Nu, dacă mâncarea nu iese exact ca în rețetă vine poliția culinară și te arestează.
Cel mai bine ar fi sa eviti prajeala. Nu e sanatoasa.
Invata sa gatesti mancaruri simple si atunci nu ai cum sa dai gres.
De ex omleta, salata, mamaliga (cu branza), paste, supa.
Garnituri: cartofi taranesti (sunt cartofi fierti cu putina verdeata), pilaf (orez fiert cu ceapa), orez cu legume etc.
La cuptor: Peste, friptura, pulpe, cartofi, legume.
Ai foarte multe canale pe Youtube, pot invata sa gatesti cate ceva de acolo. Mai sunt si retete scrise.
Doar sa alegi ceva simplu si usor de preparat.
Nu exista "nu stiu sa gatesc", exista doar "nu vreau". Sunt milioane de retete scrise si video pe net. Daca te uiti de ex la 20 retete de sarmale si respecti instructiunile (ca toate sunt aprox la fel) nu are cum sa nu-ti iasa
Daca e comestibil si cat de cat sanatos, e bun si asa. Insa tot recomand sa urmaresti o reteta cap-coada.
Este **absolut OK** să gătești așa cum știi tu, chiar dacă nu iese "ca la carte" sau nu arată ca în rețetă! Nimeni nu s-a născut bucătar, toți învățăm din mers și din greșeli.
Nu trebuie să fie ca în poze sau ca la televizor!**
Cu timpul, vei prinde experiență și va ieși mai bine. Orice mâncare făcută cu mâna ta are valoare, chiar dacă nu e "perfecțiunea" din rețetă.
Si e ok chiar si daca faci mancare fara sa masori ingredientele? Sa pui cat crezi tu? Sau asta nu mai e ok
Masoara si respecta cantitatile din reteta. Dupa ce faci mancarea respectiva de cateva ori, vei sti si singur ce cantitati sa pui. Dar pana atunci, respecta indicatiile.
Cea mai simpla regula de gatit:
Incingi intâi uleiul.
Pastele fainoase le pui in apa fierbinte.
Niciodata nu iti va iesi nimic din prima. Poate ca acum nu stii sa gatesti dar cu timpul iti va iesi tot mai bine. Nu trebuie sa fie perfect exact ca in reteta. Ideea este sa incerci si sa iti dai interesul. Cand gatesti, e vorba de creativitate. Numai la ciuperci sa nu pui otet ca devin otravitoare. Si condimente sa nu pui prea multe, iar daca iese necondimentata mancarea mai poti pune dupa.
Numai sa am grija ca totusi sa fie prajit si sa nu pun mult ulei si atat tot, nu? In rest e chiar ok si daca nu mi iese perfect
Da, exact. E vorba de trial and error, cu timpul iti va iesi!
Si chiar si daca nu iese destul de prajit si daca pun de exemplu mai putin ulei decat trebuie sau putin mai mult tot e ok?
Da, este ok. Nu trebuie o cantitate anume de ulei, iar daca ti se pare ca nu este suficient de rumenit, poti lasa mai mult, numai sa nu se arda, iar carnea daca o vrei bine facuta, poti pune si niste apa in tigaie; pana se evapora apa, carnea va fi facuta iar dupa ce se evapora se rumeneste, numai sa nu pui mai mult de jumatatea de ceasca.
Si chiar si cand tai carne e ok si daca o tai pentru inceput asa cum stii tu, nu?
Nu exista reguli in cum tai carnea... carnea o tai cum vrei
Important e sa fie facuta bine deci, forma ei si asa, nu are importanta deloc