| mezeicristina33 a întrebat:

Nu inteleg nimic din geometria asta de cls 9 am si o profa tampita si ma chinui ma rog sa mi scot macar 5 la orice test dar sunt bine in rst numa 9, 10 dar la mate praf nu vreau sa mi dezamagesc parintii dar ma chinui si nu prea reusesc! ce sa fac ajutati-ma!

Răspuns Câştigător
| GabiDumitrescu a răspuns:

Oh, my, ce nebunie a iesit aici. Discutam de trigonometrie, nu? Eu am intrat la liceu cu 9.85 la mate, cu foarte putine meditatii (de obicei gaseam o scuza sa nu ma duc, mi se parea efectiv timp si mai ales bani aruncati pe geam), insa la trigonometrie m-am pierdut de-a binelea. Daca nu ai ceva tendinte masochistice si inclinatii puternice catre algebra abstracta, e chin de-a dreptul sa inveti mizeriile alea care nu iti vor folosi niciodata oricum. Sfatul meu, desi multi vor fi de parere ca e complet eronat - daca colegul de banca actual nu e pe felia asta, schimba-te cu unul care inghite materia si copiaza cu orice ocazie, plus incearca sa te descurci si tu de un 5. Treaba cu munca doua ore pe zi... DOUA ORE PE ZI E IMENS ca sa le pierzi cu o mizerie absolut inutila, lipsita de sens si logica.

Răspuns Apreciat de Editori
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Lucreaza mai mult. In clasa a noua invatarea se face individual, profesoara este responsabila de foarte foarte putin, maxim 10%, restul e treaba ta. Sunt convinsa ca daca lucrezi geometriue doua ore pe zi in zilele de scoala si 4 ore pe zi in zilele de weekend si in vacante, vei ajunge la intelegerea ei in maxim 6 luni.

| TheAce a răspuns (pentru Brigaela):

Cu 4 ore pe zi consumate pe o arie care nu te pasioneaza, in care nu excelezi si din care nu vrei sa-ti construiesti o cariera, cat timp iti mai ramane pentru a trage tare la materiile care chiar conteaza pentru viitorul tau?

| Brigaela a răspuns (pentru TheAce):

Restul. matematica conteaza mult pentru viitor, orice ai vrea sa faci. Fiindca iti dezvolta gandirea si inteligenta. Eu observ la studentii si rezidentii mei. Muncind la fel, invatand la fel, cei care au fost buni la matematica (desi fac ceva complet nelegat la prima vedere) sunt cu doua puncte mai buni decat cei care au fost mai slabuti. Si orice ai face in viitor, nu vei putea recupera handicapul neinvatarii matematicii in scoala.

N-am cum sa fiu de acord. Copiiilor nu le spune nimeni ca perioada aceasta, pana la sfarsitul liceului, e de departe cea mai lejera si mai relaxata din punctul de vedere al managementului timpului, pana la pensie. Nu le spune nimeni sa se axeze pe ceea ce isi doresc, in conditiile in care pierd oricum jumatate din zi la scoala, invatand, si acasa, facand teme. Extra-urile astea, de dragul presiunii notelor (care, apropo, nu conteaza catusi de putin) nu fac decat sa ii chinuie. Invatati copiii sa se inteleaga mai intai, sa se asculte pe sine si sa-si urmeze pasiunile. Eu n-am excelat niciodata la matematica de exemplu, desi ai mei ar fi vrut sa le calc pe urme si sa urmez studii preponderent reale, dar asta nu m-a oprit sa rup in doua cartile din domeniul meu de interes si sa devin o referinta in domeniul pentru care m-am pregatit de prin clasa a 9-a, alegand mai apoi literatura ca si hobby. E stupid insa sa impui unui copil 4-5 ore de exercitii suplimentare intr-un domeniu care il chinuie, pur si simplu. E pur si simplu stupid.

Sincer, pentru mine perioada liceului si a facultatii au fost cele mai incarcate, fiindca aveam atat de multe de aflat si atat de putin timp. Dupa aceea, e mult mai relaxant, fiindca ai deja o baza foarte solida si poti invata repede si sintetiza cu maxim succes. Cred ca e o solutie mai buna sa tragi tare cand esti tanar s sa ai apoi o viata mai lejera, decat sa ai o perioada relaxata in liceu ca apoi sa ai o viata grea pana la pensie.
Eu nu cred ca trebuie sa ne axam numai pe ce ne place, cred ca trebuie sa nazuim sa devenim oameni intregi, cu cunostinte ample si variate in absolut toate domeniile, sa stim cat mai mult edspre absolut orice putem invata. Te axezi pe ce iti doresti pe la sfarsitul facultatii, daca incepi din liceu, iti pui singur niste ochelari ed cal si ajungi sa nu mai intelegi alte domenii (nu zic ac tu nu esti o exceptie, dar cei mai multi au nevoie de studiu serios pentru a avea o cultura generala de buna calitate si o gandire rapida si exacta). Si eu m-am pregatit pentru medicina din clasa a zecea, dar fara sa neglijez celelalte domenii, in care am invatat excelent tot liceul. Si mi-a folosit mult, fiindca acum am multe domenii de interes, inteleg multe si nu pot fi manipulata cu usurinta. matematica nu e un chin, toti ce care au facut un pic de efort si s-au apropiat cu efort si drag de ea au sfarsit prin a o iubi. Banuiesc ca tu nu ai facut-o ca mod de fronda, pentru a nu le face pe plac parintilor, motiv care mi se pare unul trist. Pentru mine, faptul ca mi-am facut parintii mandri si le-am ascultat sfaturile si le-am indeplinit ambitiile (alegandu-mi singura cariera, dar fara a le nega valorile), e un lucru valoros si de care sunt mandra

Nimeni nu o face ca mod de fronda, e vorba despre a incerca, dincolo de toate, sa fii fericit, facand ceea ce iti place (sa fim seriosi, niciun profesionist n-a ajuns unde a ajuns facand ceea ce detesta). Pana la urma de asta a dat gres sistemul educational romanesc, centrat pe un portret robot al elevului si nu pe elev in sine, continuand, intr-un mod incredibil, sa ofere curricule seci si materiale de lucru invechite, usor barbare, greoaie, centrate pe cantitate, fara a se opri din cand in cand pentru a se intreba daca elevul va avea sansa de a fii fericit. Parintii au si ei partea lor de vina, folosind de multe ori copii pe post de stindard al reusitelor mult visate...de altii. De asta avem copii care trag anual pentru 5 olimpiade diferite, copii care termina cu media 10 liceul, invatand lucruri irelevante pentru viitorul lor de dragul mediei perfecte, tineri care termina facultatea cu 10, rupand cartile in patru, stresandu-se mai mult decat e nevoie, invatand 24/7 de dragul mediei perfecte, tineri care nu mai au timp pentru internship-uri si proiecte, pentru joburi part time ori alte actiuni relevante pentru viitorul lor, tineri care mai apoi cad in depresie pentru ca avand experienta 0 nu sunt angajati nicaieri pentru o buna perioada de vreme, tineri aparent perfecti care sfarsesc pe un salariu de 4-500 de Euro cu care vor trebui sa se descurce mai apoi si care le va asigura strict o viata mediocra, tineri care nu vor intelege ce nu au facut bine si care vor da inevitabil vina pe sistem. Tineri care ar fi putut sa se inconjoare de arta, de frumos, de aventuri. Tineri care ar fi putut sa mute muntii din loc intr-un domeniu dar care au fost invatati de mici sa fie acei ''jacks of all trades'', fara sa le spuna nimeni compeltarea sintagmei: ''...and masters of none''. Tineri care din 25-30-100 de oameni au fost cei mai buni dar care nu pot face fata la nivel de excelenta intr-un domeniu cu alti 10-50-100.000. Aici zace problema. In faptul ca scoala nu defineste deloc corect excelenta. Cat despre managementul timpului, tu poate ai fost norocoasa, eu simt ca perioada din facultate (perioada in care evident ca si lucram) a fost mult mai lejera comparativ cu cea de acum, cel putin ca si ore efectiv consumate pe viata profesionala. Bottom line: vorbiti-le copiiilor despre fericire, cultivati dorinta lor de a fi fericiti, restul care in plan secund.

Tu tinerii aia nefericiti i-ai intalnit vreodata? Fiindca cei de acre zici tu, din experienta mea, si-au gasit mereu un drum in viata si au fost fericiti si impliniti.
Nefericiti si depresivi sunt cei care au trecut prin scoala invatand pe sponci, numai ce le-a intrat lor in cap ca e util, copiind pe ici si colo, ocupandu-se mai mult de activitati extrascolare si voluntariate aiuritoare, dar lasand in planul doi invatatura. iar cand au terminat, au descoperit ca li se cere excelenta in studiu si nu o au si sunt foarte frustrati ca tocilarii de demult au cariere stralucitoare si ei, popularii, care au invatat exact ce le trebuia si au facut internshipuri si activitati extrascolare ajung sa aranjeze marfa in raft. Cam asa sta realitatea aici, in lumea noastra reala. Sgur, sunt unii geniali care si-au urmat doar chemarea si sunt fericiti, dar astia reprezinta cam unul dintr-o mie care incearca varianta asta. pe cand cei care incearca varianta clasica, drumul greu al muncii indarjite, reusesc in proportie covarsitoare.

Ii intalnesc aproape zilnic. Cel mai des in cadrul seminariilor sau a eventu-urilor dar si in alte cadre. PS: Activitatiile extra-scolare nu sunt importante, sunt imperios necesare. N-am cunoscut in viata mea o persoana de succes, implinita financiar, cunoscuta in bransa, care sa fi reusit fara. Poti face un studiu lejer, cum salariile de la noi sunt in general modeste, in care sa vezi care au fost itneresele generale extra-curriculare ale tuturor celor care si-au facut un nume si care castiga peste cateva mii de euro pe luna (sa nu vorbim totusi de sume exagerate). PPS: De curiozitate, cam cat castigi?

| TheAce a răspuns (pentru TheAce):

Apropo, intrebarea e pusa pentru ca tu vorbesti de educatia formala ca despre ceva idilic, cand lucrurile sunt diferite. Exemple: Ai in liceu materii precum educatia antreprenoriala. Ei bine, una e sa o inveti de la un profesor de liceu (care e, ei bine, profesor de liceu), si alta e sa o inveti de la un antreprenor de renume, lucru pe care il poti face in cadrul unui summit de exemplu. Vorbesti despre internship-uri iarasi in necunstinta de cauza, cand, spre exemplu, un internship de o luna la Google valoreaza mai mult decat 3-5 ani de facultate. Apoi uite, tot liceul faci literatura, dar n-o faci cu vreun scriitor care sa te invete ce inseamna sa mori pe fiecare coala, sa te dezintegrezi si sa te reintrupezi mai apoi in ea. Scoala romaneasca e importanta, dar ea nu-i menita sa creeze elite. E menita sa te ajute sa te descurci. Ce faci pe langa ea, in completarea ei, te va defini ca profesionist, ori cand petreci 20 de ore pe zi invatand strict formal nu-ti mai acorzi sansa de a te dezvolta. Drumul asta greu si indarjit presupune carti pe care profesorii nu ti le recomanda, presupune sa iei contactul cu profesionistii din domeniul tau, presupune o viata sociala ultra-activa, internship-uri, summit-uri si asa mai departe. Genialitatea se mai si invata. De la oameni geniali insa.

Eu nu am facut niciodata nici o activitate extrascolara. Sunt printre cei mai buni din tara in domeniul meu (in sensul ca suntem vreo 30 care putem face ce fac eu si eu sunt printre cei mai buni). castig in jur de 3000 de euro pe luna, toti bani legali, pe contracte de munca. Ceva mai mult atunci cand sunt chemata sa vorbesc la conferinte. De-acum sa nu mai spui ca nu ai cunoscut pe nimeni.

You must be fun at parties.

Vezi de ce spun ca limitarile nu sunt bune? Fiindca nu ai imaginatie. Nici eu nu credeam ac am simtul umorului. pana mi-am dat seama ca petrecerile noastre sunt foarte reusite, fiindca imi lace sa spun bancuri si stiu foarte multe, fiindca desi nu sunt cea mai spontana persoana, sunt mucalita si adesea gasesc o replica haioasa, dar si fiindca stiu sa port si o discutie serioasa si interesanta in multe domenii. In plus, am un sot minunat cu acre ma completez foarte bine si la noi e mereu armonie si iubire. Si, sa nu uit, bunica m-a invatat sa gatesc si imi place la nebunie. Mi-ar placea sa te invit o data la o masa imbelsugata si un pahar de vodca buna (imi place mie)... Ai intelege ca lumea e mai complexa decat te-ai gandit vreodata.
Daca iti spuneam ca castig cu greu 200 de euro, ai fi fost fericit ca mi-ai dat peste nas, desi banul nu este o valoare absoluta. Daca ti-am spus ca castig mult si sunt apreciata, te-ai gandit automat ca poate nu am sapca (ca intr-un banc celebru), doar asa, ca sa ai ultimul cuvant.

Daca ai impresia ca esecurile altora ma bucura, traiesti o viata in care fericirea e imbordata de amar. N-a zis nimeni ca nu esti apreciata, dar vorbesti de limitari cand tu singura ti le-ai impus, alegand sa nu faci tot ce e posibil pe lumea asta. Eu n-am cum sa le spun copiiilor ''hei, copii, nu faceti activitati extrascolare'', cand e OBLIGATORIU sa faci sport pentru auto-disciplina, si sa ai macar 2-3 hobby-uri care sa te implineasca si care sa te faca cu adevarat o comoara de om. Eu n-am cum sa le zic sa traga 16-17 ore in cadrul unei institutii care a dat deja gres atat de rau incat a ajuns in moarte clinica. Eu n-am cum sa le zic sa nu faca arta. Si sa o respire. Des. Brut. N-am cum. Si nu, banii nu-s valoarea absoluta (desi, sa fim sincer, e nevoie de ei cel putin pentru asa numitul ''piece of mind''), fericirea e. Aia FARA COMPROMISURI. PS: O vodka buna nu refuz, niciodata. Daca as refuza-o, n-as mai scrie la fel de bine.

Sincer, ma distrez. M-ai intrebat cat castig, ti-am spus. banuiesc ca aveai un scop, nu? Care era acela, sa imi spui apoi ca presupui, fara sa ma cunsoti ca nu sunt petrecareata? Nu simti fractura logica? Si tot eu sunt nefericita?
Da, am hobby-uri, dar nu de asta vorbeam, ci de activitati impuse extrascolare, inutile si care mananca din timpul de invatatura. Scoala nu e in moarte clinica, crede-ma, eu predau in mediu universitar, sotul meu in cel preuniversitar. Sunt multi copii buni, pasionati de invatatura, care iau si note mari, invata si bine si sunt si fericiti. E adevarat ac sunt putin obositi si sufocati de faptul ca li se impune sa faca voluntariat (uneori ca sa stranga semnaturi pentru politicieni) si ca simt ca pierd vremea la scoala altfel si la activitatile extarscolare care li se impun. dar sunt tineri si trec cu zambetul pe buze peste asta.

Eu cred ca tu nu intelegi ce inseamna activitate extra-scolara. Se refera scurt pe 2 la ceea ce faci pe langa scoala, DIN PROPRIE INITIATIVA. O activitate extra-scolara nu poate fi impusa, daca e impusa atunci devine automat scolara. Ma refer la a practica un sport, la a frecventa un club de carte, la a merge de cursuri de aeromodelism, la cercuri de pictura, la orice ar vrea copiii sa urmeze pentru a-si forma o cariera. Cat despre voluntariat, cred ca nu itnelegi ce presupune nici acesta. Nu ti se poate impune voluntariatul, atunci, automat nu mai e VOLUNTARiat. Ma gandesc ca intelegi termenul. Iar asta cu semnaturile nu tine. Am lucrat anul acesta in 2 campanii, ca si PR Manager si te asigur ca tinerii care strang semnaturi sunt membrii ale organizatiilor de tineret ale partidelor si ca castiga sume chiar mari de bani in campanii, fiind platiti la zi peste nivelul salariului mediu. Iar asta iti spun din surse cat se poate de sigure. Cat despre scoala, singura ei salvare e educatia non-formala. Educatia formala n-a facut decat sa creezi muncitori.

Te asigur ca in fiecare campanie electorala, tinerii din organizatiile de tineret au atras colegi de clasa (unii pentru bani, altii fiindca au fost facuti de ras in organizatie ca sunt incapabili, altii dojeniti de nenea de la PR care le-a spus ca se baza pe ei si il dezamagesc) care sa mearga sa faca voluntariat pe strada stramngand semnaturi. la schimb, li s-a oferit, de catre un ONG sustinator, adeverinte de voluntariat (si mici sume de bani). Am vorbit personal cu cel putin 30 de copii care au chiulit de la scoala sa faca asta si au solicitat apoi motivarea absentelor cu certificatul de voluntariat. Si atunci se pune problema, daca tu spui ca faci parte din acest sistem si ma asiguri ca nu exista ceva vazut de mine, cu ochii mei, unde minti?
Si nici nu ai habar ce sunt activitatile extrascolare in ziua de azi, dar asta nu ai de unde sa stii, doar presupui.

Eu nu fac parte din sistem. Eu sunt doar un profesionist care ajuta brand-uri sa comunice. Domeniul poate sa fie oricare. Nu fac PR politic 24/7 dar te asigur ca te inseli. Apropo, cum naiba sa te numesti profesor si sa folosesti sintagma ''adeverinte de voluntariat si mici sume de bani''? Ori e activitate platita ori e voluntariat. Doamne... Nu draga mea, tu esti cea care habar nu are cu ce se mananca activitatiile extra-scolare. Si incep sa cred ca esti de-a dreptul otravitoare in limbaj. Dar ca si formator am sa am grija sa nu ma cobor la nivelul tau (unul care nici macar nu intelege ce inseamna voluntariatul sau extra-curricularul, asta si pentru ca cel mai probabil nu le-a ''practicat'' niciodata). Iti place ''trasul asta de siret'' si zeflemeaua dar pana una alta nu ne-am scris cartile impreuna. O zi buna. Si block, desigur, prefer sa pierd timpul util, cu oameni care nu otravesc site-urile de tineret.

| anonim_4396 a răspuns (pentru TheAce):

Orice voluntariat este rasplatit cu o diploma / adeverinta (iti spun asta pentru ca eu am luat parte), mi-a facut placere sa citesc discutia.
Si mai e ceva, legat de partea cu distractia, nu ai cum sa intelegi cum se distreaza oamenii dintr-o anumita categorie sociala, daca tu nu faci parte din ea.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Brigaela):

Nu mi se pare un venit grozav pentru cineva care este cel mai bun din tara la ceva, bine, nu stiu la ce, doar presupun.

| Brigaela a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu am zis ca sunt cea mai buna, ci printre cei mai buni.
Poate nu e un venit grozav, dar sincer eu nu cunosc pe nimeni care sa castige atatia bani lunar din munca cinstita, fara a fi investitor. Stiu ca exista, dar sunt putini. Tu cate persoane cunosti?

Cunosc cateva persoane, intr-un timp si mama se apropia de castigul asta ( ce e drept, lucra prea mult), sunt multi profesori care isi ocupa tot timpul cu meditatii si care ajung la un 2500-3000 de euro pe luna(nu stiu daca in standardele tale se incadreaza la munca cinstita, pentru ca nu stiu cati dintre ei platesc impozit), dar pentru un doctor, castigul nu mi se pare grozav.

Pe langa asta, mai sunt si arhitecti, politiceni, iar daca ma gandesc la persoane publice cred ca lista se lungeste.

Daca nu platesti taxele pe munca, atunci trebuie sa scazi din veniturile respective cam 45% (sunt bani pe care eu ii castig prin munca, dar ii dau statului pentru a plati medicamente pentru batrani si copii, gradinite, spitale, pensii, ajutor de somaj, pensii de handicap, si sunt foarte mandra de asta). salariile medicilor in Romania sunt foarte mici, din pacate, nu stiai?

Sunt total de acord cu asta, dar pentru un medic de top, care este si profesor universitar, din ce am inteles eu, nu mi se pare un venit grozav. Este strict parerea mea.

Nu, nu sunt profesor universitar, sunt asistent universitar.

| Holiday a răspuns (pentru Brigaela):

Tu esti o fata desteapta, te pricepi la ce faci tu acolo, castigi cat castigi, bine pentru. Romania, dar privind lucrurile in ansamblu, si alte raspunsuri ale tale, nu esti deloc deschisa, desi vrei sa pari. Daca tie ti se potriveste ceva si ai oarecari rezultate, ai impresia ca toti trebuie sa faca lucrurile ca tine si ca nu exista si alte moduri de a avea succes profesional, personal, familial, etc. Ei bine, nu e asa, iar multora stilul asta al tau pur si simplu nu li se potriveste.
Afirmatii de genul "sunt printre cei mai buni", dar castig 3000 de euro nu se sustin, sau, te multumesti cu putin, ceea ce iar nu e un exemplu pentru altii.
De asemenea"
"...sunt bani pe care eu ii castig prin munca, dar ii dau statului... si sunt foarte mandra de asta"

Hai sa fim seriosi, cum dracu sa fii "mandra" ca dai bani statului. Ii dai pentru exista niste reglementari legale, si este foarte bine ca le respecti, dar de aici pana la "mandria" asta...Astea-s declaratii din alea pompoase care dau bine la unii...dar bineinteles nu sunt reale, indiferent de ce zici tu.

Un lucru e cert, educatia din Romania e prost gandita, sigur sunt putini ca tine care sunt dispusi sa invete in liceu bine la toate materiile, fie nu sunt interesati de ele, fie nu pot, dar sistemul educational si nu in ultimul rand parintii ii obliga sa invete si pe ei sa piarda foarte mult timp cu materii in care nu vor performa niciodata in detrimentul unora de care sunt mai mult sau mai putin atrasi si de unde si-ar putea face viata mai buna.

"Scoala nu e in moarte clinica, crede-ma, eu predau in mediu universitar, sotul meu in cel preuniversitar."

La momentul asta e, si daca nu va schimbati mentalitatea, va fi din ce in ce mai rau. Deci copilul asta, dupa tine, ar trebi sa invete 18 ore pe saptamana acasa la matematica. Dar nu spui nimic despre faptul ca multi dintre profesori sunt incompetenti si ca nu sunt capabili sa predea pe intelesul tuturor elevilor, ca nu-si dau interesul, ca, mai ales astia care predau materii necesare la diverse examene ca sa atraga elevii la meditatii fac special asta, etc.
Mda, invatamantul romanesc e pe val, ce sa zic...

| Brigaela a răspuns (pentru Holiday):

Eu am fost o fata saraca. pentru mine, 3000 de euro pe luna e o suma imensa, aproape ca mi-e rusine sa spun cat castig, fiindca mi se pare nesimtit de mult.
Da, sunt mandra ca dau statului bani din care cumpara medicamente copiilor si batranilor, din care plateste pensii de varsta si de handicap, din care sustine ambulanta si alte servicii sociale. Da, exista niste reglemenatri pe care nu le incalc in nici un fel, fiindca sunt mandra ca eu pot munci si asa ii pot ajuta pe altii care nu pot. Stii, cand vad o ambulanta salvand un om sau un politist care ma face sa merg in siguranta pe strada mea, simt ca si din munca si din banii mei se faca stea si sunt mandra. Ca tu nu ma crezi, asta este doar problema ta. Stii, eu nu pot sa inteleg cum tu nu esti mandru de asta, de faptul ca munca ta poate imbunatati vietile atator oameni. Nu esti mandru cand stii ca poate acum o mama este alaturi de copiii ei citindu-le povesti sub brad fiindca din impozitele ei, ale tale, ale mele si ale altor 1000 de oameni sanatosi i-am platit un tratament scump care a vindecat-o?
Dar ma intreb de ce esti atat de condescendent, nu iti e un pic rusine?
Despre restul afirmatiilor, chiar nu are rist sa ne pierdem amandoi timpul cu explicatii. Eu nu stiu sa explic pe intelesul tau, iar tu refuzi sa intelegi oricum ti-as explica. Dar te rog, ia-ti seama si fii politicos, modul in care te comporti aici te face de ras doar pe tine.

| CuriousStuff a răspuns (pentru Brigaela):

Avem nevoie de mai multi oameni ca dumneavostra. Jos palaria.
In rest, daca ne intalnim prin mediul universitar sper sa primesc o nota buna pentru ce am spus mai sus. (Glumesc, evident) happy

"Dar ma intreb de ce esti atat de condescendent, nu iti e un pic rusine?"

CONDESCENDÉNT, -Ă, condescendenți, -te, adj. Care are o atitudine plină de respect sau de bunăvoință față de cineva; respectuos, amabil. – Din fr. condescendant.

Mai are rost sa comentam?!?

Si zici ca sustii conferinte, ha?

Referitor la impozite, iei partea care iti convine, dar ia gandeste-te ca profesori ca tine care sfatuiesc elevii sa studieze acasa 18 ore pe sapt la o materie pentru un 7-8 pentru ca ei nu sunt capabili sa-si faca treaba cum trebuie la serviciu sunt platiti tot din taxele platite de mine. Am dreptul atunci sa cer ca astfel de persoane sa nu mai poata preda in scoli? Am. bineinteles.

"Dar te rog, ia-ti seama si fii politicos"
"Dar ma intreb de ce esti atat de condescendent, nu iti e un pic rusine?"

Tare nehotarata esti...

| CuriousStuff a răspuns (pentru Holiday):

Nu vrei sa termini odata? Da, am inteles si cunoastem toti frustrarea elevului roman si nu numai, sa nu-ti inchipui ca prin alte tari nu se invata, sau elevii merg cu placere la scoala pentru ca majoritatea elevilor merg cu acceasi scarba cu care mergi si tu. Nu zic ca sistemul e perfect, dar cat timp sistemul de invatamant din Romania scoate profesionisti in domeniul lor eu zic ca merita stradania. Ai DREPTURI... atatea drepturi are elevul roman, dar obligatiile tale care sunt? Toti ne cunoastem drepturile insa nimeni nu stie obligatiile. In ceea ce priveste liceul, dupa clasa a 10-a nu mai e obligatoriu, asa ca poti sa nu mai mergi, nu te opreste nimeni. Nici profesorii nu lucreaza in cele mai bune conditii la fel cum nici medicii nu lucreaza in cele mai bune conditii, asta nu inseamna ca e vina lor daca un elev ca tine nu invata sau un pacient face o complicatie. Nu stiu cati ani ai, dar dupa cum scrii, la varsta ta ar trebui sa ai cu totul alta viziune, sa te poti pune in papucii altora si sa vezi cum e, nu doar sa arunci cu vina in stanga si in dreapta.
Si sa fim seriosi, daca iti vine un profesor la clasa care isi da silinta si vrea sa va invete ceva maxim 2 elevi o sa fie atenti si o sa invete, restul o sa zica "la ce ne trebuie noua materia asta? ce tot vrea si handicapatul asta?" dar daca vine un "incopentent", dupa cum ii numesti tu, care toata ora rade cu elevi si spune bancuri sunt sigur ca ala e mult mai apreciat de elevi. Acum unde e vina? La profesor sau la elevi?
Si nu vad de unde atata nesimtire, omul asta (Brigaela) salveaza vieti, trateaza boli si isi da mai departe cunostintele viitorilor medici si tu, ai tupeul sa vorbesti asa, pustiule?
Ce bine e pe net cand ne putem trage, cu mic, cu mare, de sireturi, fara vreo consecinta asupra propriei persoane.

| Holiday a răspuns (pentru CuriousStuff):

Faptul ca e medic si salveaza vieti, e datoria ei, asta si-a ales sa faca si nu ii ia nimeni asta. Iarasi, de unde ideea ca daca ne facem datoria pentru care suntem platiti trebuie sa ni se ridice si statuie?!? Asta e gandire tipic romaneasca.
Iar faptul ca e medic, chiar unul exceptional poate, nu inseamna ca se pricepe la orice.
Ca medic nu-i contest meritele, nu am cum atata timp cat nu stiu nimic despre asta, si nici nu am comentat ceva, dar ca pedagog, desi e bine intentionata are o metoda invechita, depasita.

"dar cat timp sistemul de invatamant din Romania scoate profesionisti in domeniul lor"

99% din cei care devin profesionisti dupa ce termina invatamantul in Romania, devin nu creati de sistem ci prin banii parintilor bagati in meditatii, sau fac liceul si/sau facultatea in alte tari, in general tot pe efortul financiar al parintilor. In plus, hai sa fim seriosi, cati adevarati profesionisti are Romania, in orice domeniu. Ne place noua din patriotism sa credem ca avem si facem, dar n-avem asa multi.

"... asta nu inseamna ca e vina lor daca un elev ca tine nu invata sau un pacient face o complicatie."

Ba da, e exact vina lor, si daca nu inteleg sa si-o asume si sa inteleaga cand gresesc, vor face la fel cu aceleasi rezultate dezastruoase.

"... ai tupeul sa vorbesti asa, pustiule?"

Nu doar ca am "tupeul" cum zici tu, dar am si dreptate...pe de alta parte s-ar putea ca dintre noi doi tu sa fii "pustiul".

Faptul ca salveaza vieti in ROMANIA e de apreciat, poate mai mult decat ca salveaza vieti. Da, e meseria ei, si ea si-a ales-o, dar o persoana ca ea ar putea sa fi mers de mult intr-o alta tara si salveze vieti acolo, pe 10x salariul. Nu e gandire romaneasca, daca nu apreciezi un om care salveaza vieti si trateaza bolnavi, chiar daca el si-a ales sa faca asta, atunci pe cine sa apreciezi? Cui sa-i faci statiue? "Eroilor" de razboi care omoara altii oameni ca sa "te protejeze"? Parlamentarilor? Fotbalistilor?! Sa fim seriosi. Gandirea ta nu e una rea, dar are lacune mari. Doar pentru ca imi aleg sa salvez vieti nu inseamna ca nu trebuie sa fiu apreciat mai mult decat unul care si-a ales sa dea cu piciorul in minge, doar pentru ca "mi-am ales asta".

Patriotismul meu e legat de alta tara, nu de Roamania, asa ca nu din patriotism spun ca avem experti in multe domenii, de altele nu stiu, si nu vrea sa ma bag in marile povesti cu hackerii romani (care nu au studiat in alte tari) dar in domeniul medical cunosc personal o gramada de experti si profesionisti in domeni. Nu stiu daca cu meditatii sau fara, dar se poate si fara meditatii si iti spun din propria experienta.
Da, sistemul nu e unui perfect si niciodata nu o sa fie si nicaieri nu e. Dar functioneaza, asa cu frustrari si tras de coada, functioneaza si functioneaza bine. Nu e ok ca elevul trebuie sa invete fara sa gandeasca, asa e cea mai mare problema a sistemului, ca profesorul nu e invatat cum sa invete elevul sa gandeasca pentru el, si notele se dau pe cantitatea de informatie pe care poti sa o memorezi, dar asta se intampla peste tot, nu doar in Romania. Putine sunt tarile unde sistemul de invatamant e diferit, si accentul nu se pune atata pe memorare cat pe dezbateri cu argumente persoanale si gandire. Da, trebuie schimbat, dar schimbarea asta nu o sa se faca intr-o zi, sau un an, nici macar inca cativa ani. Pana sa ajungem s-a schimbat (orice) sistem din Romania o sa ne ia ZECI de ani, pentru ca astia suntem.
Si ca sa revin la ce vorbeam, nu profesorul e de vina, pentru ca el nu are cum sa preadea altceva sau alcumva decat ce are in manual si decat cum a invatat si el la randul lui. E o piramida care trebuie schimbata de la baza, si asta e o reforma uriasa care (daca o sa se intample candva) o sa treaca mult timp pana la schimbarea completa. Daca avem noroc eu zic ca poate stranepotii nostri o sa prinda noul sistem, sau copiii lor. Zi-mi pesimist, dar mi-am pierdut de mult incredearea in spiritul civic romanesc.
Si sa mai accentuez odata ideea pe care vreau sa pun accent, pentru ca m-am abatut extrem de mult, nu o persoana e de vina (profesorul) pentru ca asa preda. La un moment dat ii inteleg si pe ei, dupa 10-20 de ani de predare in care vezi ca elevii nu invata si nu isi dau deloc interesul orice ai face, orice metoda de predare ai folosi iti mai si bagi piciorul. Nu e de admirat gestul, dar sistemul nu le permite sa faca altceva. Si cum am zis, sistemul nu o sa se schimbe, cel putin nu cat timp o sa mai fim noi pe aici.

Ideea e ca schimbarea trebuie sa vina de la profesori, nu de la elevi. De la elevi nu are cum veni, ei cei mult isi vor baga picioarele ca si pana acum daca nu sunt atrasi catre scoala.
Sistemul functioneaza dar nu bine. Cand jumatate, daca nu mai mult, nu reusesc sa ia examenul de bacalaureat inseamna ca ai o problema. Fie ceea ce fac profesorii, atat ca predare cat si ca pedagogie este gresit, fie complexitatea subiectelor de la examen nu este corelata cu ceea ce se invata la scoala.
Obiectiv vorbind, problema nu e la subiecte, ele nu sunt extraordinar de complicate pentru a obtine o nota de trecere.
Problema majora a profesorilor din Romania este ca desi multi poate sunt buni pe materia pe care o predau, sunt foarte slabi pedagogi. Si dupa cum vezi, sunt si foarte refractari la a-si modifica intai ei stilul de lucru si gandirea.
"Nu frate, eu asa am facut, asa am pomenit eu, asa am avut eu un oarecare succes, asa inseamna ca e bine si toata lumea trebuie sa faca la fel" - cam asta e gandirea lor.
Numai ca nu e chiar asa, intre timp s-a constatat ca se poate mai bine, dar comoditatea si conservatorismul romanului in general si al profesorului roman in particular nu ii permit sa inteleaga asta.

"Da, trebuie schimbat, dar schimbarea asta nu o sa se faca intr-o zi, sau un an, nici macar inca cativa ani."

De acord ca nu se poate face repede, dar daca nu se incepe, nu se va face niciodata. Iar judecatile de genul "lasa bah, ca uite ce doctor smecher sunt, ce bine ma pricep eu la tot, cum sa vina astia sa-mi zica mie ca nu e bine cum predau", sunt exact cele care franeaza procesul de schimbare. Ce e surprinzator, si pacat, ca de multe ori vin de la oameni competenti in domeniul lor, dar care nu inteleg ca nu se pricep la tot si nu pot accepta nici macar cu exemple concrete ca trebuie sa schimbe ceva.

Eu zic ca alta e problema. Bacalaureatul e la fel ca tot timpul, eu zic ca nici mai greu dar nici mai usor nu e decat acum cativa ani. Crezi ca nivelul de pregatire a profesorilor a scazut de acum cativa ani cand era o majoritate mult mai mare care trecea examenul de bacalaureat sau elevi din ziua de azi au alte preocupari decat scoala? Da, scoala trebuie facuta interesanta, dar mai demult cum de se putea sa se ia bacul fara meditatii? Unii, cum reusesc sa ia bacul fara meditatii si invatati de aceeasi profesori care ii invata si pe altii care nu reusesc? E normal ca profesorul ala sa-si dea si interesul mai mult cu un elev care vrea sa invete si sa-i lase pe ceilalti in treaba lor, nu poate un profesor sa tina in frau 40 de elevi care nu vor sa invete. Mai bine se ocupa de aia 5 care vor.
Sistemul nu s-a schimbat si totusi rata de promovabilitate de bac scade. Cum se explica? Profesorii predau mai rau sau elevi fac orice altceva decat sa invete? Tu cum ti-ai luat bacul? Daca profesorii nu te-au invatat nimic. Crezi ca de cand ne-am luat noi bacul si pana acum chiar asa de mult "s-au prostit" profesorii? Eu vreau sa impart vina si chiar sa dau mai multa vina elevului. Eu am reusit, cu profesorii care au fost, fara meditatii, fara bani, altii cu meditatii, cu bani, chiar de la licee mai bune decat cel la care am fost eu de ce nu au resuti? Am fost la liceu sportiv, ai zice ca vai de ei profesori acolo, faceam si cate 2 ore de sport dinineata si 2 dupa-masa in fiecare zi si tot am reusit sa invat, sa iau note bune si sa-mi iau si bacul cu nota suficient de mare ca sa intru la facultate, nu bugetar, dar am reusit. Altii care nu fac nici sport, nici nu muncesc, doar de invatat au, de ce nu reusesc? Daca imi explici asta, toata stima si o sa fiu de acord cu tine de acum in (aproape) tot ce zici.

Condescendent are mai multe sensuri, conform DEX-ului meu, unul dintre ele fiind: care se comportă cu superioritate față de cineva. Imi cer scuze ca nu am folosit primul sens, credeam ca il cunosti si pe celalalt. Trebuia, intr-adevar sa precizez ca folosesc un sens secundar al cuvantului, nu sa presupun ca se intelege din context. Am fost neclara, imi cer scuze. Acum sper ca e totul clar.

| Brigaela a răspuns (pentru CuriousStuff):

Multumesc ca ma intelegi, incepusem sa am dubii privind exprimarea mea. Am facut un calcul: acum 13 ani (la 1 ianuarie) m-am angajat ca medic (proaspat absolvent de facultate). Aveam mai putin de 55 de euro pe luna (mai exact, conform cartii mele de munca, 2.150.000 lei, la un curs stabilit de BNR (verificat acum de 41.000 leu un euro). Cred ca e o evolutie fulminanta (muncesc la fel de mult, doar ca am mai multa experienta)

"...care se comportă cu superioritate față de cineva"

Nu are acest sens.

Eu am in fata un DEX 98, in care condescendenta este definit asa: CONDESCENDÉNȚĂ s. f. Purtare plină de considerație și bunăvoință față de cineva; respect, amabilitate, deferență. ♦ (Peior.) Aer de superioritate, infatuare, semeție. – Din fr. condescendance.
De asemenea, poti verifica in Dictionarele de neologisme si pe dexonline (citeste toate definitiile). Vei vedea ca are si acest sens, care pana in urma cu vreo 10 ani era sensul principal si care acum vad ca a devenit secundar. Este vina mea ca nu am fost mai clara, mi s-a parut ca sensul se intelege din context, dar mi se intampla uneori sa fiu eliptica si sa mi se para subintelese chestii pe care majoritatea oamenilor nu le inteleg (e o problema a mea, sotul meu zice ca sunt repezita si nu oricine ma poate urmari). Mi-am cerut scuze pentru scapare, ai dreptate, nu am fost clara. dar acest sens cuvantul il are, chiar daca tu nu il cunostei pana acum.

| anonim_4396 a răspuns (pentru CuriousStuff):

Daca ai stii ce profesori intra in sistem in ultimii ani, te-ai ingrozi, crede-ma...

| anonim_4396 a răspuns (pentru Holiday):

Gandeste-te si cat de bine rasplatita este munca unui profesor, a unui doctor, apoi fa afirmatii de genul. De curiozitate, care este ocupatia ta in prezent?

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

Degeaba ma gandesc eu, daca EI nu se gandesc. Pentru a avea un nivel de trai mai bun si implicit salariile lor sa fie altele in primul rand e nevoie de EDUCATIE, iar educatia este datoria lor sa o ofere. Si daca pe ei ii doare in spate, sau nu sunt in stare, si nu vor sa inteleaga ca ceea ce fac ei de 20-30 de ani nu mai este viabil astazi, sa nu se mire daca copiii lor devin tot profesori si se vaita la fel ca ei de ce salarii mizerabile au.
Doctorii intr-adevar, au o posibilitate mai limitata sa schimbe ceva, dar dupa cum vezi, unii dintre ei ajung sa predea si, din pacate, multi tot aceleasi metehne au.
Aere de genul "bah, eu sunt ditamai medicu`, le stiu pe toate" nu tin. Medicina e una, pedagogia e alta.

"...care este ocupatia ta in prezent?"

Nu stiu cata relevanta are, dar ca sa-ti satisfac curiozitatea, activitatea mea are legatura cu domeniul imobiliar.

Tot ce iese bun din educatia noastra, sau nu chiar tot, dar in proportie de 80%, daca nu chiar mai bine, pleaca din tara, iar asta nu este vina profesorilor de la noi din tara.

Https://www.tpu.ro/......s-cand-am/

Uite aici cum gandesc multi dintre tinerii de astazi.

"Crezi ca nivelul de pregatire a profesorilor a scazut de acum cativa ani cand era o majoritate mult mai mare care trecea examenul de bacalaureat sau elevi din ziua de azi au alte preocupari decat scoala?"

Procentul de promovabilitate a scazut dramatic de cand s-au introdus camerele de luat vederi in salile de examen si nu prea se mai poate copia.
Elevii erau la fel de (ne)pregatiti si inainte, doar ca multi se ajutau de diverse metode sa promoveze examenul.

"Tu cum ti-ai luat bacul? Daca profesorii nu te-au invatat nimic. Crezi ca de cand ne-am luat noi bacul si pana acum chiar asa de mult "s-au prostit" profesorii?

Eu am luat bacul acu` aproape 25 de ani, iar pe vremea aceea se copia la greu. Cine zice ca e altfel e un mare mincinos. Acu` o sa zici ca-s lupul moralist ca am copiat si nu stiu ce. Si da, recunosc ca mi-am "ajustat" nota la bac asa. Nu se punea problema de nepromovare, dar copil tampit ce eram, chiar credeam ca are importanta nota aia. Iar pe vremea aia chiar nu se lua in considerare la nimic, nici la inscrierea la facultate, nici la altceva. Si de atunci nimeni nu m-a intrebat ce nota am luat la bac, practic nu m-a ajutat cu nimic nota mai mare.

"Eu am reusit, cu profesorii care au fost, fara meditatii, fara bani, altii cu meditatii, cu bani, chiar de la licee mai bune decat cel la care am fost eu de ce nu au resuti?"

Unii oameni sunt mai inteligenti si/sau mai dornici sa invete fara sa fie nevoie sa fie stimulati. Majoritatea nu sunt asa si aici trebuie sa intervina in primul rand profesorul care sa-i indrume, sa-i motiveze si sa le dea o directie.
Uite si fata asta de a pus intrebarea. E de 5 la geometrie. OK, e bine sa faci un efort sa fii de 6 ca sa nu ai surprize sa ajungi de 4, dar de aici pana la stresu` ca trebuie sa fie de 8-9 e cale lunga. Poate ea are alte abilitati, catre care trebuie sa fie indrumata atat de parinti, dar mai ales de profesori, care ar trebui sa le identifice si sa i le cultive pentru a putea performa in acel/e domeniu/i, nu sa stea sa se chinuie cu zilele pentru un 8 la geometrie.
Hai sa fim seriosi, iti imaginezi ca multi profesori de limba romana stiu sa calculeze volumul unui con? Nu, dar bineinteles ei pot fi buni profesionisti in ceea ce fac si fara asta.

Bine, iti dau dreptate. Dar mai e un lucru de care nu trebuie sa uitam. Nu toti trebuie sa fim doctori si avocati, cineva trebuie sa mai dea si cu o matura, sa mai puna caramida peste caramida. Asa ca mi se pare perfect echilibrat sistemul. Daca in perioada liceului ai atata cap incat sa-ti dai seama ce materii iti sunt folositoare, pentru ce trebuie sa inveti si sa ai putina "orientare in spatiu" eu zic ca meriti sa ai si un viitor mai bun, mai presus de ceilalti care nu au atata cap. Nu trebuie sa ai 10 pe linie, astea sunt cerinte absurde, trebuie sa ai 10 la ce iti place si sa te chinui putin sa scoti note buna la materiile importante. Nu iti place matematica, te transferi si dai bac din geografie si istorie. Oricum si orice s-ar invata in liceu nu o sa-ti fie de real ajutor in viata de dupa, eu zic ca e mai mult o proba eliminatorie, cei care reusesc sa o treaca merita sa tinteasca mai sus, cei care nu, nu. Cum am zis, nu trebuie sa fim toti profesori, doctori sau avocati. Poate sunt lipsit de etica sau morala in treaba asta. Da am trecut prin liceu si nu mi s-a parut asa de imposibil nici liceul si nici bacul, si nu am fost eu copil de geniu, doar ca am stiut si stiu pe ce sa ma axez, nu am primit ajutor suplimentar din partea nimanui, nu am intrebat prieteni mai mari care si-au luat bacul cu nota mare cum si l-au luat si ce au facut. Nu e imposibil.

Da, profesorul ar trebui sa indrume si la fel ca oriunde exista cazuri si cazuri. Am intalnit profesori care mi-au zis ca ar trebui sa urmez exact facultatea si specializarea la care sunt acum, si chiar daca nu din cauza lor am ales asta, apreciez interesul, am avut profesori pe care ii durea undeva de ce o sa fac eu. Asa ca nu ii punem pe toti intr-o oala. La o clasa predau 10 profesori, din aia 10 daca 5 au si bunavointa sa mai dea un sfat eu zic ca e suficient, din pacate perfectiunea nu o putem atinge, si pentru cati bani fac eu zic ca ar trebui sa le multumim ca inca mai sunt in spatele catedrei, lor, persoanelor din sanatate si multor altora.
Hai sa-ti spun un mic adevar, eu, dupa ce imi termin facultatea pentru care invat ca prostul 4 ani si o platesc din buzunarul meu, o sa ajung sa ma angajez pe jumatate din salariul pentru care lucreaza un sofer de taxi sau de microbuz, am vazut anunturi pentru femeie de serviciu care avea acelasi salariu pe care o sa-l primesc eu. Nu vreau mila sau compasiune, vreau sa zic ca sunt multe, multe lucruri defecte in tara asta si probabil, doar probabil, toate pornesc din deficitul monetar. Daca la un profesor i-ai da mai multi bani probabil ar fi mai motivat sa predea si sa indrume, daca ai suplimenta numarul de medici si de cadre didactice si le-ai mari putin leafa probabil pacientii nu ar mai pleca nemultumiti din spitale.
Da, stiu ca esti de principiu ca noi ne-am ales si ca puteam sa-mi aleg sa ma fac sofer de taxi daca zic ca faceam mai multi bani, dar sa vad daca toti care avem o anumita atractie catre un loc de munca ca asta ne axam pe ceva din care putem sa facem doar bani cine o sa mai aiba grija de bolnavi, cine o sa mai educe (asa cum o fac) copiii din scoli?
Argumente pot fi aduse pana cand ramanem fara TPU, dar problemele in tara asta vin majoritatea de la bani. Nu poti sa ai nici-un sistem, nici de invatamant, nici de sanatate, performant daca nu investesti in el. Si cat timp salariile o sa fie tot asa si romanii o sa se tot planga de cat de mult platesc ei pentru sanatate nestiind ca un amarat de aparat de 40X40X20 cm poate sa fie cateva zeci de mii de euro si pentru dotarea unui spital iti trebuie cateva sute, sa nu mai zic de restul costurilor si de salarii, nu o sa ajungem nicaieri. Iar daca ai idei despre cum sa aducem mai multi bani in tara asta in asa fel incat sa egalam salariile din vest, dupa o sa putem vorbi despre reforme in invataman. Nimeni nu o sa depuna niciun efort suplimentar fara un stimul (financiar) in spate, sau cel putin nu pentru mult timp. Am prieteni profesori in generale si liceu care nu de mult au terminat facultatea, ii vad, sunt plini de entuziasm, vor sa faca, vor sa aduca metode de invatare de afara, vor sa faca si sa schimbe lucruri. Dar cand pe langa meseria de dascal iti mai trebuie si un al doilea job ca sa nu mori de foame pana cand vine urmatorul salariu, cand sa ai timp sa-ti pui la punct toate micile reforme, si cat crezi ca o sa isi poata pastra entuziasmul? Pana la urma unde e problema? La elev, la profesor, la sistem sau la toata Romania... sau la toate cele de mai sus?

Si o curiozitate, din ce tara ne scrii? Sau prin ce tara ai fost, pentru ca gandirea asta nu o capeti stand in Romania.

| mezeicristina33 explică (pentru Brigaela):

Tu esti proasta? ce i cu banii si euro, eu zic de invatamant femeie! si tu imi zici ca esti saraca, mno si? sunt multi mai saraci ca tine, daca nu sti sa raspunzi, mai bine nu raspunde!

7 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Eu ti-am spus ce li s-a dat copiilor. Au fost chemati ca voluntari, li s-au dat adeverinte de voluntariat, ca sa si le puna la cv si sa isi motiveze absentele si, ca premiu, li s-au dat mici sume da bani. Faptul ca nu accepti tu ca s-a intamplat, desi eu am dovezi, este doar fiindca iti place sa duci discutia in derizoriu. O singura data, la alegerile locale de acum aproximativ 5 ani, copiii mi-au spus ca nenea de PR (adica omologul tau) i-a dojenit ca nu au gaist mai multi voluntari, ca el se baza pe ei si l-au dezamagit cumplit, ca nu stiu sa se implice social, ca nu vor fi priiti al universitati bune din strainatate daca nu au adeverinte de voluntariat, etc.
Cat despre restul, sa iti fie rusine!

| TheAce a răspuns:

Buna. Sa stii ca te inteleg si ca empatizez cu tine, aveam cumva aceleasi probleme pe vremuri, la inceputul liceului, sclipind la materiile umane si chinuindu-ma la modul cel mai serios la cele reale. Iti spun atat: din fericire, in viata nu avem cum sa fim cei mai buni la toate (imagineaza-ti cat de obositor ar fi). Cauta acea materie care te pasioneaza cel mai tare si fa tot ce poti pentru a fi cea mai buna acolo. Nu uita ca mediile din liceu nu mai conteaza si ca o cariera se construieste in jurul unui domeniu specific. Gaseste-l. Cat despre celelalte materii, ei bine, fa tot ce poti in timpul liber pentru a te mentine pe linia de plutire, dar nu te consuma exagerat de tare incercand sa multumesti pe toata lumea si chinuindu-te sa excelezi in toate. Nu vei putea. Dar iti garantez ca, prin pasiune si prin implicarea totala, iti vei construi un viitor frumos.

| mezeicristina33 explică (pentru TheAce):

Multumesc,in sfarsit cineva care intelege

| Holiday a răspuns:

"In clasa a noua invatarea se face individual, profesoara este responsabila de foarte foarte putin, maxim 10%, restul e treaba ta."

Oricum, asta e geniala, deci un elev care are, sa zicem, o medie de 5 ore de curs pe zi, ceea ce conform afirmatiei reprezinta 10% din invatare, ar trebui sa mai invete inca 45 de ore pe zi acasa...
Nu mai discutam ca la scoala se presupune ca are un indrumator, profesorul, care ar trebui sa-i faca invatarea mai usoara decat cea individuala, ajutandu-l unde nu stie, consiliindu-l unde are probleme cu intelegerea, etc. Deci pentru a compensa cele 90% probabil ca unui elev i-ar trebui mai mult de 45 de ore zilnice de studiu individual. Sa ne zici si noua cum faceai tu asta...

| gratargratar a răspuns:

Te pot ajuta, daca doresti. Facem cate-o sesiune de 30 de minute pe saptamana pe Skype (mai mult nu-mi permite timpul si nici nu cred ca e nevoie). Ma poti contacta daca esti interesat(a).
Desigur ca te ajut gratuit.

| anonim_4396 a răspuns (pentru gratargratar):

Altul care cauta fete pe internet.

| mezeicristina33 explică (pentru gratargratar):

Bine trimite mesaj pe privat

| AdelaElena88 a răspuns:

Eu zic ca ar trebui sa ii convingi pe parintii tai sa de dea la cateva ore de meditatii. Si mie mi s-a parut foartea grea materia de clasa a 9-a, si e bine sa ai pe cineva care sa iti explice, pentru ca baza se afla in clase 9 10, daca nu o ai iti va fi foarte greu dupa aceea. De asemenea, iti recomand lectiile acestea online, al unui profesor de matematica. Ai foarte multe exercitii rezolvate aici, cu explicatii. Foloseste-te si de carte pentru a intelege cat mai bine https://www.youtube.com/......tps?/watch

| Zazy a răspuns:

Toti spun ca meditatiile le faci degeaba, dar nu e chiar asa. Fac meditatii la matematica de 3 ani in continuu. Nu sunt super matematiciana, dar ma descurc. Eu ti le-as recomanda, fiindca chiar daca unele chestii de la matematica n-o sa te ajute in viata, trebuie sa le inveti, sa treci prin ele... pentru nota mai mult...dar si pentru ca e posibil sa-ti pice chestii de genul la examenewinking.