| UchihaShisui88 a întrebat:

Salut as vrea sa detuc unele lucruri dacă se poate si sa am parerea unora despre asta : Nu credeti ca de la un timp este prea multa scoala, adica nu va suparati dar nu v-ati saturat de teme pentru acasa, 6-7 ore de curs cu pauze scurte, de citit romane si de facut referate si eseuri si toti inclusiv parintii si profesori spun acelasi lucru invata ca este pentru binele tau. Sincer mi s-a acritat de asta cunosc persoane cu facultati si materatul luat si au ajuns vanzatori iar alti care nu stiu sa numere ajung patroni unor firme straine.Nu va suparati dar in alte tari nu se face scoala multa ba chiar din contra elevi is bucurosi ca merg la cursuri unde se simt bine dar aici stresul la fiecare pas.In Romania multa scoala dar degeaba tot fara folos si in tari mari si dezvoltate bine economic ore putin dar tari prospere. vreau sa aud o parere!

3 răspunsuri:
| CristinaPaula a răspuns:

Asta e Romania. Eu momentan sunt ultimul an la liceu pe filologie și fac 9 ore de romana pe săptămâna și am câte o fisa de BAC pe săptămână plus exerciții din greu, de citit, de învățat, eseuri. Cred ca toți ne-am saturat. Si faza cu patroni fără scoală, asta cred ca tine de tupeu, de noroc și na, cei pe care ii cunosc eu asa, au avut și părinti bazați care i-au ajutat. Cred ca toți suntem conștienți de ceea ce putem, știm ca dacă facem 10 facultăți nu o sa ne ajute extraordinar de mult dar totuși știm și ca nu o sa ajungem ceva fără scoală asa ca mergem mai departe. Da într-adevăr în Germania de exemplu e mult mai ușor, nu sunt stresați și merg cu drag, dar niciodată nu o sa fie la noi asa ceva probabil din cauza mentalității sau nu știu, asta chiar nu îmi pot explica. Romania are spiritul de turma și dacă cineva zice ca nu e bine asa, toți zic după el.

| Cat a răspuns:

Buna!
Nu cred ca se face prea multa scoala, cred ca se face intr-o maniera nepotrivita. Mi-ar fi placut extrem de mult sa am parte de ore care imbina teoria cu practica, partea analitica cu cea creativa. Sistemul educational actual te forteaza sa te pregatesti de unul singur daca doresti cu adevarat sa iti construiesti o cariera. Nu dobandesti abilitatile de baza in scoala sau facultate. Desigur, sunt si domenii intr-o permanenta schimbare de la care nu poti avea asemenea pretentii, dar chiar si in aceastta sfera poti completa cu niste cursuri de specialitate.
Mentionezi stresul din sistemul educational romanesc. Nimic mai adevarat. Pleci de pe bancile scolii cu frustrari si anxietati de la tot felul de domni si doamne, incapabili sa aiba o atitudine potrivita fata de elevi. De fiecare data cand aud cate-un profesor mandru de faptul ca elevilor le e frica de el, simt ca mai am un pic si-ncep un scandal cu respectivul.
In tot acest peisaj sumbru, solutii totusi exista. Si nu ma gandesc la schimbari ale sistemului, pentru ca sunt constienta de ce mecanism dificil discutam. Din fericire, avem din ce in ce mai multe cluburi, metode de petrecere a timpului liber, Palatele Copiilor inca isi fac treaba, iar internetul folosit in scopuri educationale poate face minuni cu mintile tinere (si nu numai).

| raluftw a răspuns:

E foarte adevarat.dar sincer cum crezi ca putem schimba asta?