Incearca aici pentru informatii, poate ajuta :
https://vwforum.ro/......ese-poate/
Aici ai cutie de vanzare :
https://www.pieseauto.ro/cutie-de-viteze-golf-4-tdi-alh.htm
Te sfatuiesc sa iei legatura cu cineva de pe vwforum, care a facut mult tuning la TDI-uri. Tipii de genul asta, le-au incercat pe toate.
Asa am procedat si eu la Opel (~100cp cu investitii minime, din 82cp stock), am respectat sfaturile unui tip, care la randul lui facuse cercetare pe forumuri straine, si a aplicat pe masina lui.
Ce nu inteleg eu, ti-a mers turbina de PD (cu geometrie fixa), pe motor ALH (conceput pentru turbina variabila)?
Cand schimbi o cutie de viteza, te uiti in primul rand sa se 'pupe' direct carcasa ambreajului de pe cutie pe motor, sau, daca nu, sa poti folosi carcasa cutiei vechi, pe cutie. Apoi, te uiti sa mearga discul de ambreaj pe priza cutiei pe care o vei monta.
Poti pune o cutie care avea ambreaj de 200mm pe un motor cu ambreaj de 230mm, sau alta dimensiune, cu conditia sa se potriveasca discul pe priza cutiei.
Te mai uiti la sistemul de actionare al ambreajului, in caz ca folosesti alta carcasa a ambreajului, decat cea care a fost pe masina.
Mai conteaza si partea de planetare, dar fiind vorba de o cutie de Golf 4, in cel mai rau caz, va trebui sa iei si planetarele de pe cea de 131cp.
Vezi ce suporti de cutie iti trebuie, s-ar putea sa iti trebuiasca si alea de pe masina donatoare.
Cu asta se incheie partea de compatibilitate mecanica, ramane acum electronica; trebuie sa ai minim o mufa pentru kilometraj, si un bulb/senzor care aprinde becurile de mers inapoi, cand bagi R. Uita-te la ele, sa fie la fel. Cu ceasurile de bord o sa ai ceva treaba, cred ca trebuie sa mergi la cineva priceput in "diagnoza", sa-ti calibreze ceasurile de bord, cu noua cutie.
Daca mai ai ceva senzori in cutie, care lucreaza cu calculatorul masinii, e mai complicat. La partea asta o sa iti spuna cei cu experienta in asemenea modificari, eu nu am de unde sa stiu, ca nu am facut asa ceva.
Succes.
roscaioan00 întreabă: