| tonyc7 a întrebat:

Buna, TPU. Cei care ati vazut filmul,, Mihai Viteazul" regizat de Sergiu Nicolaescu si considerat de multi cel mai bun film romanesc din toate timpurile, ce parere aveti de costumatia ostenilor lui Mihai din film? De unde a stiut regizorul sau cel care a ales aceasta costumatie ca tocmai asa erau soldatii români de atunci imbracati? Se stie clar ca nu existau uniforme la vremea aceea (anii 1500) si totusi in acest film ostenii lui Mihai sunt imbracati cu totii la fel. Cum se explica asta?

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Asa cum se explica ceaurile de mana pe mana unor actori si antenele de televiziune pe casele din departare... big grin

| Salontanul a răspuns:

Au ramas multe desene de epoca. Mai este si fantezia regizorului. Nu existau uniforme dar erau elemnte de diferentiere iar boierii erau obligati sa-si echipeze steagurile (stegurile erau pe atunci niste unitati mai mici care avea drapel propriu) cu semne distinctive pentru a nu fi confundati cu dusmanii. Oricum romanii se deosebeau ca doar boierii aveau armuri. Mai aveau armuri usoare ostasii care-l pazeau pe domn. Ostasul de rand avea doar caciula si se deosebeau de cei straini care aveau coifuri metalice sau plase metalice.

| tonyc7 explică (pentru Salontanul):

Apropo de caciuli, in filmul lui Nicolaescu ostenii lui Mihai poarta caciuli de blana tocmai in toiul verii, caci intr-o astfel de zi s-a purtat batalia de la Calugareni.
Cum a fost posibila o asemenea ciudatenie din partea regizorului, sa nu-l duca mintea ca e lipsit de logica sa echipezi figurantii cu caciuli de blana tocmai in toiul verii?

| Salontanul a răspuns (pentru tonyc7):

Lipsit de logica dar adevarat. Eu sunt mai batran si i-am prins (cand eram copil) pe batranii mei care, multi, purtau caciula si vara. Ti-am spus: era un fel de a se deosebi de inamicii mult mai bogati care aveau bani sa-si cumpere armuri. Bogatii nostri nu dadeau bani pentru dotarea steagurilor ca si patronii romani de astazi. Ai vazut ce face un patron? Cand prinde ceva cheag nu-si cumpara lucruri sau locuri necesare productiei, pentru a o imbunatati, si a o mari, si diversifica. Nu! Cumpara masini, case si vacante la Monaco si Monte Carlo unde sa joace table. Vai si amar!

| tonyc7 explică (pentru Salontanul):

Mai spui ca au ramas multe desene de epoca care ii arata pe luptatorii nostri de atunci. Eu nu am vazut niciun desen din acea epoca in care luptatorii arata precum cei din film. Inteleg ca existau dorobanti si la vremea aceea. De unde a stiut regizorul ca aveau fix acea imbracaminte pe care el o reda in filmul sau?

| Xirus a răspuns:

Păi, nu trebuia să facă și ei filmul mai intersant, ce vrei să pună pe ei? Apoi mai sunt și inspirații din alte filme americane. In orice caz, filme cu a făcut Sergiu Nicolaescu, nu s-a mai realizat în România.
Erau regizate cu o influență de acțiune americană. Nu erau complexe, dar ceva acolo te ținea foarte atent. Nu s-a mai scos filmè de genul acesta. Românii sunt mai mult pe comedie, și dramă după moartea lui.



https://www.google.com/......ps?/search


https://www.google.com/......ps?/search


https://www.google.com/......ps?/search