| CZC1939 a întrebat:

Bună TPU! Lucrez de 4 luni în domeniul Horeca ca ajutor de bucătar (spălat vase, pregătit marfă, unele preparate etc), salar 3000 de lei net, programul 3 cu 4 între orele 09-23. La 2 săptămâni după angajare am cerut un mic avans nemaiavând bani până la salar și mi-a zis că nu se poate deoarece ei rețin 2 săptămâni garanție cum că nu îi las de pe o zi pe alta și că o să îi primesc când îmi dau demisia. Nu mi s-a spus nimic la interviu legat de acest aspect și nici nu am semnat nimic legat de acest aspect, abia atunci am aflat. Cât de legal e asta și ce pot face? Și am văzut pe acest parcurs că a dat afară câțiva colegi de pe o zi pe alta fără preaviz și fără ca ei să fi făcut ceva daune.

8 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Nu este legal, caută-ți alt job că de aici nu pare că va fi ok nici în privința banilor nici în alte privințe.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Wait, what? 9-23? Practic tu cate ore lucrezi pe luna? Si de semnat... CE ai semnat, mai exact?

| CZC1939 explică (pentru GabiDumitrescu):

Contractul de muncă este de 8 ore (cică doar atât le dă voie din punct de vedere legal) iar eu lucrez 14...

| StoicAnalysis a răspuns:

Maximum de ore pe saptamana este de 40. Tu lucrezi 42. Deja la aspectul asta este ilegal. Nci sa nu mai zic ca perioada de repaos dintre orele de munca este aproape de limita, lucru ce te aduce la extenuare. Si 3000 de lei net pentru conditiile acelea sunt practic firmituri.

Recomand sa-ti cauti in alta parte.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru CZC1939):

Ok, deci e ilegal. Nu e vorba de 8, se poate si mai mult, dar ideea e de maximul saptaminal - lunar si ce libere mai ai.

| 19flo79 a răspuns:

Caută nr de tel de la ITM (inspectoratul teritorial de muncă), din zona unde lucrezi și sună acolo să le povestești situația ta.
În 24 de ore se rezolvă toate problemele...

| FreddieM a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Uiti ca nimeni nu lucreaza 14 ore incontinuu fara pauză. Daca socotesti si pauzele care le ia, se cam incadreaza in litera legii.
Cheers

| StoicAnalysis a răspuns (pentru FreddieM):

Pauza de obicei e de 30 de minute, hai maxim o ora sa fiu indulgent. Si in domeniul HORECA, mai ales in bucatarie, muncesti de-ti sar capacele. Nu e ca un orice alt loc de munca. Ai in continuu clienti care comanda, si ai in continuu vase de spalat si mancare de facut. La final cand scapi de la serviciu, pe la 23 cum a zis baiatul de mai sus, nu pleci pur si simplu. Mai stai inca o ora sa cureti toata bucataria. Abia pe la 00:00 scapi unde mai faci probabil o ora pana acasa. Te pui sa te culci de la ora 01:00 imediat ce ajungi in cel mai bun caz. Dormi pana la 07:00 pentru ca la 08:00 trebuie sa fi deja la munca si sa pregatesti cu o ora inainte de program bucataria. Practic dormi 6 ore pe zi in cel mai bun si ideal caz. Insa sa fim seriosi, cine rezista cu 6 ore de somn, in domeniul asta?

Si tu uiti foarte multe aspecte sau nu le cunosti. Eu unul le cunosc pentru ca am avut ocazia sa lucrez intr-un restaurant si am facut si un curs de inspector de resurse umane. Stiu cu ce se mananca programul de lucru si legislatia muncii.