|

Salut, comunitate!

Am o intrebare putin mai complexa si mi-as dori daca e posibil sa-mi raspunda oameni care au notiuni de specialitate.

Sa va expun situatia de fapt: O persoana cu rezidenta fiscala in Romania cumpara actiuni de la o societate din Franta listata la bursa. Dupa un anumit timp, societatea respectiva da faliment, iar actionarul a pierdut toate fondurile investite in societatea respectiva.
Ulterior, investitorul cumpara actiuni la Banca Transilvania, listata la Bursa de Valori Bucuresti, in urma tranzactionarii pe piata bursiera din actiunile bancii realizeaza un profit de x lei. Intrebarea care se ridica este urmatoarea: Pot fi considerate pierderi fiscale operatiunile cu titluri de valoare pierdute in totalitate in Franta investind in compania care a dat faliment, in temeiul art 31 din Codul fiscal referitor la pierderile fiscale?
Iar in temeiul art. 119 alin 4 din codul fiscal Pierderile nete anuale provenind din străinătate se reportează şi se compensează de către contribuabil cu veniturile de aceeaşi natură şi sursă, realizate în străinătate, pe fiecare ţară, înregistrate în următorii 7 ani fiscali. Poate fi reportata pierderea fiscala ca aplicabilitate a acestui articol, privind pierderea in totalitate a fondurilor in societatea intrata in faliment?

Mentionez ca exista toate documentele justificative care atesta ca x est titularul unui nr. de actiuni si totodata ca societatea respectiva a intrat in faliment, iar creantele titularului nu au mai fost recuperate.

1 răspuns:
| a răspuns:

Tu confunzi doi termeni extrem de importanti si extrem de diferiti. Conceptul de pierdere "Pierderile nete anuale provenind din străinătate se reportează şi se compensează de către contribuabil cu veniturile de aceeaşi natură şi sursă, realizate în străinătate, pe fiecare ţară, înregistrate în următorii 7 ani fiscali." se refera la rezultatul final al exercitiului financiar pe intregul an. Rezultatul final al intreprinderii poate fi profit sau pierdere. In acel citat se explica cum se va acoperi pierderea unei firme in urmatorii 7 ani. Si nu pierderea unui actionar persoana fizica. Iar tu vorbesti de o lipsa a incasarii creantelor din dividende de catre un actionar persoana fizica.

In cazul unei firme, neincasarea de dividende nu duce la rezultatul complet pe pierdere al unei companii. Deci nu se poate vorbi de pierdere la final de an la o companie, pentru ca nu si-a incasat dividendele. In documentul obligatoriu pentru firme care se numeste "CONT DE PROFIT SAU PIERDERE", apar 3 tipuri de rezultate la final de exercitiu financiar:
1. Rezultatul Exploatarii (din activitatea de exploatare a firmei)
2. Rezultat Financiar (care este egal cu Venituri financiare - Cheltuieli financiare).
Si 3. Rezultatul brut al exercitiului = Rezultatul exploatarii + Rezultatul financiar

Sa spunem ca actionarul care nu si-a incasat dividendele este o firma. Din cauza ca firma romaneasca nu a incasat dividendele de la firma franceză, aceea se transformă intr-un rezultat financiar total negativ. Aceea va fi doar o pierdere la Rezultatul Financiar.
Si atunci rezulta: Rezultatul exploatarii - Rezultat Financiar (pierdere din dividende) = Rezultat brut.

Insa rezultatul brut poate fi si profit, nu neapărat pierdere, in acel acel caz in care firma realizeaza venituri din activitatea de baza, care sa acopere pierderea suferita din dividende.


INSA, PIERDEREA UNUI ACȚIONAR PERSOANA FIZICA NU se incadreaza in articolul citat de tine din Codul Fiscal. Acela se refera la companii.