Ideea este ca daca ai nevoie sa bagi in viteza cand cobori o panta si ai nevoie de frana de motor, in mai mult de 50% din cazuri, din cauza vitezei care o capeti si din cauza emotiilor nu mai reusesti de prima data! Si este suficient sa nu te poti opri o data unde trebuie! Masina la vale, fara frana de motor merge din ce in ce mai repede si cand nu poti sa folosesti frana din cauza criblurii sau a poleiului, frana de motor este singurul ajutor.Pentru drum drept nu se recomanda asa ceva cand mergi in coloana.
Stii de ce? In primul rand omori placutele de frana si tamburii! Tare mult mi-as dori sa te vad cum ai cobora pe zapada si gheata? Altceva, nu ai economisit mai nimic pentru ca o masina in frana de motor are consum 0 %
Problema care apare nu este legata nici de frana de motor, nici de uzura tamburilor sau a placutelor, ci de constructia cutiei de viteze. Ruland cu viteza mare si cu maneta la punctul mort, in cutia de viteze apar diferente de turatie foarte mari intre componentele acesteia, astfel incat vitezele relative care vor aparea intre acestea vor fi mult mai mari decat cele pentru care a fost proiectata cutia. Vitezele foarte mari se traduc printr-o frecare mai mare->supraincalzire->pierderea vascozitatii uleiului si in final o uzura prematura. Poate sa nu se intample nimic, insa cu siguranta nu este indicat. Am gasit aceasta explicatie mult mai exacta si mai detaliata intr-un manual de service pentru Dacia 1300. A trecut mult timp de atunci, nu imi mai amintesc cu precizie componentele intre care apare acea viteza relativa mult peste cea normala, insa am retinut ideea.
La masinile mai noi insa, metoda nu foloseste nici macar pentru economia de carburant. Asta din simplul motiv ca mergand cu cutia la punctul mort, motorul va circula in regim de ralanti, consumand intr-adevar foarte putin, dar totusi consumand ceva. Lasand masina intr-o treapta de viteza adecvata, astfel incat in panta viteza sa ramana constanta fara a actiona pedala de acceleratie, alimentarea motorului se opreste, consumul in acest timp fiind ZERO.
Sunt curios totusi daca ai avut curiozitatea sa calculezi cat carburant economisesti astfel. Daca scoti o economie de 0. 1 l/100 km eu zic ca trebuie sa fii fericit, ori asta inseamna mai putin de 50 de bani...
Deci rulezi cu 60 kmh pe liber si vrei sa bagi in viteza..franezi putin si bagi a 4 a ca sa nimeri in turatie sub 2000 sa nu provoci socuri la cutie. Cand vrei sa sa opresti scoti pe liber si franezi pana se opreste.
Aurel100009 întreabă: