|

Buna! Am o intrebare.In scurt timp o sa imi termin liceul si nu am absolut nicio idee in legatura cu ce as putea face mai departe.Vreau sa dau la facultate insa nu stiu la care dintre ele deoarece nu ma atarge nimic in mod deosebit. Cele la care as fi vrut sa dau (stiinte politice sau relatii publice si comunicare) am auzit ca sunt nefolositoare si nu as face o facultate asa degeaba.Ce credeti ca ar trebui sa fac sa am un viitor? Ce facultate sa urmez? O sa termin la filo si tot ceea ce stiu sa fac e in domeniul de literature si limbi straine dar nu as vrea sa devin profesoara.Mi-ar placea totusi sa am o meserie in care ar trebui sa lucrez cu oamenii, o meserie creativa si care sa implice diversitate.Ce credeti ca ar trebui sa fac?

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Poti sa fii translator, nu profesoara. Lucrezi si cu oameni, bineinteles.

| a răspuns:

Bună! După părerea mea, ceea ce este important și esențial este să îți alegi meseria care te atrage, te încântă, să îți facă plăcere să mergi la jobul pe care îl vei avea. Când eram clasa a 8-a, au venit cei de la liceul militar să ne prezinte oferta lor, iar eu am fost foarte entuziasmată, m-a atras instant. Acasă, le-am povestit alor mei, dar mama nu prea a fost de acord pe motivul că sunt fată și îmi va fi prea greu, că e programul strict etc. M-a cam demoralizat și am început să nu prea mai vorbesc despre ideea aia. Când am fost la liceu și am dat de Psihologie, a început să-mi placă cât de cât, dar nu mă vedeam psiholog nicidecum. Când mă întreba lumea că ce vreau să fac după liceu, mereu spuneam că voi da la Psihologie, dar eu în sinea mea, tot la Poliție mă gândeam, dar cum m-au demoralizat ai mei, am renunțat la dorința aia, deși era visul meu. Acum sunt a 12-a și ghici unde merg mai departe, la Poliție. Iubitul meu e cel care m-a făcut să prind curaj și să încerc la Poliție, am fost împreună cât timp a făcut el școala de poliție, și am mers la jurământ, la festivități, și mi-a plăcut enorm, plus că îmi povestea și el. Știu și simt că asta vreau să fac, îmi place tot și mă bucur că, până la urmă, ajung să-mi îndeplinesc visul și să am o meserie pe care o voi iubi și îmi va face plăcere. Sunt unele teste de carieră, eu le-am făcut la școală, la psihologul școlii, și pe baza răspunsurilor tale, la final, îți dă o listă cu niște meserii care ți s-ar potrivi. Sau caută pe internet dacă găsești.

| a răspuns:

Daca ti-ar place sa asculti persoane, iti recomand sa te duci pe psihologie, iesi cu diploma si iti poti face cabinet privat. big grin

Asta este ceea ce am vrut eu sa fac pana in punctul in care m-am gandit sa ma apuc de programare.

| a răspuns:

Hei! Îmi pare rău că îți spun asta, dar dacă vrei sa faci ceva în domeniul filologie te poți gândi doar la a te face profa. După părerea mea, mare lucru cu filologia nu poti face. (Adică faci Facultatea, dar mori de foame). Eu te-as sfatui sa mergi pe partea de științe pentru ca se poate. Un exemplu ar fi Facultatea de Biologie unde se intra doar cu media de la BAC. E o facultate foarte buna cu ajutorul careia poți accesa mai multe job-uri. Rămâne la latitudinea ta ce vrei sa faci, dar nu are rost sa faci Facultatea de litere și sa pierzi 3 ani degeaba pentru ca nu găsești un loc de munca. O opțiune ar mai fi sa faci Litere, dar sa studiezi o limba precum araba, chineza, rusa. E foarte interesant. Succes!