| FlorentinEric a întrebat:

Salut: Nu știu ce sa aleg dintre 2 dimensiuni de cauciuc. 225/40/R18 sau 205/55/R16 Pt o skoda octavia poate ma ajutați cu o idee

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Alegi ce scrie in CIV (cartea de identitate a vehiculului), altfel vei fi amendat si obligat sa schimbi.

| darrio2007 a răspuns:

Alege exact ce trebuie masinii tale.

| sierra1 a răspuns:

Ambele (225/40/R18 sau 205/55/R16) sunt inscrise in civ?

| GligoresiLaruca a răspuns (pentru sierra1):

Eu am avut pe 17 si au fost ok

| sierra1 a răspuns (pentru GligoresiLaruca):

DACĂ ai ce scrie in CIV e ok. Altfel mergi la risc și cu poliția și cu asiguratorul!

... dacă știi ce zic

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Nu alegi dupa bunul plac. Alegi in functie de doua criterii, unul tehnic, celalalt legislativ.
1. dimensiunea jantelor pe care le ai - R16 inseamna jante de 16", R18 jante de 18".
2. in cartea de identitate a masinii ai mentionata cel putin o dimensiune de anvelope; daca pui o dimensiune care nu este specificata acolo exact, risti sa fii respins la ITP si chiar sa ti se retina certificatul de inmatriculare in trafic, sa platesti amenda si sa fii obligat sa schimbi rotile cu unele conform cartii de identitate.

Deci, vezi ce diametru au jantele tale, vezi ce scrie in CIV, apoi vei lua decizia.

Ca sa-ti dau si o sugestie, 205/55/R16 sunt roti usor de intretinut, echilibrate dpdv al confortului, andurantei si stabilitatii masinii. S-ar putea sa fie si mai bune pentru a proteja suspensia de uzura/sarcina mare.

225/40/R18 este o dimensiune mai sportiva, probabil ofera mai multa stabilitate, dar si un efort mai mare pentru directie si articulatii, precum si un pic mai mult risc de lovire a jantei/anvelopei in gropi taioase sau borduri. Genul asta de dimensiune o prefera cei care conduc bine, mai sportiv, sau pe sosele bune, de viteza. Pe astea le-as alege si eu, prefer stabilitatea la drum lung. In oras folosesc masina dar nu intens, si nu sunt genul care sa o urce pe borduri sau sa o parcheze pe orice sant/rond, deci nu se pune problema sa lovesc jantele.