Foarte frumos a explicat justmysyle, as vrea sa adaug ca verbele copulative sunt si "a se face" (s-a facut doctor), a iesi(a iesit primar) si inca vreo 5, nu doar "a fi". Asadar, atunci cand verbul "a fi" are inteles de "a se afla, a se gasi, a exista", este predicativ. Atunci cand verbele "a fi, a iesi, a se face etc" se pot inlocui cu "a deveni", sunt copulative. Intotdeaua verbul copulativ are langa el si un nume predicativ, care poate fi si substantiv, si adjectiv, si pronume etc. Sper ca ti-ai facut o idee.
Buna! Predicatul verbal are inteles de sine statator. Predicatul nominal nu are inteles de sine statator, iar daca se poate inlocui cu "a se fla","a se gasi","a exista" atunci el indeplineste functia sintactica de predicat verbal.
Exemplu:
El este destept.
->aici nu se poate inlocui cu "a se fla","a se gasi","a exista" si deci este predicat nominal impreuna cu numele predicativ "destept". Predicatul nominal este format din verb copulativ+nume predicativ intotdeauna. Succes!
Verbul este predicativ atnci cind are sens lexical de sinestatator, si care indeplineste singur functia de precicat.
Iar cel copulativ nu formeaza singur predicatul, ci impreuna cu alt element sintactic numit nume predicativ. Cel mai raspindit verb copulativ este "a fi". Sper ca te-am ajutat.
anonim_4396 întreabă:
LoRdSaN întreabă:
Lauracrist întreabă:
Deliutafrumusica întreabă: