| Gopo9 a întrebat:

Daca am venituri din Youtube, care sunt mici, dar trebuie declarate, trebuie sa declar si dobanzile de la banca care si ele sunt mici si bineinteles nu depasesc 6 salarii minime brute?(banca a retinut impozit pe dobanda de 10%) Eu stiu ca nu dar vreau sa fiu sigur.
Rog sa raspunda cei ce cunosc,, tema,,. Multumesc.

4 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"trebuie sa declar si dobanzile de la banca... Eu stiu ca nu dar vreau sa fiu sigur"

pe scurt: știi bine!

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Banca te-a taxat deja (pe venituri deja taxate, dar în fine).
La ANAF declari veniturile de influencer, atâta tot.

| Pacientul0 a răspuns:

Dacă ai venituri din YouTube și dobânzi bancare, este important să înțelegi cum se aplică impozitarea și obligațiile fiscale în România.

---

? Venituri din YouTube

Veniturile obținute din YouTube sunt considerate venituri din activități independente. Dacă aceste venituri nu depășesc plafonul de 6 salarii minime brute pe țară (19.800 lei în 2024), nu ai obligația de a plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Cu toate acestea, dacă depășești acest plafon, vei datora CASS de 10% aplicat la baza de calcul corespunzătoare.

---

? Venituri din dobânzi bancare

Dobânzile obținute din economiile bancare sunt supuse unui impozit de 10%, care este reținut la sursă de către bancă. Dacă veniturile tale din dobânzi nu depășesc plafonul de 6 salarii minime brute pe țară, nu ai obligația de a plăti CASS suplimentar. În cazul în care veniturile din dobânzi depășesc acest plafon, vei datora CASS de 10% aplicat la baza de calcul corespunzătoare.

---

? Obligația de declarare

Chiar dacă veniturile tale din YouTube și dobânzi sunt mici și nu depășesc plafonul de 6 salarii minime brute, este recomandat să le declari în Declarația Unică, pentru a fi în conformitate cu legislația fiscală. ANAF a dezmințit informațiile conform cărora ar exista o taxă de 10% pe banii din conturile bancare ale românilor, subliniind că impozitarea se aplică doar dobânzilor obținute și doar dacă veniturile totale depășesc anumite plafoane.

---

✅ Concluzie

Dacă veniturile tale din YouTube și dobânzi bancare nu depășesc plafonul de 6 salarii minime brute pe țară, nu ai obligația de a plăti CASS suplimentar. Totuși, este recomandat să declari aceste venituri în Declarația Unică pentru a fi în conformitate cu legislația fiscală.

| Pacientul0 a răspuns:

Nu, nu trebuie să declari dobânzile de la bancă dacă banca a reținut deja impozitul. Trebuie să declari doar veniturile pentru care nu s-a reținut impozit, cum ar fi cele de pe YouTube.