o propaga(supranaturalul). Istoria sau vechimea, pastrarea si exactitatea transmiterii nu dovedeste adevarul Bibliei. Omul pastreaza si transmite urmasilor ceea ce considera valoros. Nici Potopul nu sustine povestea biblica, potopul mai degraba o respinge, o contrazice.

| Alphawolf explică:

@ania, nu contest un creator, dar dupa capacitatea mea de a intelege, creatorul existentei nu poate fi Dumnezeul biblic.

| mihaibrasov a răspuns:

Planeta are miliarde de ani vechime, crestinismul are cam 2000 de ani, iar Biblia afirma ca planeta are cam 8000 - 10000 de ani... Ti se pare logic? Normal ca sunt asemanari, doar n-a inventat nimeni roata acum 2000 de ani.

| ramona30 a răspuns:

Pai toate povestile astea circulau printre popoare, fiecare popor avea d-zeu lui si povestea lui. Pai si biblia tot o poveste mitologica antica. E drept ca mai exista unii oameni care cred ca e cuvantul nu stiu cui catre omenire, si cred ca daca ling 3 icoane si spun o rugaciune inorogul devine real si-i face castigatori de loz in plic.
Din fericire astfel de oameni sunt tot mai putini, cel putin in statele civilizate din vest.

| ExistaMosCraciun a răspuns:

Eu am luat prima data contact cu ideea asta, cand am vazut "Zeitgeist". Conform documentarului, se speculeaza faptul ca religia crestina este inspirata de religia egiptenilor, mai cu seama legat de venirea lui Iisus pe pamant. Asemanarile sunt multiple si cumva socante. Acu...nu prea mi-e clar, dpdv geografic si istoric cum anume s-au legat lucrurile.

| ania a răspuns:

" primele 5 carti ale Bibliei sunt mai mult fictiune’

Ovidiu Drimba, autorul ateu al Istoriei culturii si civilizatiei zice:
" Studiile de istorie antica a tarilor din Oriental Apropiat, precum si rezultatele cercetarilor arheologice (vd Keller) au confirmat validitatea Vechiului Testament ca principale sursa de informatie privind cultura si civilizatia ebraica", p 226, vol I

Arheologul W. Albright, spune:
‘ textul consonantic al Bibliei ebraice, chiar daca nu este infailibil a fost pastrat cu o exactitate nemaigasita in nici una din literaturile din Orientul Apropiat. Esentialele limpeziri pe care le aduce literatura ugaritica in raport cu poezia ebraica biblica din toate perioadele garanteaza relativa vechime a conceptiei, precum si uimitoarea exactitate a transmiterii"
Legat de cuprinsul pentateuhului, a primelor 5 carti " noi descoperiri confirma pe mai departe exactitatea istorica sau vechime a literara a unui numar crescand de amanunute…Asadar tagaduirea caracterului mozaic al traditiei pentateuhale nu e decat o pura exagerare critica"
" pana de curand, s-a facut simtit in randurile istoricilor biblici, curentul care trateaza eposurile patriarhale din Genesa ca pe niste creatii de fictiune ale scribilor israeliti din timpul monarhiei impartite sau ca pe niste povesti colportate de rapsozi cu imaginatie bogata in jurul focurilor de tabara israelite pe parcursul secolelor de dupa asezarea in tara.
Descoperirile arheologice, incepand din 1925, au determinat schimbarea acestei stari de fapt. Cu greu se mai gaseste vreun istoric biblic care sa ramana indiferent in fata sustinutei acumulari de date venite in sprijinul istoricitatii fundamentale a traditiei patriarhale. Potrivit traditiilor din Genesa, stramosii Israelului din ultimele secole ale celui de-al doilea mileniu I Hr si primele secole ale mileniului intai se dovedeau a fi strans inruditi cu popoarele seminomadice din Transiordania, Siria, bazinul Eufratului si Arabia de Nord. "

| doctorandus a răspuns (pentru ania):

Albright nu a fost fundamentalist sau literalist biblic. Dimpotriva, era de acord cu ipoteza documentara a lui Wellhausen si cu cele doua sute de ani de biblistica (critica superioara si inferioara) dinaintea lui.

| ania a răspuns:

Cum explica autorii crestini similitudinile dintre relatarile biblice si cele ale altor popoare:
De exemplu tablitele babilonienilor de la Elba( nimiciti in 2250 i Hr), includ si episodul creatiei si se face referire la o anumita fiinta care a creat luna, cerurile si pamantul, ei credeau in creatia din nimic.Autorii crestini spun ca ele confirma relatarea din Genesa si ca datorita lor trebuie abandoantata convingerea critica potrivit careia monoteismul a evoluat din forme presupus anterioare de politeism si henoteism.
Naratiunea potopului din Genesa e mai realista si mai putin mitologica decat alte versiuni.Similitudinile de suprafata indica mai degraba un miez istoric al evenimentelor care au determinat toate aceste relatari decat banuiala ca Moise ar fi comis un plagiat. Numele se schimba. Noe e Ziusudra la sumerieni, Uta – napistim la babilonieni. Povestea fundamentala ramante aceeasi a unui om caruia I se cere sa construiasca o corabie de anumite dimensiuni intrucat Dumnezeu (zeii ) urmeaza sa scufunde lumea sub ape.Omul se supune, scapa teafar si aduce jertfe. Aceste evenimente centrale revendica un fundament istoric.( apare si in traditai grecilor, hindusilor, chinezilor, mexicanilor, etc)
Motive pentru a crede ca Genesa cuprinde relatarea originala:
- e singurul loc in care se releva anul si datele cronologiei referitoare la viata lui Noe, prezinta faptele aproape ca pe un jurnal de bord
- vasul cubic al babilonienilor n-ar fi putu scapa pe nimeni de la moarte, apele involburate l-ar fi rasturnat de pe o parte pe alta; arca biblica are o forma dreptunghiulara, lunga, lata si putin inalte asa incat ar fi putut naviga in siguranta pe apele agiatate
- durata ploilor din relatarile pagane(7 zile) n-ar fi fost indeajuns sa provoace dezastrul pe care il descrie
- Ideea babiloniana ca apele potopului s-ar fi retras intr-o singura zi e nerealista
- In alte relatari eroul capata darul nemuririi si e ridicat in slavi, Biblia trece mai departe la pacatul lui Noe ulterior( betia, exhibitionismul). Doar o versiune care intentoineaza sa redea adevarul ar accepta o asemenea perspectiva realista

Leegat de Turnul Babel, arheologia a descoperit ca Ur-Nammu, regele Urului a primit de la Nannat, zeul lunii porunca de a constriu un mare zigurat, ca ridicarea turnului i-a suparat pe zei, asa incat acestia i-au imprastiat oe oameni facandu-i sa nu-si mai inteleaga limba. Autorii crestini spun ca remarcabila asemanare cu textul biblic, arata ca pornesc de la un fapt real.
Ei zic ca istoria Genesei a fost scrisa la origine probabil pe tablite si transmisa din generatie in generatie, urmand ca fiecare capetenie de clan sa raspunda de ingrijirea si actualizarea lor, un indiciu pentru aceasta fiind repetitia periodica a unor cuvinte si expresii ca „ iata spita neamurilor". Probabil ca Genesa reprezinta o genealogie consemnata de patriarhi si redacatata in forma sa finala de Moise.

| ania a răspuns:

"Biblia propaga supranaturalul"
Teistul spune: Materia, naturalul au un inceput, deci necesita o cauza.Cauza trebuie sa fie i (ne)materiala, anterioara ontologic naturalului, deci supra-naturala.
Naturalistul spune:
Materia e singura realitate existenta.
Tot ce nu poate fi dovedit cu dovezi materiale e inexistent.
Materia chiar daca are un inceput n-a fost cauzata de nimic exterior ei.
Aceste afirmatii in sine, sunt premise meta-fizice. Ce dovezi materiale exista pentru ele?

| ania a răspuns:

"crestinismul va disparea lasand loc altor nascociri"

Esti chiar atat de sigura?
Deocamdata toate publicatiile celorlalte religii si toate revistele si cartile atee ne tin la curent de cum trece vremea de cand mult contestatul ( miticul, demitizatul) intemeietor al crestinismului( fara sa se implice personal in asta, ca om) se pare ca a umblat pe aceste meleaguri. Ori suntem o planeta de dusi cu pluta, ori ceva esential pentru fiecare dintre noi s-a intamplat atunci!

| ania a răspuns:

Mie nu mi se pare neverosimil ca un Creator care a gandit legile universului, aparitia materiei, a fiintelor( indiferent daca prin creatie punctuala sau prin evolutie)in final inteligente, comunicative, relationale sa caute sa comunice cu ele, sa intervina uneori asupra legilor pe care tot El le-a stabilit, tocmai pentru a le atrage atentia ca mai important decat frumusetea matematica a universului e Creatorul lui.
E mai greu sa creezi un copil dintr-un ovul decat sa creezi materia din nimic?
Daca ai putut crea materia din nimic te poate impiedica ceva sa o folosesti pentru a te intrupa, pentru a intelege cel mai bine cei pe care i-ai creat, cum esti Tu?
Eu cred ca mitologiile antice seamana cu povestea biblica pentru ca pornesc de la evenimente reale( potopul, turnul Babel) iar Creatorul a avut grija ca respecivele triburi sa aiba cele mai fidele consemnari pentru ca iubeste adevarul si stia ca in cadrul rasei respective isi va trimite Fiul sa se intrupeze.

| YourDailyApple a răspuns:

Au fost concepute de aceleasi creiere spalate.
Stii vb aia, mintile nelumi... aaaasta, luminate, gandesc la fel.

| Thunder a răspuns:

Babilonienii credeau ca a fost un conflict intre zei, iar ca rezolvare a acestui conflict au fost creati oamenii pentru a-i sluji pe acestia. Se cam aseamana cu lupta dintre Dumnezeu si Diavol. Marele potop apare la sumerieni, egipteni si in biblie. Multi zei de dinaintea lui Iisus aveau aceleasi caracteristici gen: nascut dintr-o virgina, 12 discipoli etc. Cum ar fi: Krishna, Mithra, Horus. Nu spun ca Iisus nu a existat, dar cred ca este "folosit" drept ceva nu a fost. In general sunt multe asemanari intre religii foarte vechi si crestinism. Au adunat cate ceva de la fiecare si au format o noua religie. E greu sa faci o religie originala, asa ca mai bine plagiezi ideile deja existente.

| GyeBaek a răspuns:

Coincidente.

| ThePunisher a răspuns:

La ce te referi mai exact?

| rossi46 a răspuns:

Pai e foarte simplu... Crestinismul este printre cele mai tinere religii de pe pamant asa ca s-a inspirat din celelalte religii pe care le-a avut la dispozitie (vezi mitul potopului sau asemanarile izbioare legate de mantuitor, data nasterii lui, moartea si invierea etc). Nu poti sa spui ca o religie ce a aparut in istoria recenta a Pamantului, ca este religia corecta si adevarata, tinand cont ca in 4, 65 miliarde de ani, Pamatul a avut o multitudine de zeitati. La fel ca si celelalte credinte, crestinismul va disparea lasand loc altor nascociri. Daca esti interesat de mai multe detalii poti urmarii blogul http://euversusdumnezeu.blogspot.com/......eu_04.html

| palut a răspuns:

Nu poti sa spui ca toata biblia e o poveste. intra-adevar primele 5 carti sunt mai mult fictiune. nu intotdeauna evenimentele biblice au o corespondenta in istorie dar asta nu schimba mesajul pe care vrea sa il transmita biblia.intra-adevar mitologiile antice raman doar la nivel de poveste dar biblia chiar daca nu toate evenimentele s-au intamplat in realitate mai ales in Vechiul Testament, are un adevar de necontestat pe care ni l-a adus Dumnezeu insusi prin fiul sau.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mitologiile sunt povesti.biblia nu e o poveste.este adevarata.in mitologie este doar; un sambure de adevar.si toata fictiunea este construita in jurul lui.in biblie ea insasi este samburele care aduce roada multa.fiindca este samanta semanata in ogorul inimii oamenilor.si renaste in functie de cat de bun este ogorul, sau cat de napadita de griji si ingreunata de pacate este acea inima.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cunosc doar un mit cu un lup asa de prost incit se inpleticea in propria-i inteligenta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In era moderna se numeste furt intelectual, adica scriitorii "se inspira" unii de la altiihee hee

| finantzist a răspuns:

Sunt scrise de oameni...in mitologie existau zei de care oamenilor le era frica si ii venerau iar in biblie este dumnezeu care tot la fel este venerat si oamenii au tema de el