"bacul la română... Cât de greu e sa iei nota bună la el"
- extrem de greu dacă ești ingrămădit (mental)
- o banalitate dacă "te duce" cât de cât
tu in ce grupă te situezi?
Am luat 9.20 in examen la română cu 4 greșeli la ăla cu alegerea formei corecte, deci luam 9.60 cu alea, asa ca la partea "subiectiva" a materiei, m-am descurcat ft bine
Bacalaureatul la romana este mai complicat la stiinte sociale. Pentru ca profilul respectiv pe asta se concentreaza. pe stiinte sociale ( romana, geografie, istorie, psihologie, etc. ) Daca te stii mai bun la romana decat la matematica, ar fi un atuu pentru tine. Insa daca ai mai multa inclinatie spre matematica, atunci e cam nasol de tine. Asta daca nu esti "geniu".
Ideea e ca vreau sa dau cel mai ușor bac posibil in general. Vreau sa dau la medicina pe urma, ar fi prostesc să mi pierd timpul cu matematica m1/m2, de aia vreau sa dau din geografie, istorie si română. Singura problemă este ca nu sunt sigur care e diferența de dificultate la bacul la română între științe sociale/științe ale naturii/profile reale.
Daca vrei sa dai la medicina, o sa ai nevoie si de matematica. Mai mult in zona de chimie/biologie. Se cere si acolo matematica. Faci calcule cu compusi chimici in general. De asta un liceu bun pentru tine era unul de stiinte ale naturii, unde obligatoriu trebuie dat bacalaureatul la matematica.
Faza e ca in cazul meu de exemplu, am fugit de matematica mai mult pentru ca am avut profesori care nu imi explicau pe intelesul meu si eram si intr-un anturaj prost. Eu habar nu aveam ca de mic am inclinatie logica spre matematica.
Prostia mea a fost sa fug de matematica si sa dau bacul la stiinte sociale. Anii au trecut, am muncit si am ajuns sa avansez intr-un domeniu in care matematica este litera de lege, si anume la inginerie... Da-ti seama cat de greu mi-a fost si inca imi este acum, sa termin facultatea de inginerie unde o frecventez, eu stiind matematica doar pana in clasa a 10-a...
Da, stiu ca am nevoie si de matematica, dar sunt sigur ca nu o sa al nevoie de matematica de la bio chim sau mate-info pe care as face o de la a 10 a în sus. Eu acum întru in a 10 a, sunt la mate info, anul asta nu învăț nimic relevant pentru admitere, la anul mă transfer la bio chimie pentru ca se face materia din Corint la bio, iar pe a 12 a, din nou, nu învăț nimic relevant pentru admitere, deci as putea sa ma transfer undeva unde dau un bac ft ușor, sa ma axez doar pe admitere toata a 12 a
Ideea e ca la facultate o sa ai nevoie de matematica pe care de regula o inveti pentru bacalureat. Sunt teorii sau ecuatii matematice de care ai nevoie la facultate si pe care le inveti de regula in anii terminali de liceu. La alte profile unde nu se pune accent pe matematica, o faci maxim pana in clasa a 10-a. In ultimii doi ani nu o mai faci.
La bio-chimie s-ar putea mai mult ca sigur sa dai bacalureat la matematica. Deci de ce fugi nu vei scapa.
Daca vrei sa scapi de greul de acum, nu faci decat sa-l amani. Pentru ca o sa iti fie mult mai greu la facultatea de medicina unde o sa-ti ceara matematica pe care trebuia sa o faci in anii terminali de liceu. Acolo la facultate nu mai sta nici un profesor universitar sa-ti explice tie teoremele pe care trebuia sa le inveti din liceu. Si vei fi nevoit sa le inveti de unul singur, fara sa-ti explice nimeni nimic.
Daca inveti matematica din timp si dai bacalaureatul acum, nu vei fi in postura de ate chinui la facultate. Unde sa fim seriosi. E foarte greu. Pe langa ca vei fi nevoit sa inveti materiile de acolo, vei mai avea pe cap sa inveti in plus ceea ce iti lipseste pentru a putea invata o materie specifica de acolo.
Asta in conditiile in care poate vrei sa te mai si distrezi in timpul liber, nu doar sa stai cu nasul in caiete.
Cum vei fi capabil sa inveti cand vei avea si un loc de munca, cand vei face si practica, cand vei avea si o relatie stabila, cand vei avea si alte responsabilitati in plus pe cap?
Acum iti este mai usor sa inveti, pentru ca in mare parte, responsabilitatile administrative le suporta parintii tai. De asta zic sa-ti reconsideri putin strategia. nu fa ceva acum, pe care o sa-l regreti pe viitor. Invata din exemplul meu. Si eu am fost adolescent ca si tine, si nu stiam lucrurile astea. nici nu a aavut cine sa ma invete.
Carlover75 întreabă: