| Flfl0000 a întrebat:

Am o nelamurire... mi-am dat demisia, am semnat un preaviz si in caz ca nu mai vreau sa stau in el, am ce sa fac avand in vedere ca in contract scrie ca lucrez 8ore si eu de fapt lucrez 11 ore/6zile pe saptamana primesc mancare chiar si stricata si sunt dezamagita de multe. Daca angajatorul nu va fi de acord si nu ma va lasa sa plec fara preaviz. Astept un raspuns va rog chiar sunt la inceput de cariera si nu ma pricep deloc.

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Pai daca ai semnat preavizul fa-le un bine si celorlalti. Fa o reclamatie la ITM ca te tin peste cele 8 ore. Daca ITM-ul nu vrea sa constate poti face o reclamatie si la Ministerul muncii. Aduna dovezi, inregistreaza colegi sau sefi din care sa rezulte neregulile. Eu asa am facut si am bagat o firma de paza in faliment. Firma Explorator SRL din aceasta lista nu mai exista din cauza mea: http://bit.ly/2KpMTom

| Flfl0000 explică (pentru Salontanul):

Faza e ca eu sunt printr un contract de Romania dar lucrez in Germania si nu imi convin multe... lucrez si de noapte si e sclavie mare m-am saturat sper sa ajung la o intelegere nu la altele... numa voiam sa stiu daca am ce face in caz ca vrea neaparat sa ma tina preavizul si nu ma intelege + ca am probleme mari cu spatele si nu stiu cat mai rezist

5 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Poti negocia cu angajatorul un termen mai rezonabil. Daca nu accepta, e mai bine sa mergi 8 ore pe zi, cat ai contract, altfel te poți trezi cu un proces pe cap.

| alessia5158 a răspuns:

Ce vrei sa spui cu "am semnat preavizul"?! Un preaviz este emis de catre angajator (si dat spre semnare angajatului)numai in anumite conditii cum este, spre exemplu, concedierea pentru motivul desfiintarii postului ocupat in urma reducerii de activitate a firmei respective.Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, ori tu doresti incetarea contractului din initiativa proprie---sunt doua 'chestii" total diferite!
De fapt, ce scrie pe acea hartie semnata? Daca ti-ai pus semnatura pe o hartie prin care iti iei obligatia/angajamentul sa prestezi munca pana la o anumita data, atunci respecta angajamentul asumat.
In caz contrar, firma respectiva iti poate cere, prin instanta de judecata, acoperirea pagubelor pe care le-a suferit din cauza ca nu ai respectat intelegerea/acordul semnat.

Bula
| Bula a răspuns:

Preavizul si zilele care urmeaza de lucrat OBLIGATORIU sunt prevazute de lege. In caz ca nu mai mergi la lucru in perioada de preaviz, angajatorul iti poate imputa pierderi cat nu-i e rusine - si nu sunt rusinosi!

Insa, in aceasta perioada TU trebuie sa faci socotelile cu orele lucrate suplimentar / zile libere luate etc.
Orele lucrate suplimentar (dupa program), orele lucrate in weekend sau sarbatori legale (in primele 8 ore) trebuie sa fie platite cu 150% (+50%) fata de salarul tau orar, iar orele de noapte cu spor de noapte.
Astfel, daca ai lucrat sambata spre duminica suplimentar, atunci toate aceste sporuri se aplica unul peste celalalt.
Cand faci lichidarea, trebuie sa-ti ceri plata tuturor orelor suplimentare (sporurilor) care nu le-ai primit ca zile libere. Daca angajatorul refuza, atunci iti aduni dovezile pentru acele ore si te adresezi cu reclamatie la AJOFM.

| Georgian_Daniel_Feraru_1997 a răspuns:

Lucreaza cat iti cere daca esti platit cum trebuie si stai in preaviz, e chestie de bun simt. Daca tu nu stai in preaviz te poti alege cu proces. Daca nu esti platit cum trebuie si nu esti multumit, oricum vrei sa pleci, asa ca spune-i ca tu lucrezi doar orele din contract.Sa ai o zi frumoasa.