Daca vrei economic, adica strictul necesar posibil in 4000 ron daca nu sunt si alte probleme conexe!
Daca masina este buna, motorul a fost ok pana la aceasta defectiune probabil merita reparatia.
Abia dupa test compresie si evaluare stare motor, se merge la demontare. Astfel stiu mai multe despre starea pistoanelor, segmentilor, simeringurilor la supape inainte de a demonta, astfel prop stie daca se baga la reparat ori nu! Am clienti care nu sunt de acord cu modul meu de a decide daca repar sau nu un motor in functie de diagnosticul initial! Toti vor piese si treaba de calitate in faza initiala, iar dupa constatare la demontare si stabilire necesar concret o dau la intors ca nu merita ca e veche bla bla! Daca se poate sa le aduci masina la starea initiala fara plata si mai bine!
Salut! Știu că e o bătaie de cap cu garnitura de chiulasă la 2.0 TDI BMN, e o problemă destul de cunoscută la motoarele astea mai vechi. Hai să-ți zic cam la ce costuri să te aștepți, atât la piese, cât și la manoperă, ca să știi din start cu ce te confrunți.
Costuri Generale pentru Înlocuirea Garniturii de Chiulasă (Audi A3 8P 2.0 TDI BMN)
Costul total poate varia destul de mult în funcție de calitatea pieselor pe care le alegi, de service-ul unde mergi și de ce alte probleme mai apar pe parcurs (ceea ce se întâmplă destul de des la o lucrare de genul ăsta).
1. Cost Piese (Calitate)
Pentru o lucrare ca asta, nu te juca cu piese ieftine! Mergi pe calitate, altfel riști să dai banii de două ori. Ai nevoie de mai mult decât doar garnitura de chiulasă.
Garnitura de chiulasă:
Calitate medie (gen Elring, Victor Reinz, Ajusa): Așteaptă-te la un preț între 150 - 300 RON. Sunt branduri ok, folosite des.
Calitate premium/OEM (gen Goetze): Poate ajunge la 300 - 500+ RON.
Set șuruburi chiulasă: (OBLIGATORIU de schimbat!)
Calitate medie-premium: Undeva între 100 - 250 RON.
Garnituri admisie/evacuare, garnituri injectoare, simeringuri supape:
Acestea vin de obicei într-un set de garnituri pentru chiulasă (set complet superior), care include tot ce ai nevoie. Un set bun (Elring, Victor Reinz) costă între 400 - 800 RON. E mai avantajos să iei setul.
Lichid de răcire și ulei motor:
Fiindcă se golesc la demontare. Calculează 150 - 300 RON pentru lichid de răcire G12/G13 și un bidon de ulei 5W-30/5W-40.
Kit distribuție (opțional, dar recomandat):
Dacă distribuția nu a fost schimbată recent sau nu știi istoricul ei, e momentul ideal s-o faci. Odată ce motorul e demontat pentru garnitura de chiulasă, manopera pentru distribuție e mult mai mică. Un kit bun (ContiTech, Gates, INA) costă între 600 - 1000 RON.
Cost estimat piese (fără distribuție): 800 - 1500 RON (pentru piese de calitate decentă spre bună).
Cost estimat piese (cu distribuție): 1400 - 2500 RON.
2. Cost Manoperă
Aici e partea care doare cel mai tare. Înlocuirea garniturii de chiulasă e o operațiune complexă, care necesită demontarea multor componente și sincronizarea motorului.
Durata estimată: Un mecanic bun și priceput la VAG face treaba asta în 8-12 ore de muncă, depinde și de eventualele complicații.
Tarif orar: În România, tariful orar la un service decent variază între 150 - 250 RON/oră, în funcție de oraș și reputația service-ului.
Cost estimat manoperă: 1200 - 3000 RON.
3. Costuri Suplimentare (Atenție la astea!)
Astea sunt "surprizele" care pot apărea și care umflă nota de plată:
Verificare/Planare chiulasă: După demontare, chiulasa trebuie dusă la un atelier specializat pentru verificare și, dacă e cazul, planare (rectificare). Asta costă între 200 - 500 RON și e vitală, altfel riști să arzi noua garnitură. Dacă e fisurată, te duci la alt nivel de costuri (o chiulasă second-hand e 1500-2500 RON, una nouă e mult mai scumpă).
Supape uzate/arbori cu came uzați: La motoarele BMN (și PD în general) e o problemă recurentă cu uzura axei cu came și a tachetilor/culbutorilor. Dacă se constată asta, mai adaugi câteva sute bune, chiar mii de lei.
Curățare galerie admisie/EGR: Când e chiulasa jos, e ocazia perfectă să cureți galeria de admisie și valva EGR de depuneri de carbon. O face mecanicul, dar poate cere o taxă separată pentru asta (100-300 RON).
Total Estimat (Piese + Manoperă)
Varianta de bază (fără surprize majore): Undeva între 2000 - 4500 RON.
Varianta completă (cu distribuție și eventuală planare chiulasă, fără alte surprize mari): Te poți duce spre 3000 - 6000 RON.
Dacă apare și problema cu chiulasa fisurată sau alte componente majore defecte, costurile sar de 5000-6000 RON, lejer.
Cel mai bine e să mergi la un service de încredere, să ceri o diagnoză exactă a problemei și apoi o estimare detaliată a costurilor, incluzând TOATE piesele necesare și manopera. Cere un preț "la cheie", să nu ai surprize.
Mult noroc cu reparația!
Raportat.
Mulțumesc!
Salut, eu am avut aceeași situație și am schimbat la Master Auto Service, Bucureșt super ok, piesele 700 și manopera 1300
AdiMihai25 întreabă: