Imagineaza-ti ca vorbesti cu cineva online, fara emoticoane sau semne de punctuatie [decat punctul, fara!,?,... etc]
Nu-i asa ca nu-ti dai seama cand acea persoana e sarcastica, ironica, daca minte, daca spune adevarul?
Cand vorbesti cu cineva la telefon, auzi ca spune "Hai maaai fraate, lasa-maaa!" si iti dai seama usor ca vrea sa schimbe subiectul. Cand vorbesti fata in fata, nici macar nu trebuie sa mai spuna ceva, e de'ajuns sa-si dea ochii peste cap sau sa para aerian, si tu iti dai seama ca nu e atent, ca nu vrea sa te asculte, ca nu-l intereseaza, ca vrea sa schimbi subiectul...
Sa vorbesti e mult mai usor decat sa scrii. In timp ce vorbesti, macar la telefon daca nu fata in fata, transmiti sentimente, trairi si idei mult mai natural si mai bine. Prin tonul vocii, volumul vocii, intonatie, accent, cel cu care vorbesti isi poate da seama daca glumesti, daca esti serioasa, daca esti plictisita, somnoroasa, daca ti-e rau, daca nu ai chef de nimic, etc. Cand vorbesti fata in fata, comunicarea nonverbala transmite de fapt 70-80% din mesaj, practic cuvintele il fac inteles. Nu poti comunica doar prin miscari [asat daca nu stii semne si alte chestii]... Mimica fetei, miscarile bratelor, pozitia acestora, pozitia corpului tau, privirea, ajuta creierul celuilalt sa capteze informatiile mult mai bine. Eu daca vreau sa-ti spun ca X a luat 3 la mate si ti-o spun in fata, iti spun cu un ton serios, poate chiar indignat sau cu parere de rau; cu o expresie trista oarecum - asta inseamna ca-mi pare rau ca X a luat 3 la mate. Daca iti spun asta zambind, razand, facand mutre care nu's la locul lor, inseamna ca poate ciar ma bucur ca X a luat 3, sau ca nu-mi pasa [ceea ce poate tu vei intelege ca invidie, ura fata de X]. Dar pe cand daca iti dau un sms cu nota lui X, o sa fie doar o informatie transmisa, fara sa iti dai tu seama ce cred personal despre nota lui X [decat daca nu iti comunic si asta].
Cred ca poti trage tu insati o concluzie; comunicarea nonverbala si paraverbala sunt factori extrem de importanti pentru intelegerea corecta a mesajului, a contextului si ne ajuta sa cunoastem persoana cu care vorbim.
Au o influenta foarte mare. Conteaza foarte mult limbajul corpului, intonatia, tonalitatea, accentuarea anumitor cuvinte. Din asta poti intelege multe. Imagineaza-ti ca vine mama la copil si-l intreaba daca merge cu ea la cumparaturi. El spune " Da!
" sau poate spune " Da... 8-)."(isi da ochii peste cap si de abia se misca). Fa diferenta si vezi ce influenta are.
enigmatica întreabă:
Gavrilutadaniel întreabă: