| OpenLow a întrebat:

Salutare!
Din punctul vostru de vedere, ce buget ar trebui sa aiba o familie în ziua de astăzi ca să trăiască decent ca să spun asa sau confortabil, cum vrei voi?
Ma refer la o familie care să aibă casa lor, să nu plătească chirie/rată sau alte datorii...
O familie din 3 membrii, sot/soție și copil
Prin decent sau confortabil ma refer, să-și permită să întrețină o masina/doua, să mai iasă din când în când la un restaurant, să-și permită 2/3 vacante la buget ok pe an.
Nu vorbim de oamenii viicioși sau cheltuitori aiurea.

14 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Minim 1300 euro net /membru de familie.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bula):

De unde ai scos suma asta, tovarase? Deci daca ai 3 copii, ar trebui venituri de 6500 EUR net in familia aia? Cheezus...

| Bula a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Asa cum a scris:
"ca să trăiască decent".

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bula):

Defineste te rog decenta asta. Nu de alta, dar mie mi se pare ca tu te gindesti la o abordare consumerista in ultimul hal aici.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

In primul rind traim vremuri grele si toti ar trebui sa ne multumim cu cit avem, in general românii sunt lacomi vor cit mai mult oricit au nu le ajunge vor mai mult si mai mult, trebuie sa te întinzi cît îti este plapuma spune un proverb, adica sa nu cheltuiesti mai mult decat ai si sa renunti la pofte, vacante masini haine mincare scumpă, iesiri la restaurante terase, ca nu ai din ce, daca ai este ok sunt banii tai, multi români spun ca le ar trebui un salariu de 4000 de lei sa traiesti decent, dar cîti români cîstigă 4000 lei?

suntserios
| suntserios a răspuns:

Minim 10.000 lei

| GabiDumitrescu a răspuns:

Depinde de oras/zona foarte mult, nu exista raspuns clar. Totusi, ai niste erori de rationament acolo: masina si restaurantul nu au treaba cu decenta.

| Frank51 a răspuns:

Nu prea există situația pe care ai expus-o. În România orice familie "nouă" trebuie să-și cumpere cu credit ipotecar casa, sau să stea în chirie. Cred că un procent de 1-2% din familii au deja casa cumpărată de părinți.

Am lămurit asta. Acum vine partea nasoală, lucrurile se scumpesc foarte repede si foarte mult în perioada asta, deci ideal ar fi să ai bani pentru toate cheltuielile(chirie, mașină, mâncare, vacanțe), și să mai poți pune deoparte 10%.

Probabil începând de la 8000 lei toate astea încep să devină posibile, dar trebuie puțină educație financiară și stabilirea priorităților. Dacă vorbim despre o familie care nu face niciun calcul(și cred că e cazul la majoritatea), atunci bugetul ăla cam trebuie să înceapă de la 10-12000 lei.

Fun fact: Eu nu prea mă descurc singur cu 5000 lei.

| siriusblack98 a răspuns:

Din ce ai descris tu, luand in considerare toate cheltuielile posibile + cheltuielile neprevazute cu care ne confruntam cu totii din cand in cand, ar trebui sa le intre lunar undeva la 12.000 lei net in casa ca sa traiasca decent si sa isi permita 2/3 vacante anual.

| just4ubr2015 a răspuns:

2000 euro pe luna toti 3

| Arthurrrr a răspuns:

Dacă o familie are un copil de întreținut, are de întreținut o mașină, și vrea să mai meargă și în 2, 3 vacanțe pe an, ar trebuie să aibă un salariu minim de 9.000 de lei(90 de milioane vechi)

| REMiXPaLTaLK a răspuns:

Sa aiba bugetul lui > Elon Musk!

| anaaa2011 a răspuns:

Minim 12.000 lei!

| MarzacIon a răspuns:

Cam 10.000 lei net ar trebui sa aiba lunar o familie cu 3 persoane. Copilul este o chetuiala foarte mare in ziua de astazi.