Si eu am aceasta problema dar daca merg la un drum mai lung iau o pastila- Emetostop, se ia cu o ora inainte de plecare si nu mai am nimic. daca eventual mai am o mica stare de greata chiar daca am luat pastila, mananc un mar sau un alt fruct si-mi trece.
Nu stiu daca ai incercat, dar poti sa intrebi la farmacie de ceva pastile special pentru chestia asta. Si eu aveam problema asta cand eram mai mic, si aveau efect pastilele acelea. Poate merge si la tine.
Stiu cum este! La fel sunt si eu. Dar nu iau pastile inainte de drum. Pur si simplu este inevitabil. Cand imi vine sa vars opreste masina. Am mers la munte timp de 5 ore si nu mi. a fost rau. Dar cand am ajuns la serpentine. a fost extrem de rauu!
Si tatal meu are rau de masina.Acum conduce si este prea preocupat la drum. Si nu mai ii este rau. In schimb, daca il pui in spate sau in dreapta.este la fel ca mine.
Mult noroc. Daca gasesti ceva care sa mearga, anunta-ma si pe mine:d Multumesc!:*
Etape
1. Intelegeti ce cauzeaza raul de masina
Toate afectiunile provocate de miscare rezulta din faptul ca organismul vostru simte o discrepanta intre ceea ce vede (in acest caz, intr-o masina, creierul dvs. va spune ca stati pe loc) si ceea ce simte (sistemul vestibular al organismului, care simte un balans in urechea interna, spune creierului ca va miscati).
Acest conflict intre ceea ce vedeti si ceea ce simtiti declanseaza producerea unei substante cu efect asupra neuronilor, substanta inteleasa gresit de catre corp ca fiind o substanta halucinogena otravitoare, prin urmare organismul incercand sa scape de ea sau de orice altceva ce creeaza senzatia de dezorientare.
2. Priviti pe fereastra
Privind scenariul in miscare puteti confirma depistarea de catre organism a miscarii si ajutati la rezolvarea neintelegerii ce provoaca senzatia de rau. Fixati-va un punct stabil la distanta.
Nu faceti nimic care sa implice focalizarea unui punct fix, precum cititul sau vreun joc de carti. Nu va intoarceti cu spatele la drum si nu priviti cand in stanga cand in dreapta pentru mult timp.
3. Stati pe locul din fata
Daca este posibil incercati sa conduceti dvs. Soferii rareori sufera de rau de masina pentru ca sunt foarte atenti la drum. Stand pe locul pasagerului din fata este urmatorul loc cel mai bine ales.
Nu numai ca veti avea mai mult spatiu prin care sa priviti afara, dar in unele masini locul din fata nu va zdruncina asa tare. Daca sofatul nu este posibil sau nu este dorit, vizualizati actiunea de a conduce sau prefaceti-va ca sofati. Acest lucru poate preveni sau alina greata.
4. Inchideti ochii
Dormiti, daca puteti. Daca ochii dvs. sunt inchisi, nu vedeti nimic si asta indeparteaza cauza afectiunilor datorate miscarii. In plus, dormitul va poate lua gandul de la raul de masina.
5. Deschideti fereastra
Multi oameni considera ca aerul rece, proaspat ii face sa se simta mai bine, desi motivul pentru acest lucru nu este clar inca. Daca nu este posibil sa deschideti o fereastra, aplecati-va catre partea de jos a ferestrei si inspirati adanc. Ar trebui sa fie scurgeri de aer.
Unii oameni considera ca anumite mirosuri ii fac sa se simta rau. Aici putem include deodorante de masina, parfumuri, fum sau miros de mancare. Indepartati sursa de miros, daca aveti posibilitatea, sau mentineti sursa de aer proaspat.
Daca niciuna nu este posibila, aplicati un spray cu aroma de lavanda sau menta pentru a acoperi celelalte mirosuri neplacute.
6. Faceti pauze
Opriti, dati-va jos si destindeti-va picioarele. Stati pe o banca sau sub un copac si inspirati adanc pe gura pentru a va relaxa. Acest lucru este foarte important mai ales in timpul drumurilor ce implica distanta mai mare cu multe curbe.
Nu faceti acest lucru pentru a scapa de raul de masina, ci si daca sunteti sofer si aveti nevoie de o pauza.
7. Luati masuri de precautie
Din moment ce greata este cel mai neplacut efect al raului de masina este intotdeauna bine sa luati masuri de precautie.
Radacina de ghimbir este remediul clasic cu recunoastere larga in ceea ce priveste efectele antiemetice, de prevenire a simptomelor de greata.
Tineti cont totusi ca medicamentele care sunt de obicei eficiente impotriva greturilor pot sa nu aiba efect asupra greturilor provocate de raul de masina.
Mancati cativa biscuiti cu ghimbir inainte de plecare, in timpul calatoriei si dupa sosire.
Puteti sa incercati si bomboane moi cu ghimbir, ghimbir invelit in zahar sau dropsuri cu ghimbir.
Inca o varianta preferata de unii oameni este administrarea de pilule pe baza de ghimbir, care se pot lua fara reteta de la plafare sau farmacii, 1 sau 2 capsule fiind suficiente pentru majoritatea adultilor.
Puteti opta si pentru bauturi racoritoare care includ ghimbir.
Daca drumul este lung, puteti sa va luati la voi ceai de ghimbir in termos. O alta solutie este ceaiul de menta.
Menta proaspata poate de asemenea sa indeparteze sau sa aline senzatia de greata. Se gaseste in magazine specializate, dar si supermarket-uri.
Nu da senzatia de somnolenta pe care o dau pastilele impotriva greturilor. Incepeti prin a manca 2 frunzulite si continuati sa o consumati in cazul in care considerati ca mai aveti nevoie.
Tineti o bomboana de menta in gura. Aceasta metoda functioneaza chiar si dupa ce a inceput sa se instaleze senzatia de greata. Nu rontaiti bomboana pentru ca dupa terminarea ei se va reinstala senzatia de greata.
Pentru cei carora nu le place menta sau chiar aceasta le provoaca greata se poate incerca si varianta cu bomboane de lamaie.
Servetelele umede cu alcool sunt extrem de folositoare pentru senzatia de greata. Se cumpara de la farmacie. Se desfac si se trec prin fata nasului, in momentul acela inspirand adanc.
8. Muzica va poate distrage atentia de la senzatia de rau
9. Aplicati o mica presiune. Daca simtiti ca va este rau in masina aplicati o presiune usoara intre cele doua tendoane de la incheietura mainii circa 3 cm deasupra ei. Puteti sa cumparati si o banderola care aplicata la incheietura va face acest lucru in locul dvs.
Aceasta va intarzia sau va alina temporar greturile pana cand va veti permite sa luati o pauza. Astfel de banderole se gasesc in farmacii.
10. Folositi medicamente care previn raul de masina
Exista medicamente eliberate fara reteta, dar si cu reteta, care sunt foarte eficiente impotriva simptomelor cauzate de calatoria cu masina.
Informati-va si asupra efectelor secundare pe care le cauzeaza inainte sa le consumati, mai ales daca sofati si daca vi se pare ceva neclar intrebati si un doctor. Majoritatea acestor medicamente se gasesc si sub forma de plasturi si pot fi mai eficiente decat cele administrate pe cale bucala.
Remedii din popor pentru raul de masina
Exista multe "remedii din popor" care par sa functioneze pentru unii, dar nu pot fi explicate si inca nu au fost dovedite. Daca toate celelalte dau gres, poate ca merita incercate si urmatoarele:
* Unele persoane jura ca mirosul ziarelor le face sa se simta mai bine. Din moment ce cititul ziarului probabil v-ar face rau, tineti cateva ziare in masina doar pentru ca aveti nevoie de mirosul acestora.
* Mancati o muratura cu aroma de marar inainte si in timpul calatoriei si puteti preveni instalarea senzatiei de greata.
* Infasurati o banderola de cauciuc in jurul incheieturii. Astfel de banderole le puteti achizitiona si din farmacii, unele avand incluse si substante medicamentoase, altele nu, parerea generala despre acestea fiind ca de fapt sunt doar o distragere a atentiei de la senzatia de rau.
* Mestecatul gumei reprezinta o alinare pentru unii.
* Consumul de produse sarate se pare ca ajuta uneori.
Sfaturi
Nu consumati o masa grea sau alcool chiar inainte de plecarea in calatorie.
Unii cred ca ciocolata consumata de dimineata inainte de plecarea la drum poate sa agraveze raul de masina.
Daca nu puteti dormi chiar deloc, puneti-va castile de la telefon, iPod, CD-Player, MP-player sau orice alt dispozitiv, lasati-va pe spate si inchideti ochii.
Nu vorbiti despre faptul ca va este rau si mai ales nu priviti catre o alta persoana careia ii este rau.
Ajutati-va copiii sa nu sufere de rau in masina prin a le oferi un scaun mai ridicat pentru a putea sa se uite usor afara, jucati-va cu ei si incurajati-i sa se uite pe fereastra. Nu le permiteti sa se uite la filme in masina. Poate sa declanseze si sa agraveze starea de disconfort.
Daca credeti ca citirea hartii va face rau, rugati soferul sa traga pe dreapta pentru a verifica directia de mers.
Ceata deasa va poate limita considerabil vizibilitatea si poate agrava starea de rau. In cazul acesta inchideti ochii si incercati sa dormiti.
Suplimentele cu vitaminele din complexul B va pot ajuta in prevenirea raului de masina, daca sunt luate pentru o perioada mai mare de timp. Cercetarile au demonstrat ca bebelusii nenascuti care nu primesc destule vitamine B in timpul sarcinii pot dezvolta afectiuni datorate miscarii imediat dupa nastere, care pot continua si in adolescenta.
Atentie!
Chiar daca va luati aceste masuri de precautie s-ar putea sa suferiti oricum de rau de masina.
In acest caz fiti pregatiti sa rezolvati aceasta problema cat mai bine posibil.
* Purtati pungi speciale la voi! Orice punga rezistenta la apa este folositoare. Farmaciile au astfel de pungi de unica folosinta.
* Goliti galetele de inghetata si pastrati si capacul. Aveti grija sa nu aiba vreun miros urat sau ciudat inainte sa o puneti in masina. Capacul va ajuta sa pastrati totul inauntru. De asemenea sunt si usor de curatat si se pot refolosi.
* Luati intotdeauna la dvs. bicoarbonat de sodiu. Daca vomati pe husele masinii frecati cu bicarbonat pentru a curata si a indeparta mirosul si a usura curatarea finala a acestora cand va intoarceti acasa.
* Consultati medicul inainte de a lua medicamente impotriva raului de masina.
Lucruri indispensabile
* Menta proaspata
* Biscuiti, bomboane, jeleuri, dropsuri din ghimbir
* Dropsuri de lamaie sau menta
* Ceai de ghimbir sau menta in termos
* Pungi
* Deodorante de masina cu lavanda sau menta
* Ziare sau reviste
* Perne
* Apa
* Muzica
* Carti pe care altii ar putea sa vi le citeasca
* Carti inregistrate
* Jocuri pe care puteti sa le jucati in timp ce va uitati pe geam.
Acestea fiind spuse, va dorim succes in prevenirea simptomelor provocate de calatoria cu masina.
Si eu am rau de masina In special la drum cu serpentine. Ma fac dintr`o data alba la fata, si continuarea o stii
Si @Eliana Nucham, nu poti da sfaturi de pe net daca tie nu ti s`a intamplat. De exemplu daca inchid ochii cum zici tu, sau incerc sa dorm imediat imi vine o senzatie de rau, si ma simt aiurea toata ziua.
-Mirosu ziarelor ajuta?! Nu prea cred
-Daca ai o punga langa tine, adica la vedere cu siguranta iti este gandul numai la vomat, asa ca nu e indicat
P. S: am incerca tot felul de pastile "anti-rau" si degeaba. Lamaia m`a ajutat de mai multe ori . Daca gasesti ceva care sa te ajute, Spune`ne si noua :*
Bla bla bla... ia gheata si pune pe fata timp de 10 min cand mergi cu masina.si iti trece timp de vreo 2 ore.si faci asa vreo 3 zile.si iti trece raul de masina definitiv.asa am scapat eu... funda?
Poti lua pastile anume pentru acest rau de masina. In timpul mersului cu masina sa te uiti pe geam, sa ai o fereastra deschisa sa te iei cu vorba sau cu muzica si sa nu te gandesti ca iti va fi rau.
Sunt bune pastilele alea emetostop, si incearca sa privesti doar in fata!:*